Ca și Statele Unite, Israelul decide să se retragă din UNESCO

de Mihai Diac , 12 octombrie 2017 - stire actualizata la ora 20:52, 12 octombrie 2017
Benjamin Netanyahu

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat joi că Israelul se pregătește să se retragă din Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), la câteva ore după ce SUA au făcut un anunț similar, transmite Reuters citată de Agerpres.

Șeful executivului israelian a calificat drept 'curajoasă și morală' decizia Statelor Unite de a părăsi UNESCO.

La rândul său, ambasadorul israelian al ONU, Danny Danon, a salutat hotărârea SUA de a se retrage din UNESCO. ''Intrăm într-o nouă eră la Națiunile Unite — una în care, atunci când se practică discriminarea contra Israelului, trebuie să se plătească prețul. UNESCO a devenit un câmp de luptă pentru a denigra Israelul, neglijându-i rolul și afirmațiile veritabile. Decizia luată astăzi (de SUA) marchează un punct de cotitură pentru UNESCO: rezoluțiile absurde și rușinoase adoptate de această organizație contra Israelului au consecințe'', a menționat Danon într-un comunicat.

Statele Unite ale Americii au anunțat joi oficial decizia de a se retrage din UNESCO, dorind să rămână în cadrul acestei organizații doar cu statutul de 'observator'.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului american de Stat, Heather Nauert, a precizat într-un comunicat faptul că directoarea generală a UNESCO, Irina Bokova, a fost notificată oficial cu privire la decizia luată de SUA, ce va deveni efectivă pe data de 31 decembrie 2018. Statele Unite și-au suspendat încă din anul 2011 contribuția financiară la bugetul UNESCO, pentru a protesta față de primirea Palestinei ca membru cu drepturi depline în această organizație.

În comunicatul emis joi de către Departamentul de Stat, retragerea SUA este motivată prin 'nevoia unei reforme fundamentale în cadrul organizației' și este deplâns totodată faptul că, în opinia Washingtonului, în interiorul UNESCO se manifestă continuu poziții anti-Israel.

Comentarii

 • Marcus

  13 octombrie 2017 17:26

  Protectia e din punct de vedere al valorii patrimoniale al umanitatii si nu militara.Ziceti si voi ca colateral obiectivele UNESCO au fost atinse.O sa inteleaga ei ca inteleg valoarea.

  raspunde comentariului
 • Marcus

  13 octombrie 2017 17:13

  UNESCO nu va obliga sa nu atacati Palestina.Asa cum atacau talibanii sculpturi rupestre protejate UNESCO,saucum dinamitau Isis artefacte babiloniene si temple romane protejate UNESCO.Nu, ei doar se ocupa de valori nu si de protectie.Faceti poze macar sa avem amintiri istorice dupa care distrugeti tot,solutia chimica va dat-o cconfratele Alfred Nobel.

  raspunde comentariului
 • Roman

  13 octombrie 2017 4:36

  De fapt SUA este este subordonata evreilor, fiindca-n aceasta, de ei insusi supranumita, cea mare democratie a lumii este o regula, as zice chiar o lege, nescrisa. Fie ca e vorba de presedinte, senator sau congressman este ales cel, care chipurile stringe cele mai mari fonduri eu practic nici nu stiu de ce mai fac ei alegeri. Trump e o exceptie, si-a finantat campania in mare parte din banii lui. Evreii insa, se pare ca, n-au invatat nimic din propria istorie ei se situeaza acum pe o pozitie similara celeia avute la inceputul secolului trecut in Europa. .

  raspunde comentariului
 • eugen raduca

  12 octombrie 2017 23:14

  poate nu imi dau eu seama insa faptul ca sua acorda sprijin de toate felurile si cind spun sua vorbesc de politicienii sua si serviciile de informatii si pentagonul, acelor care le-au asasinat cu premeditare si le-au furat plutoniul si secretele americii ,inseamna ca asasinidu-ti proprii cetateni cu ajutorul aliatilor israelieni sau sauditi este ceva normal .poate o valoare a democratie pe care numai sua o stiu si nu ne-o spun sii naua

  raspunde comentariului
 • Haraso

  12 octombrie 2017 21:45

  UNESCO e definitiv ramasa dar cum salveaza viitorul?

  raspunde comentariului
 • Husseinescu

  12 octombrie 2017 21:26

  Dar tot nu am inteles ce crime a facut UNESCO??!!Si ce daca e anti Israel??!Nimeni nu are voie sa fie contra lor??!!!!Himmm...ciudat!!!!!!

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design