10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialBiden: SUA caută căi de a-l pune sub acuzare pe Assange, "teroristul...

Biden: SUA caută căi de a-l pune sub acuzare pe Assange, “teroristul high-tech”

Fondatorul WikiLeaks riscă să fie pus sub acuzare în Statele Unite pentru că a dat publicităţii telegrame diplomatice secrete ale Guvernului, a spus duminică vicepreşedintele Joe Biden, care l-a calificat pe Julian Assange drept un “terorist high-tech”, relatează The Telegraph, citat de NewsIn.

Biden a declarat în emisiunea “Meet the Press” de la NBC că Departamentul american al Justiţiei este în căutarea unor modalităţi de a-l pune sub acuzare pe Assange pentru documentele date publicităţii de site-ul său. Este pentru prima dată când un membru de rang înalt al administraţiei SUA recunoaşte că la Washington se fac eforturi pentru a formula capete de acuzare împotriva lui Assange.

Deocamdată, acesta se află în Marea Britanie, eliberat pe cauţiune din arest, şi este în aşteptarea judecării extrădării sale către Suedia, unde au fost formulate două plângeri împotriva lui pentru delicte de natură sexuală.

Assange, în vârstă de 39 de ani, de origine australiană, a înfuriat guvernul american după ce a dat publicităţii mii de documente diplomatice sensibile. El însuşi a recunoscut că pare tot mai probabil ca SUA să încerce să obţină extrădarea lui pentru acuzaţii legate de difuzarea telegramelor. Avocaţii săi susţin că tentativa de a-l extrăda către Suedia constituie mai degrabă o tactică de tergiversare până când procurorii americani vor găsi modalitatea de a-l pune sub acuzare.

Însă detalii scurse către presă despre acuzaţiile de agresiune sexuală din Suedia au reliefat că lucrurile sunt mai grave decât s-a sugerat anterior. El este învinovăţit că a forţat o femeie să aibă relaţii sexuale împotriva voinţei ei, iar în cazul alteia că a profitat de ea păcălind-o.

Un raport recent întocmit de specialiştii care lucrează la Congres reliefează cum legea referitoare la spionaj (Espionage Act) poate fi folosită pentru a-l pune sub acuzare pe Assange în America. Acuzaţia de spionaj poate aduce o sentinţă de condamnare la moarte, deşi orice extrădare dintr-o ţară europeană ar ridica această problemă, făcând mai probabilă o sentinţă cu închisoare pe termen lung.

Întrebat, la NBC, dacă Assange este un “terorist high-tech”, cum l-a numit un congresmen, sau mai degrabă o persoană de tipul celor care au dat publicităţii controversatele Pentagon Papers despre războiul din Vietnam, vicepreşedintele Joe Biden a spus: “Aş zice că e mai aproape de un terorist high-tech”.

În 1971, Daniel Ellsberg, fost analist militar, şi Anthony Russo, cercetător, au fost puşi sub acuzare pentru spionaj în cazul Pentagon Papers, dar ulterior s-a renunţat la acuzaţii.

“Dacă a complotat împreună cu un soldat al Statelor Unite pentru a pune mâna pe aceste documente secrete e cu totul altceva decât în cazul unui jurnalist căruia i-a îndredinţat documentele”, a arătat vicepreşedintele Biden la NBC.

Espionage Act, care datează din 1917, nu este o lege întocmită pentru acest gen de cazuri, pentru că trebuie dovedit că WikiLeaks, care este la originea dezvăluirii a mii de note diplomatice, nu este presă tradiţională.

Procurorii Departamentului de Justiţie caută să adune probe că fondatorul WikiLeaks a “complotat”, a explicat vicepreşedintele, încurajându-l sau chiar ajutându-l pe militarul american Bradley Manning, cel care este suspectat că a transmis miile de documente către site-ul WikiLeaks.

Dacă ar fi acuzat de complot, administraţia americană l-ar putea face responsabil pe Assange de atingere adusă securităţii naţionale, justificând în acelaşi timp că media tradiţionale rămân sub acoperirea libertăţii de exprimare protejate de Constituţie.

“Acest om a făcut lucruri care au adus prejudicii, au pus în pericol vieţi şi meseria a sute de persoane în întreaga lume. A făcut mai dificil să ne vedem de treabă cu aliaţii şi prietenii noştri”, a argumentat Joe Biden.

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă