13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialBelarus, fără sancţiuni din partea UE

Belarus, fără sancţiuni din partea UE

Uniunea Europeană a decis luni să ridice sancţiunile impuse în urmă cu câţiva ani contra a 170 de personalităţi şi trei companii din Belarus, printre care preşedintele Aleksandr Lukaşenko, dar şi să menţină embargoul asupra comerţului cu arme, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres

Decizia, adoptată cu unanimitate, a fost luată de miniştrii de externe ai statelor membre UE, reuniţi luni la Bruxelles în cadrul Consiliului Afaceri Externe. Entităţile vizate de sancţiuni au fost private de vize de intrare în UE, iar activele lor au fost îngheţate, ca urmare a încălcării drepturilor omului în Belarus. 

‘Embargoul asupra armelor şi măsurile restrictive contra a patru indivizi suspectaţi ca având legătură cu cazul nesoluţionat al dispariţiei a doi politicieni din opoziţie, a unui om de afaceri şi a unui jurnalist, vor fi prelungite pentru o perioadă de 12 luni’, se menţionează în decizia Consiliului UE adoptată luni. 

La finalul lunii octombrie, Uniunea Europeană a suspendat majoritatea sancţiunilor sale împotriva Republicii Belarus, invocând o ‘ameliorare a relaţiilor’ cu această ţară, după eliberarea unor prizonieri politici de către preşedintele Aleksandr Lukaşenko (61 de ani). 
Sancţiunile au fost iniţial reînnoite până la 29 februarie 2016, după care au fost suspendate. 

UE i-a cerut de mai multe ori lui Lukaşenko – supranumit ‘ultimul dictator’ al Europei de către SUA – să elibereze prizonierii politici. Aflat la putere din 1994, Aleksandr Lukaşenko a fost reales preşedinte pentru a cincea oară în 13 octombrie anul trecut. 

Acuzat timp de mai mulţi ani de grave încălcări ale drepturilor omului, de reprimarea opoziţiei şi de abuzuri contra presei, Lukaşenko a utilizat criza ucraineană în avantajul său, impunându-se ca mediator între Rusia şi UE şi găzduind la Minsk convorbirile de pace între guvernul de la Kiev şi separatiştii proruşi.

Cele mai citite

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...

Marcel Ciolacu îi ia apărarea Gabrielei Firea: “N-a avut nicio treabă cu azilele groazei”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că Gabriela Firea nu a avut nicio implicare în gestionarea azilelor groazei, iar problemele existente erau deja cunoscute,...
Ultima oră
Pe aceeași temă