Ce câştigă maghiarii ardeleni de pe urma cetăţeniei "FIDESZ"?

de Claudiu Padurean , 20 mai 2010
Ce câștigă maghiarii ardeleni din cetățenia "FIDESZ"?
Intenţia noii formaţiuni politice majoritare din Parlamentul de la Budapesta, FIDESZ, de a acorda cetăţenia maghiară tuturor etnicilor unguri din afara graniţelor Ungariei a pus pe jar comunitatea maghiarilor ardeleni. Şi asta, pentru că proiectul noii legi prevede avantaje mult mai consistente decât vechiul proiect, iniţiat tot de către FIDESZ în perioada în care la guvernare se aflau socialiştii. Iniţiativa legislativă lansată recent la Budapesta prevede, printre altele, şi acordarea dreptului de vot pentru maghiarii din afara graniţelor Ungariei. „Este un element extrem de important. FIDESZ doreşte ca minorităţile naţionale din Ungaria să fie reprezentate în Parlament. De asemenea, vor fi reprezentaţi şi maghiarii din afara graniţelor Ungariei", explică viceprimarul UDMR din Cluj, Attila Laszlo. Acest lucru înseamnă că, după adoptarea proiectului de lege, formaţiunile politice ale maghiarilor ardeleni, UDMR şi Partidul Civic Maghiar (PCM), vor putea propune candidaţi pentru viitoarele alegeri parlamentare din Ungaria. Dacă va fi aşa, maghiarii ardeleni vor dobândi capacitatea de a influenţa direct şi mai mult politica internă şi cea externă a Ungariei. În Slovacia, proiectul FIDESZ a inflamat deja spiritele, iar Bratislava a ameninţat că va retrage cetăţenia slovacă etnicilor maghiari din această ţară care vor cere paşaport maghiar. În România, Marko Bela a salutat iniţiativa puterii de la Budapesta, iar PSD şi PDL sunt încă prudente, dar nu s-au opus deschis acestui proiect.

 

„Maghiarii din Transilvania au nevoie de recunoaştere"

Analistul politic Octavian Sergentu, de la site-ul www.clujtoday.ro, spune că miza acestei legi este una dublă. „În primul rând, este vorba de păstrarea identităţii etnice a maghiarilor ardeleni. Apoi, este forţa de lobby. Deja în multe state se vorbeşte de lobbycraţie, adică de oameni specializaţi în promovarea intereselor anumitor comunităţi, anumitor grupuri de afaceri. Astfel, lobby-ştii din Transilvania vor avea o forţă mult mai mare în Budapesta." Adică este vorba de o influenţă considerabil sporită în chestiunile ce ţin de alocarea fondurilor publice din Ungaria către comunităţile maghiare din diaspora. La rândul său, Attila Laszlo spune că miza simbolică este una foarte importantă. „Maghiarii din Transilvania au nevoie de această recunoaştere a apartenenţei lor la comunitatea ungară, după şase decenii", afirmă viceprimarul UDMR din Cluj Napoca.

Aşteptările legate de legea dublei cetăţenii sunt însă mult mai pragmatice. Sandor Demeter este student în Cluj-Napoca şi afirmă că va solicita sigur acordarea dublei cetăţenii imediat ce aceasta va fi adoptată. „Pentru maghiari, acordarea vizelor pentru Statele Unite este mult mai uşoară. Acum, pe criză, simt că nu mai am ce face în Cluj. Mai bine îmi întrerup studiile, îmi iau viza şi plec să muncesc în Statele Unite. Şi acolo este criză, dar pentru cei care vor să muncească lucrurile sunt mai simple decât aici", spune studentul clujean. Pentru Istvan Kiss, care are o mică afacere în judeţul Mureş, cetăţenia maghiară este importantă „pentru că altfel eşti văzut în străinătate". „În Austria, de exemplu, dacă spui că eşti român, oamenii nu te privesc atât de bine. Dacă, în schimb, spui că eşti ungur, lucrurile se schimbă, iar austriecii devin mult mai binevoitori", spune omul de afaceri. De asemenea, alţi tineri au aşteptări legate de acordarea de burse de şcolarizare în universităţile din Ungaria, dar şi legate de finanţarea unor proiecte de cercetare. Există şi un mare număr de oameni care au muncit deopotrivă în România şi Ungaria şi care acum se apropie de pensie. „Cred că va fi mai simplu să îmi transfer pensia în Ungaria şi să mă stabilesc acolo. Pur şi simplu, peste graniţă, locuinţele sunt mai ieftine, mâncarea este mai ieftină şi oamenii sunt mai liniştiţi, mai puţin stresaţi. Eu lucrez în Ungaria din 1993 şi deja am acumulat ceva vechime şi acolo. Sper că pensia din Ungaria va fi mai mare decât cea pe care aş primi-o în România", spune Ildiko Nagy, originară din Oradea, care s-a stabilit în Budapesta, unde lucrează ca asistentă medicală. Potrivit unor estimări ale UDMR, peste 85 la sută din maghiarii ardeleni vor cere acordarea dublei cetăţenii după ce parlamentul din Budapesta va adopta noua lege.." 

Comentarii

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design