11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialBREXIT. Ministrul german de finanţe, Wolfgang Schaeuble, spune că UE trebuie acum...

BREXIT. Ministrul german de finanţe, Wolfgang Schaeuble, spune că UE trebuie acum să rezolve probleme concrete

Ministrul german de finanţe, Wolfgang Schaeuble, spune că acum UE trebuie acum să rezolve probleme concrete nu să se lanseze în viziuni măreţe asupra viitorului, transmite Agerpres

În loc să începem dezbateri despre modificări ale tratatelor sau despre reformele instituţionale, ar trebui mai degrabă să progresăm ‘rapid şi pragmatic’ în probleme precum criza refugiaţilor, şomajul în rândul tinerilor, politica energetică comună şi alte chestiuni concrete, a indicat oficialul german. 

‘Nu este momentul potrivit pentru mari viziuni’, consideră Schaeuble, cunoscut de mult timp prin susţinerea sa pasionată faţă de proiectul european şi care s-a declarat uluit de hotărârea britanicilor de a părăsi blocul comunitar. 

‘Situaţia este atât de gravă încât trebuie să încetăm să jucăm obişnuitele jocuri cu Europa şi cu Bruxelles-ul. UE se află în faţa unui test crucial, probabil cel mai important din istoria ei (…) Eu sunt în principiu pentru mai multă integrare în Europa. Dar nu este momentul potrivit. În faţa demagogiei şi euroscepticismului tot mai răspândite, Europa pur şi simplu nu mai poate continua ca şi până acum’, a apreciat ministrul german de finanţe. 

În condiţiile în care şi în alte ţări europene există voci care îndeamnă la părăsirea blocului comunitar, UE trebuie ‘să evite confruntările şi să nu-şi mai continue retorica obişnuită’, a subliniat mai departe Schaeuble. 

‘Sunt multe de făcut. Vremea predicilor politice despre Europa a trecut. Trebuie să acţionăm, nu să ne mulţumim cu vorbe mari, să le arătăm cetăţenilor europeni că Europa face o diferenţă’, a conchis responsabilul german. 

Comentariile sale survin după ce mai mulţi lideri europeni au sugerat că odată ce Marea Britanie iese din UE s-ar crea condiţiile pentru a se avansa către mai multă integrare, către o Europă federalistă ce a fost mereu respinsă de britanici, care au susţinut consolidarea suveranităţii statelor naţionale. 

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă