Catalonia își apără instituțiile de „agresiunea Guvernului Rajoy“

de Adina Mutar , 23 octombrie 2017 - stire actualizata la ora 11:55, 23 octombrie 2017
Catalonia își apără instituțiile de „agresiunea Guvernului Rajoy“

Liderul separatist catalan, Carles Puigdemont, a convocat Parlamentul regional în vederea declarării „clare“ a independenței provinciei.

Puigdemont a numit decizia Guvernului Rajoy de a prelua conducerea regiunii autonome „cel mai periculos atac de la Franco încoace”.

Consiliul de Miniștri al Spaniei, reunit sâmbătă în ședință de urgență, a decis să ceară Senatului să autorizeze destituirea liderului separatist Carles Puigdemont și a Guvernului catalan, ale cărui puteri vor fi exercitate, „în principiu, de miniștrii din guvernul central atât timp cât va dura această situație excep-țională”. 

Invocând, în premieră, articolul 155 din Constituția -Spaniei - care permite suspendarea autonomiei unei regiuni dacă aceasta nu își îndeplinește obligațiile față de stat - premierul Mariano Rajoy a cerut Senatului să autorizeze dizolvarea Parlamentului Cataloniei și convocarea de alegeri în termen de șase luni în această regiune.

Liderul Executivului catalan, Carles Puigdemont, a convocat Parlamentul regional pentru a dezbate și decide răspunsurile la măsurile contra procesului de independență luate de Madrid și pentru a apăra instituțiile Cataloniei. Contramăsurile Madridului, care ar urma să fie aprobate pe 27 octombrie de Senat, reprezintă „cel mai grav atac la adresa instituțiilor și poporului din Catalonia de la dictatura militară a lui Francisco Franco”, a subliniat Puigdemont.

„Solicit Parlamentului să se reunească într-o sesiune plenară în cadrul căreia noi, reprezentanții suveranității cetățenilor, vom fi în măsură să decidem asupra acestei încercări de lichidare a Guvernului nostru și a democrației noastre și să acționăm în consecință”, a cerut Puigdemont într-un discurs televizat.

Autonomia rămâne, dar fără puterile principale

Sute de mii de manifestanți catalani, în frunte cu liderul separatist Carles -Puigdemont, s-au îndreptat spre centrul Barcelonei pentru a cere independența după ce Guvernul Rajoy a solicitat destituirea Executivului catalan. Mulțimea a ocupat mai multe străzi din centrul orașului și a cerut declararea independenței pentru că „nu se mai simte alături de Spania”, așa cum a fost, de-a lungul istoriei, ca principat catalan. 

Manifestația a reunit 450.000 de persoane și a fost inițial organizată pentru a cere eliberarea celor doi lideri, Jordi Cuixart și Jordi Sanchez, liderii Omnium Cultural și, respectiv, Adunării Naționale Catalane (ANC), principalele două asociații separatiste, inculpați pentru revoltă împotriva autorităților, dar adunarea a luat o altă turnură după anunțurile de sâmbătă ale Madridului. 

Pentru a evita escaladarea crizei, premierul spaniol a ținut să asigure că autonomia nu va fi anulată. „Nici autonomia catalană, nici guvernarea autonomă nu sunt suspendate. Este vorba doar despre demiterea persoanelor care au plasat acest guvern în afara legii, făcând să fie votate legi contrare Constituției spaniole și statutului de autonomie catalană”, a precizat Mariano Rajoy. Conform unui comunicat al Guvernului, Madridul își va asuma responsabilitatea în materie de finanțe, măsuri fiscale și bugetare, telecomunicații, securitate și ordine publică.   

Nemulțumiri și în Italia

Tot pe fondul unor nemulțumiri de ordin financiar cu „Centrul”, și regiunile italiene Lombardia și Veneto au organizat duminică un referendum pentru a cere mai multă autonomie față de Roma. Tema referendumurilor este: „Doriți ca regiunea voastră să dispună de forme suplimentare și condiții particulare de autonomie?”. Sondajele dau un net avantaj taberei „DA”. Lombardia, cu capitala la Milano, și Veneto, la Veneția, sunt două dintre cele mai bogate regiuni ale Italiei, ele reprezentând 30% din PIB-ul țării. Contrar Cataloniei, refe-rendumul consultativ este prevăzut în Constituția Italiei.

Comentarii

 • kastravette

  24 octombrie 2017 18:02

  poate ca renoveaza si WC-urile... rusine, Spania!!!

  raspunde comentariului
 • Asasinooo

  23 octombrie 2017 19:14

  Inchizitia spaniola a tras cu mii de ani omenirea inapoi la fel face viermele Rajoy si majestatea lui regele asasin de elefanti.

  raspunde comentariului
 • Jordi

  23 octombrie 2017 16:23

  generalul Francisco Franco = maresalul Ion Antonescu = aceeasi mizerie!

  raspunde comentariului
 • Gigi

  23 octombrie 2017 15:01

  Pe de o parte puneti numele unei regiuni si ii opuneti o persoana, anume seful unui guvern care guvern este si al acelei regiuni? De ce nu lucrati cu unitati de masura egale? Carles Puigdemont vs Mariano Rajoy! Acum sa vedem cine a incalcat legea?

  raspunde comentariului
 • parere

  23 octombrie 2017 14:25

  In CATALAUNIA trebuie arestat tot guvernul si toata conducerea partidelor secesioniste care reprezinta interese anti statale spaniole....SI VA FI ...LINISTE.....pentru ca nu exista limba catalana ci dialectul catalan al limbii spaniole.

  raspunde comentariului
  • adaug

   24 octombrie 2017 9:59

   Treaba e simpla ....exista google translate....si se poate vedea ca spaniola oficiala si catalana sunt aproape identice.Din pacate daca dau copy past din translator ,,,nu sunt luate de RL.

   raspunde comentariului
  • Spaniola nu exista in lingvistica, dobitocule. Exista CASTILIANA.

   23 octombrie 2017 16:29

   Iar catalana nu e dialect al limbii castiliene! Sunt doua limbi diferite, definite astfel de lingvistica mondiala, care se pipi si se caca pe nimicurile ignorante cum esti tu, acolo la Dunarea balcanica.

   raspunde comentariului
   • Hadrian

    24 octombrie 2017 7:54

    Spaniola nu exista in lingvistica, dobitocule. Exista CASTILIANA. Oare chiar nu exista oprelisti pt. injurii la RL ? Cu astfel de postari nu iti dovedesti spusele, reusesti doar contrariul !

    raspunde comentariului
  • comparare

   23 octombrie 2017 14:30

   raspunde comentariului
 • UnCatalan

  23 octombrie 2017 13:09

  Este absolut hilar ce-i permite acest "rasist francon", după ce spaniolii secole de-a rândul au ocupat i exploatat la sânge Catalonia, o regiune care n-a făcut rău nimănui iar această Europă nesimită, in frunte cu nite pupăncuriti care în afara intereselor lor nu interesează NIMIC, aăă un continent împotriva unei regiuni panice ! aa de parcă toate naiunile ar avea dreptul să-i judece i incrimineze. Catalonia n-a dispărut niciodată din Europa, nici inainte de UE, în UE, cine are voie s-o scoată i de ce ?! Cea mai mare ruine de după război ...

  raspunde comentariului
  • ioan

   23 octombrie 2017 14:10

   Tu sigur nu esti catalan.Pari mai mult din tinutul secuisec.Daca muncesti in acea regiune spaniola asta nu inseamna ca cei care ti au vorbit de acea provincie spaniola ti au spus adevarul.Nici o dictatura din lume nu este buna,dar eu care am trait in dictatura comunista as fi preferat sa traiesc in dictatura lui FRANCO.Daca republicani care erau comunistii din SPANIA castigau razboiul civil tu sigur nu mai erai azi in provincia Catalunia.

   raspunde comentariului
  • Mandpv

   23 octombrie 2017 13:34

   Sooooogeti pooooola jiiiigodiilor de la Rl!!!!

   raspunde comentariului
   • Mai furi portofele pe la Biarritz, ploiestene?

    23 octombrie 2017 16:37

    Asa te-ai familiarizat tu cu Pirineii si cu istoria Cataloniei.

    raspunde comentariului
  • Mandpv

   23 octombrie 2017 13:33

   raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design