11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCamera Lorzilor ar urma să dea o nouă lovitură Guvernului condus de...

Camera Lorzilor ar urma să dea o nouă lovitură Guvernului condus de Theresa May, în legătură cu ieșirea Marii Britanii din UE

Camera Lorzilor ar urma să aprobe, marți, un al doilea amendament la proiectul de lege privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, ceea ce ar permite Parlamentului să se pronunțe prin vot asupra acordului cu blocul comunitar, informează AFP, citat de Agerpres

Lorzii, care urmează să-și dea acordul final marți seara pentru proiectul de lege ce autorizează activarea Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, ar trebui în prealabil să-l amendeze din nou pentru a-i da ultimul cuvânt parlamentului privind acordul final și toate acordurile comerciale viitoare cu UE. O sursă din rândul Lorzilor a opoziției laburiste a dat asigurări pentru AFP că se așteaptă ca amendamentul respectiv să fie „larg” aprobat ca urmare a unei înțelegeri interpartinice.

Premierul Theresa May le-a promis deja parlamentarilor un vot pe baza unei acceptări sau a unei respingeri a ofertei Bruxellesului, ceea ce înseamnă că, dacă ei resping proiectul de acord, Regatul Unit va ieși din UE fără nici un acord. Dar detractorii săi se tem că aceasta ar putea provoca un haos economic și juridic, deoarece toate acordurile și contractele comerciale dintre Londra și blocul comunitar devin caduce peste noapte, notează AFP.

Membrii non-aleși ai camerei superioare a parlamentului au adoptat miercurea trecută, cu 358 de voturi „pentru” și 256 „împotrivă”, un prim amendament destinat protejării drepturilor a trei milioane de cetățeni europeni care trăiesc în Regatul Unit. Acest vot a întârziat cu o săptămână adoptarea textului care permite lansarea procedurii de ieșire din Uniunea Europeană, deoarece el antrenează o nouă examinare a proiectului de lege de către deputați, care l-au adoptat în primă lectură cu 494 de voturi „pentru” și 122 „împotrivă”.

Aceste amendamente exclud astfel posibilitatea lansării negocierilor cu Bruxellesul în această săptămână, deoarece Camera Comunelor (camera inferioară a parlamentului) trebuie să examineze din nou textul, probabil la 13 martie.

Theresa May, care a făcut apel la Lorzi să nu amendeze proiectul de lege, s-a lansat într-o cursă contra cronometru pentru a-și ține promisiunea de a activa Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona până la sfârșitul lunii martie. Din această săptămână, negocierile privind Brexit-ul vor intra pe agenda Consiliului European la Bruxelles, unde Theresa May va merge joi, înainte de a lăsa celelalte 27 de state membre să discute vineri despre viitorul blocului comunitar fără Regatul Unit.

Cu toate că mai mulți lideri europeni se așteaptă la negocieri dificile, Theresa May se declară optimistă în ce privește posibilitatea de a se ajunge la un acord, dar afirmă de asemenea că este gata să părăsească masa negocierilor, dând asigurări că „pentru Regatul Unit este mai bine fără un acord, decât cu unul rău”. În opinia purtătorului său de cuvânt, această poziție ar putea fi contrazisă de cererea Lorzilor de a avea un vot final în parlament privind acordul. „Nu vrem un proces care încurajează UE să ne ofere un acord rău în speranța ca acesta să ne împiedice să ieșim” din blocul comunitar, a spus el.

Dar purtătoarea de cuvânt laburistă pe probleme de Brexit din Camera Lorzilor, Dianne Hayter, a afirmat că Londra „are nevoie de cel mai bun acord posibil pentru a atenua efectele sociale și economice ale rezultatului referendumului” la care 52% dintre britanici au votat în favoarea Brexit-ului. „A face ca parlamentul să participe pe tot parcursul procesului nu poate decât să ajute la ameliorarea cărților de negociere ale premierului și un vot în final va fi în interesul țării noastre”, a spus dna Heyter.

Deputații din Camera Comunelor, unde Partidul Conservator deține o majoritate redusă, ar urma să încerce să contracareze aceste amendamente în a doua lectură. Dacă conservatorii sunt încrezători în capacitatea de a bloca primul amendament, cel de-al doilea ar fi mai dificil de anulat, deoarece 20 de deputați conservatori sunt susceptibili de a-l susține.

Anne Soubry, care se numără printre deputații conservatori rebeli, a dat asigurări în Mail On Sunday că minimum pe care deputații l-ar putea face este să ofere ”o plasă de siguranță parlamentară” pentru condițiile de ieșire din UE.

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă