7.8 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialCe ar înseamna pentru fermierii britanici ieșirea țării din UE

Ce ar înseamna pentru fermierii britanici ieșirea țării din UE

Fermierii britanici se tem de posibila ieşire de UE a Marii Britanii, întrucât acest lucru are duce la privarea de subvenţii dar şi de forţa de muncă din estul Europei, informează Mediafax.

“Este înspăimântător”, susţine fermierul David Long, conform The Guardian.

Long are peste 600 de hectare de pământ agricol pe care cultivă căpşune şi pere. El foloseşte tehnologie de ultimă oră pentru a-şi creşte producţia acolo unde poate, dar are nevoie de mână de lucru pentru a culege şi conserva fructele, iar singurul loc unde o găseşte este estul Europei. Acum, când s-au copt căpşunele, el are angajaţi 65 de est-europeni, în principal români şi bulgari.

“Nu este uşor să găseşti cetăţeni britanici care să facă acest lucru”, a declarat el.

“Est-europenii sunt nişte muncitori extraordinari. Dacă nu îi vom mai putea angaja din cauza înăspririi normelor sau pentru că vom ieşi din UE, îmi este greu să îmi imaginez cum ne vom descurca”, a mai spus fermierul.

Aceasta este însă doar o parte din problemă. Cealaltă este teama fermierilor că îşi vor pierde subvenţiile dacă Marea Britanie nu va mai face parte din Politica Agricolă Comună (PAC).

În 2012, banii PAC au reprezentat 68 la sută din venitul total al industriei agricole din ţară. “Fără PAC, fermierii britanici ar fi faliţi”, susţine Long.

Ferma pe care o deţine Long se află în bastionul UKIP, în Medway. Terenurile sale se află în circumscripţia deţinută pentru scurt timp pentru UKIP de fostul parlamentar conservator Mark Reckless, până la alegerile generale din mai. Aici, ca în multe comunităţi agricole, există puţin sprijin pentru partidul lui Nigel Farage.

Anglia agricolă este în cea mai mare parte conservatoare, dar este departe de a fi eurosceptică.

“În termeni generali şi din punct de vedere strict agricol, fermierilor britanici le este cu siguranţă mai bine în interiorul UE. De exemplu, dacă ieşim din UE, fie ne pierdem pieţele de export către Europa, care în unele sectoare sunt valoroase, fie negociem acorduri care să ne permită să continuăm comerţul în mod liber dar asupra cărora nu avem influenţă şi ne-am confrunta cu un risc serios de competiţie cu alţi fermieri europeni care ar continua să beneficieze de sprijin, în timp ce noi nu am avea niciunul”, a explicat adjunctul directorului general al Sindicatului naţional al fermierilor (NFU),  Martin Haworth.

Oficialii de rang înalt din cadrul NFU au început să facă lobby pe lângă Guvern în legătură cu pericolele pentru agricultură, industria alimentară şi comerţ, pe care le-ar putea avea măsurile de restrângere a ofertei de forţă de muncă est-europeană.

Nu este mai ieftin să angajezi muncitori est-europeni decât britanici. Diferenţa este că primii vor să desfăşoare o astfel de muncă. Ei sunt cruciali pentru economia rurală, conchide cotidianul britanic.

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă