Ce ştim despre atacul de la Orly. Un francez de religie musulmană, cu probleme penale, a furat o armă și a tras asupra polițiștilor

de Mihai Diac , 18 martie 2017 - stire actualizata la ora 23:10, 18 martie 2017
Foto: www.leparisien.fr

Un bărbat cunoscut de serviciile de poliţie şi de informaţii a atacat sâmbătă dimineaţa o patrulă din cadrul Operaţiunii Sentinelle pe aeroportul Paris Orly.

Agresorul a fost în final împușcat mortal de forțele de ordine. Cazul este anchetat de Parchetul antiterorist din Franța, informează AFP.

Sâmbătă, către ora locală 6.55 (7.55, ora României), un bărbat a deschis focul asupra a trei poliţişti, în timpul unui control rutier, la Garges-lès-Gonesse (Val-d'Oise), la nord de Paris, şi l-a rănit uşor pe unul dintre ei. El a reuşit să fugă.

Ulterior, el a fost reperat la sud de Paris, la aproximativ 30 de kilometri, la Vitry-sur-Seine (Val-de-Marne), unde ”năvăleşte într-un bar şi proferează ameninţări” şi de unde fură vehiculul unei femei, a declarat ministrul de Interne Bruno Le Roux. El se duce după aceea la aeroportul din Orly, situat la aproximativ zece kilometri distanţă.

Către ora locală 8.30 (9.30, ora României), la primul etaj al sălii 1 de la Orly-Sud, el ”încearcă să agreseze o patrulă (din cadrul Operaţiunii) Sentinelle, cu scopul de a-i lua arma unei femei militar” din patrulă, alcătuită din militari ai Forţelor aeriene, a precizat ministrul.

Potrivit unei surse apropiate anchetei, după ce a îndreptat asupra femeii militar arma cu care a tras la Garges, el a reuşţit să îi ia puşca de asalt de tip Famas, după care a fost împuşcat imediat.

După ce femeia militar a fost ”pusă la pământ” de atacator, cele două colege ale acesteia au ”deschis focul pentru a o proteja” şi a ”proteja întregul public”, a declarat ministrul Apărării Jean-Yves Le Drian.

O operaţiune de deminare a avut loc, însă niciun exploziv nu a fost găsit asupra lui sau în apropiere.

Acest francez în vârstă de 39 de ani ”este cunoscut de serviciile de poliţie şi informaţii”, a declarat ministrul de Interne Bruno Le Roux. Potrivit primelor elemente, el s-a născut pe 14 februarie 1978 şi legături la Val-d'Oise.

Documentele prezentate poliţiei la Garges-lès-Gonesse sunt cele care au fost găsite asupra bărbatului împuşcat pe aeroport, au precizat surse din cadrul poliţiei. Bărbatul nu avea o fişă S, ci o fişă J, la Fişierul Persoanelor Căutate (FPR). El era, aşadar, căutat de Poliţia Judiciară pentru fapte de jaf armat.

El a fost încarcerat din martie şi până în noiembrie 2016. Cazierul său judiciar cuprinde ”nouă menţiuni” de fapte de drept comun, inclusiv jafuri armate şi trafic de stupefiante.

”Detectat ca radicalizat”, el a fost vizat în 2015 de o percheziţie administrativă, care ”nu a condus nicăieri”, potrivit unei surse din cadrul poliţiei.

Sâmbătă la prânz, anchetatorii i-au plasat în arest preventiv pe tatăl şi fratele său, audiaţi în vederea întocmirii profilului acestuia.

Secţia antiteroristă a Parchetului Parisului s-a sesizat în anchetă, încredinţată Secţiei antiteroriste a Brigăzii Criminale (SAT), Subdirecţia antiteroristă (SDAT), din cadrul Poliţiei Judiciare şi Direcţiei Generale pentru Securitate Internă (DGSI).

Aproape 3.000 de persoane au fost evacuate din terminalul Sud de la Orly sau au fost blocate în terminalul Vest, învecinat. Orly-Ouest, unde traficul a fost întrerupt după agresiune, a fost redeschis sâmbătă către prânz, însă cel Orly-Sud rămânea închis parţial.

Traficul aerian este întrerupt de la ora locală 8.50 (9.50, ora României), iar zborurile erau suspendate în ambele terminale de la Orly, potrivit Direcţiei Generale a Aviaţiei Civile (DGAC) şi Aéroports de Paris (ADP).

Celule de criză au fost create, cu scopul de a primi călători la orly, dar şi la Roissy-Charles-de-Gaulle, unde 28 cu destinaţia Orly au fost redirecţionate sâmbătă dimineaţa, potrivit unei surse de la prefectură.

Comentarii

 • EcceT-X

  19 martie 2017 5:00

  Kuriștii pun femei cu pulane să le patruleze terenul, după modelul bufonilor eunuci ai Vaticacanului... probabil nu mai au încredere în pizderii tradiționali...

  raspunde comentariului
 • ...un francez musulman...Ce a ajuns Franta regelui Soare ,Voltaire,Balzac,de Gaulle...

  19 martie 2017 4:43
 • barbu brailou

  18 martie 2017 19:56

  parcă e o comedie franțuzească proastă adică îi împușcă pe unii...fuge... trece și-i amenință pe alții... apoi intră înarmat în aeroport, încercând să fure o altă armă?!... domnu Orcan, nu cumva era vorba despre un coleg-informator al lui Isărescu? căci datele sunt la fel de plauzibile... sau vă întoarceți spre epoca Băcanu?

  raspunde comentariului
anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design