14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialBREXIT. Tot mai mulți cetățeni ai Regatului Unit cer pașaport de Irlanda

BREXIT. Tot mai mulți cetățeni ai Regatului Unit cer pașaport de Irlanda

Votul britanicilor în favoarea unei ieşiri din UE a făcut să crească brusc numărul cererilor pentru obţinerea unui paşaport irlandez, care ar facilita intrarea în UE a deţinătorului său, anunță AFP, citată de Agerpres.

O purtătoare de cuvânt a Poştei Regatului Unit, instituţie care tratează cererile, a indicat că a înregistrat ‘un număr neobişnuit de ridicat de persoane în Irlanda de Nord care cer un paşaport irlandez’, fără să le poată preciza însă numărul. 

Paşaportul irlandez permite posesorului să caute un loc de muncă în altă ţară din UE fără permis, să utilizeze serviciile de sănătate şi să beneficieze de prestaţii sociale în toate ţările UE. 

Cea mai mare parte a cererilor provin din provincia britanică Irlanda de Nord. Orice persoană născută pe insulă înainte de 1 ianuarie 2005 este autorizată să obţină naţionalitate irlandeză. 

Un părinte născut în Irlanda conferă automat dreptul la naţionalitatea acestei ţări, cu atât mai mult dacă unul dintre cei doi părinţi era irlandez în momentul naşterii. 

Circa 430.000 de irlandezi trăiesc în Marea Britanie unde o persoană din patru are o legătură cu Irlanda, potrivit unui recensământ din 2011 al Departamentului irlandez al Afacerilor Externe şi al Comerţului. 

Ministerul a comunicat că britanicii nu au nevoie urgent de un paşaport dintr-o altă ţară membră a UE. 

Regatul Unit urmează să-şi negocieze despărţirea de UE, proces care poate dura până la doi ani, timp în care nimic nu se va schimba.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă