6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialCăderea unui democrat influent, acuzat de corupţie

Căderea unui democrat influent, acuzat de corupţie

Potrivit New York Times, autorităţile federale americane urmau să îl aresteze joi, pe baza acuzaţiilor de corupţie pe influentul preşedinte al Adunării legislative a statului New York, Sheldon Silver, democrat din Manhattan care a deţinut această funcţie în ultimele două decenii. Acuzaţiile au fost formulate după o anchetă a FBI şi a procurorilor federali, declanşată când guvernatorul  Andrew Cuomo a oprit ancheta unei comisii de luptă contra corupţiei, pe care o crease în 2013.

Detaliile specifice asupra acuzaţiilor contra lui Sheldon Silver nu erau clare ieri, dar o sursă care cunoaşte problema a declarat pentru NYT că ar fi vorba despre plăţile primite de Silver de la un mic cabinet de avocaţi care se specializase în reducerea taxelor funciare şi se ocupa de imobiliare în Manhattan. Suma totală a plăţilor nu este nici ea clară, dar este apreciată ca fiind importantă şi afacerea s-a derulat pe parcursul mai multor ani. Silver a omis să menţioneze aceste plăţi de la firma Goldberg&Iryami în declaraţiile anuale de avere şi de depozite bancare. Nu se ştia când şi unde va fi plasat în detenţie Sheldon Silver, care a fost multă vreme cel mai puternic democrat în Adunarea legislativă a statului New York. Arestarea sa va bulversa conducerea Adunării în sesiunea anuală legislativă care a început în această lună, ca şi ierarhia stabilită de mult în organismul legislativ.

În Albany, Silver, preşedinte al Adunării din 1994, este unul „dintre cei trei oameni din Cameră”, alături de guvernator şi şeful majorităţii în Senat, care negociază bugetul statului şi decid asupra celor mai importante proiecte de lege. În cursul carierei, el a dezvoltat o reputaţie de negociator abil, dar şi de forţă impenetrabilă şi imobilă într-o capitală care a văzut guvernatori şi alţi legiuitori puternici doborâţi de scandaluri şi paşi falşi. În urmă cu câţiva ani a fost criticat şi acuzat că a fost tolerant cu actele de hărţuire sexuală în Adunare.

De asemenea, a fost criticat pentru practicarea dreptului în afara instituţiei, o carieră lucrativă prin care câştiga 121.000 dolari în calitate de conferenţiar. În 2013, Silver a câştigat un venit legal de 650.000 dolari  lucrând pentru firma de drept Weitz&Luxenberg, potrivit ultimelor sale declaraţii financiare. Dar, în Albany este un mister ce făcea Silver pentru a obţine acest venit, el  refuzând să dea detalii asupra muncii sale.

În decembrie, NYT relata că autorităţile federale anchetau plăţile substanţiale vărsate de Goldberg&Iryami lui Silver, care nu era cunoscut ca având expertiză în domeniul cabinetului de avocaţi specializat în afaceri fiscale în imobiliare.

Bani nedeclaraţi

În urmă cu câteva luni, procurorii federali din biroul lui Preet Bharara, procurorul Statelor Unite pentru districtul sud al statului New York, au descoperit documentele unui alt cabinet care îl plătea de asemenea pe Silver, plăţi pe care nu le-a menţionat, relevă New York Times, care a păstrat anonimatul sursei.

Silver, 70 ani, a asistat miercuri la Albany, alături de guvernatorul Cuomo, la lucrările noii sesiuni a Adunării. Luna trecută, el nu a răspuns la întrebările privind ancheta sau despre relaţia cu Goldberg&Iryami şi modul în care a fost plătit de această firmă, când au început aceste plăţi şi ce activitate trebuia să facă în schimbul banilor. Legislatorii statului New York care sunt arestaţi pot continua să lucreze şi doar în cazul unei declaraţii de vinovăţie a unei crime ei trebuie să părăsească puterea. Ancheta de corupţie care îl implică pe Silver s-a reluat de acolo de unde a fost oprită de Andrew Cuomo şi s-a concentrat asupra veniturilor câştigate de parlamentari în afara statului New York, ei fiind autorizaţi să lucreze în part-time în afara funcţiilor lor legislative. În mijlocul anchetei, nu s-au înregistrat semne ale unei disidenţe printre democraţii fiefului său şi Silver a fost reales cu uşurinţă în această lună când Adunarea s-a reunit la Albany pentru a începe noua sesiune legislativă. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă