8.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialBudapesta: manifestaţie împotriva politicii guvernului ungar în domeniul educaţiei

Budapesta: manifestaţie împotriva politicii guvernului ungar în domeniul educaţiei

Peste 20.000 de persoane au participat marţi la Budapesta la o manifestaţie împotriva politicii guvernului ungar în domeniul educaţiei, relatează AFP, citată de Agerpres. Manifestaţia, organizată chiar de ziua naţională, este cea mai amplă după mişcarea de protest de la sfârşitul lui 2014 în urma căreia a fost eliminată o taxă pe internet introdusă de către guvernul premierului conservator Viktor Orban. 

Manifestanţii, în principal profesori, părinţi ai elevilor şi militanţi de stânga, au cerut revenirea la o anumită autonomie a unităţilor şcolare, pusă sub semnul întrebării printr-o reformă a educaţiei. Majoritatea demonstranţilor au purtat cămăşi în carouri, devenite un simbol al protestelor din educaţie după ce această uniformă a fost stigmatizată în iarnă de către un apropiat al lui Orban. 

Un lider al mişcării, Istvan Pukli, directorul unuia din principalele licee din capitala ungară, a ameninţat marţi guvernul cu o grevă de o oră la 30 martie dacă acesta “nu îşi va cere scuze” pentru “umilinţele” la care au fost supuşi profesorii de la venirea lui Orban la putere în 2010. 

Profesorii, cărora li s-au alăturat numeroşi părinţi ai elevilor, au criticat în special eliminarea posibilităţii alegerii manualele de către şcoli, imposibilitatea acestora de a efectua direct achiziţii chiar şi a unor bunuri de bază şi reducerea posibilităţilor de a organiza excursii şcolare. 

La sfârşitul lunii februarie, clasele din anumite şcoli din ţară au fost pe jumătate goale în cadrul acestei mişcări de protest apărută în toamnă. Autorităţile ungare nu comunică de obicei numărul de participanţi la manifestaţiile de opoziţie.

Cele mai citite

Un etaj al unui bloc din Craiova s-a prăbușit parțial și zeci de persoane au fost evacuate în urma unei explozii

O explozie neurmată de incendiu a avut loc, miercuri seara, la un bloc de locuinţe de tipul P+1 din municipiul Craiova, în urma căruia...

Jens Stoltenberg: România are un rol esențial în apărarea flancului estic al NATO

România este esențială pentru apărarea flancului estic al NATO, a spus Jens Stoltenberg, șeful NATO, după discuția avută marți cu președintele Klaus Iohannis, potrivit...

TikTok, luat la rost de UE cu privire la riscurile pe care varianta Lite le are asupra copiilor

ByteDance's TikTok a primit un termen de 24 de ore pentru a furniza o evaluare a riscurilor privind noua sa aplicație TikTok Lite, lansată...
Ultima oră
Pe aceeași temă