13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCare sunt cerințele Teheranului vizavi de acordul nuclear iranian

Care sunt cerințele Teheranului vizavi de acordul nuclear iranian

Un înalt responsabil iranian declarat, joi, în cadrul unei întrevederi cu directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Yukiya Amano, că Iranul își dorește un acord nuclear ”corect și echilibrat”, informează Agerpres.

Această vizită este ”foarte importantă”, a apreciat șefa diplomației europene Federica Mogherini, la Viena.

Citește și: Dosarul nuclear iranian: ‘Cel puțin trei condiții indispensabile’ pentru un acord

Agenția ONU va fi unul dintre actorii cheie în cazul unui acord, care ar plasa programul nuclear iranian sub control internațional în schimbul unei ridicări a sancțiunilor economice instituite din 2006.

Acordul urmează să abordeze în special problema spinoasă a posibilei dimenisuni militare (PMD) a programului nuclear iranian.

Acest acord trebuie de asemenea să ”protejeze drepturile” țării în cadrul Tratatului de Neproliferare Nucleară, a afirmat secretarul Consiliului suprem pentru securitate națională (CSSN), Ali Shamkhani, citat de agenția de presă iraniană Irna.

Yukiya Amano a avut, joi, întrevederi cu responsabili iranieni în încercarea de a înregistra progrese în negocierile privind programul nuclear iranian care fac obiectul unor intense negocieri la Viena între Iran și grupul celor cinci 5+1 (China, SUA, Franța, Marea Britanie, Rusia și Germania), sub egida UE.

Cele mai citite

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...

Premierul Ciolacu anunță că programul supermarketurilor NU se modifică în weekend

Supermarketurile nu se închid în weekend și nici nu vor avea program modificat. Premierul Marcel Ciolacu anunță că nu este benefică această măsură. „Vreau să...
Ultima oră
Pe aceeași temă