21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCasa Albă îl contrazice pe comisarul european pentru schimbările climatice: nicio schimbare...

Casa Albă îl contrazice pe comisarul european pentru schimbările climatice: nicio schimbare în privința Acordului de la Paris

Reprezentanții a peste 30 de țări s-au reunit sâmbătă, la Montreal, pentru a discuta punerea în aplicare a Acordului de la Paris în domeniul schimbărilor climatice.

Statele Unite au trimis doar un observator, iar Casa Albă a precizat că nu și-a schimbat poziția și se va retrage din Acord dacă nu se vor renegocia condițiile de aderare, informează agențiile internaționale de presă, conform Agerpres.

Comisarul european pentru acțiune în domeniul climei și energie, Miguel Arias Canete, a declarat neoficial presei, la începutul reuniunii, că trimisul Statelor Unite ar putea căuta formule de angajament față de termenii acordului semnat în 2015, la Paris, de guvernele a 195 de țări, relatează EFE.

Cotidianul Wall Street Journal, preluat de Reuters, a scris că administrația condusă de președintele Donald Trump nu se va retrage din înțelegerea semnată sub predecesorul acestuia, Barack Obama, ci s-a oferit să își reînnoiască angajamentul; sursa citată de ziar era tot comisarul european.

Și ministrul francez pentru tranziția ecologică, Nicolas Hublot, a subliniat că toți participanții la dialogul de la Montreal — inclusiv observatorul american — au luat act de faptul că "Acordul de la Paris este ireversibil", menționează AFP.

La scurt timp după apariția acestor știri, Lindsay Walters, adjunctă a secretarului de presă al Casei Albe, a difuzat un comunicat în care arată că "nu s-a produs nicio schimbare în poziția Statelor Unite privind Acordul de la Paris".

"După cum a spus clar președintele, Statele Unite se vor retrage dacă nu putem participa în termeni mai favorabili pentru țara noastră", a adăugat ea. După câteva minute, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Huckabee Sanders, a susținut la rândul său aceeași idee într-un mesaj în rețeaua Twitter:

"Poziția noastră față de acordul de la Paris nu s-a schimbat. @POTUS (acronim pentru President of the United States — președintele SUA) a fost clar, SUA se retrag dacă nu obținem termeni pro-americani". Everett Eissenstat, director adjunct al Consiliului Economic Național al Casei Albe, care a condus delegația americană la Montreal, a refuzat solicitarea Reuters de a comenta.

Procesul de retragere din Acordul de la Paris ar urma să dureze până în 2020.

Cele mai citite

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...
Ultima oră
Pe aceeași temă