Catalonia își apără instituțiile de „agresiunea Guvernului Rajoy“

Liderul separatist catalan, Carles Puigdemont, a convocat Parlamentul regional în vederea declarării „clare“ a independenței provinciei.

Share

Adina Mutar 0 comentarii

Actualizat: 23.10.2017 - 11:55

Liderul separatist catalan, Carles Puigdemont, a convocat Parlamentul regional în vederea declarării „clare“ a independenței provinciei.

Puigdemont a numit decizia Guvernului Rajoy de a prelua conducerea regiunii autonome „cel mai periculos atac de la Franco încoace”.

Consiliul de Miniștri al Spaniei, reunit sâmbătă în ședință de urgență, a decis să ceară Senatului să autorizeze destituirea liderului separatist Carles Puigdemont și a Guvernului catalan, ale cărui puteri vor fi exercitate, „în principiu, de miniștrii din guvernul central atât timp cât va dura această situație excep-țională”. 

Invocând, în premieră, articolul 155 din Constituția -Spaniei - care permite suspendarea autonomiei unei regiuni dacă aceasta nu își îndeplinește obligațiile față de stat - premierul Mariano Rajoy a cerut Senatului să autorizeze dizolvarea Parlamentului Cataloniei și convocarea de alegeri în termen de șase luni în această regiune.

Liderul Executivului catalan, Carles Puigdemont, a convocat Parlamentul regional pentru a dezbate și decide răspunsurile la măsurile contra procesului de independență luate de Madrid și pentru a apăra instituțiile Cataloniei. Contramăsurile Madridului, care ar urma să fie aprobate pe 27 octombrie de Senat, reprezintă „cel mai grav atac la adresa instituțiilor și poporului din Catalonia de la dictatura militară a lui Francisco Franco”, a subliniat Puigdemont.

„Solicit Parlamentului să se reunească într-o sesiune plenară în cadrul căreia noi, reprezentanții suveranității cetățenilor, vom fi în măsură să decidem asupra acestei încercări de lichidare a Guvernului nostru și a democrației noastre și să acționăm în consecință”, a cerut Puigdemont într-un discurs televizat.

Autonomia rămâne, dar fără puterile principale

Sute de mii de manifestanți catalani, în frunte cu liderul separatist Carles -Puigdemont, s-au îndreptat spre centrul Barcelonei pentru a cere independența după ce Guvernul Rajoy a solicitat destituirea Executivului catalan. Mulțimea a ocupat mai multe străzi din centrul orașului și a cerut declararea independenței pentru că „nu se mai simte alături de Spania”, așa cum a fost, de-a lungul istoriei, ca principat catalan. 

Manifestația a reunit 450.000 de persoane și a fost inițial organizată pentru a cere eliberarea celor doi lideri, Jordi Cuixart și Jordi Sanchez, liderii Omnium Cultural și, respectiv, Adunării Naționale Catalane (ANC), principalele două asociații separatiste, inculpați pentru revoltă împotriva autorităților, dar adunarea a luat o altă turnură după anunțurile de sâmbătă ale Madridului. 

Pentru a evita escaladarea crizei, premierul spaniol a ținut să asigure că autonomia nu va fi anulată. „Nici autonomia catalană, nici guvernarea autonomă nu sunt suspendate. Este vorba doar despre demiterea persoanelor care au plasat acest guvern în afara legii, făcând să fie votate legi contrare Constituției spaniole și statutului de autonomie catalană”, a precizat Mariano Rajoy. Conform unui comunicat al Guvernului, Madridul își va asuma responsabilitatea în materie de finanțe, măsuri fiscale și bugetare, telecomunicații, securitate și ordine publică.   

Nemulțumiri și în Italia

Tot pe fondul unor nemulțumiri de ordin financiar cu „Centrul”, și regiunile italiene Lombardia și Veneto au organizat duminică un referendum pentru a cere mai multă autonomie față de Roma. Tema referendumurilor este: „Doriți ca regiunea voastră să dispună de forme suplimentare și condiții particulare de autonomie?”. Sondajele dau un net avantaj taberei „DA”. Lombardia, cu capitala la Milano, și Veneto, la Veneția, sunt două dintre cele mai bogate regiuni ale Italiei, ele reprezentând 30% din PIB-ul țării. Contrar Cataloniei, refe-rendumul consultativ este prevăzut în Constituția Italiei.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...