14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialBatalioanele NATO din Europa de Est sunt pregătite să descurajeze agresiunile Rusiei

Batalioanele NATO din Europa de Est sunt pregătite să descurajeze agresiunile Rusiei

Cele patru batalioane NATO desfășurate în țările baltice și în Polonia, pentru a întări apărarea Europei de Est, vor răspunde imediat oricărei agresiuni din partea Rusiei, se precizează într-o declarație comună semnată, joi, în marja unei reuniuni NATO la Bruxelles, de miniștrii apărării ai statelor care asigură comanda batalioanelor și ai țărilor unde sunt găzduite acestea, informează AFP, citat de Agerpres.

Desfășurarea acestor batalioane a fost stabilită de liderii statelor aliate cu ocazia summitului de la Varșovia din iulie 2016, în cadrul unei ample consolidări a apărării colective decise după anexarea Crimeii de către Rusia și după ofensiva rebelilor separatiști proruși în estul Ucrainei în 2014.

Aceste batalioane constituie „un răspuns direct la acțiunile agresive ale Rusiei, inclusiv activități militare provocatoare la periferia teritoriului NATO, care au redus stabilitatea și securitatea, au mărit imprevizibilitatea și au modificat mediul de securitate”, subliniază în declarația comună miniștrii apărării din Marea Britanie, SUA, Canada, Germania, Polonia, Lituania, Letonia și Estonia.

Ei dau asigurări că desfășurarea batalioanelor în această primăvară este „o demonstrație clară și fără echivoc a solidarității și determinării” statelor NATO, precum și a „capacității lor de a apăra populația și teritoriul” Alianței.

„Cele patru batalioane multinaționale cu grad înalt de flexibilitate și interoperabilitate sunt pregătite și în măsură să descurajeze și, la nevoie, să răspundă imediat unei agresiuni, împreună cu forțele naționale”, se mai precizează în comunicat.

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă