16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialCât de aproape este Iranul de stabilirea unui acord asupra programului NUCLEAR...

Cât de aproape este Iranul de stabilirea unui acord asupra programului NUCLEAR cu marile puteri

Șeful diplomației iraniene, Mohammad Javad Zarif, a afirmat vineri că Iranul și marile puteri nu au fost niciodată “atât de aproape” de un acord asupra programului nuclear și a lansat, totodată, un apel la cooperare contra provocărilor comune, în special a extremismului, informează Agerpres.

“În pofida anumitor diferențe, nu am fost niciodată atât de aproape de un acord durabil”, a declarat Mohammad Javad Zarif, adăugând într-un mesaj video difuzat pe Youtube: “Cu toate acestea, un acord nu este sigur”.

Zarif a denunțat “sancțiunile cele mai nedrepte impuse Iranului” care au lovit în “oameni nevinovați” și a afirmat că marile puteri trebuie “să ia o decizie istorică” și să opteze între un acord și presiuni.

Discuțiile între experți se intensifică la Viena, în așteptarea revenirii, cu începere de duminică seară, a tuturor miniștrilor de externe, care au ca misiune negocieri politice finale în perspectiva încheierii unui acord până la 7 iulie.

Secretarul de stat american, John Kerry, care se află de o săptămână în capitala Austriei, a avut din nou întrevederi cu omologul său iranian, Mohammad Javad Zarif.

“Avem chestiuni dificile, dar există un efort autentic” din partea tuturor, a declarat șeful diplomației americane. “Vom continua să muncim. În această seară, mâine, duminică. Vrem amândoi să vedem dacă putem ajunge la o concluzie”, a adăugat el.

În mesajul său video, reprezentantul Teheranului s-a referit, de asemenea, la amenințarea reprezentată de organizația Statul Islamic care a preluat controlul asupra unor vaste zone din Irak și Siria, două țări aliate ale Iranului în regiune. “Suntem pregătiți să deschidem noi orizonturi pentru a înfrunta provocările importante și comune. În prezent, amenințarea comună este dezvoltarea rapidă a extremismului violent și a barbariei fără limită”, a declarat Mohammad Javad Zarif.

Cele mai citite

JT Grup Oil anunță lansarea unei oferte publice de vânzare inițială a 10.000.000 acțiuni ordinare noi emise în urma unei operațiuni de majorare a...

JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal privat de produse petroliere din România...

Gafa lui Târnovanu amână fiesta FCSB-ului! Meciul cu Farul se joacă cu titlul pe masă

FCSB a remizat în deplasare cu Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, scor 2-2, în etapa a șasea din play-off, și trebuie să mai aștepte pentru...

Marcel Ciolacu anunță construcția noului stadion Dan Păltinişanu din Timișoara. Ce capacitate va avea

Premierul Marcel Ciolacu anunță, joi, noi investiții în Timiș, respectiv construcția noului stadion Dan Păltinişanu, cu o capacitate de 30 de mii de locuri,...
Ultima oră
Pe aceeași temă