7.2 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialBarack Obama, noi argumente în favoarea acordului nuclear iranian

Barack Obama, noi argumente în favoarea acordului nuclear iranian

Președintele american Barack Obama a declarat miercuri că dacă Congresul american, dominat de republicani, respinge acordul nuclear între Iran și marile puteri, atunci credibilitatea Statelor Unite va fi știrbită, relatează Agerpres

Dacă Congresul ”ucide acest acord, vom pierde ceva mai prețios: credibilitatea Americii ca lider al diplomației, credibilitatea Americii ca ancoră a sistemului internațional”, a declarat președintele Obama la Washington, într-un discurs de susținere pentru acordul semnat cu Iranul la mijlocul lunii iulie.

Totodată, Barack Obama a avertizat că respingerea de către Congresul american a acordului nuclear cu Iranul ar conduce la un război în Orientul Mijlociu.

”O respingere a acordului de către Congres ar lăsa orice administrație americană hotărâtă să împiedice Iranul să se doteze cu o armă nucleară în fața unei singure opțiuni: un alt război în Orientul Mijlociu. Nu spun acest lucru pentru a fi provocator. Este un fapt”, a mai spus Barack Obama.

Citește și: Acordul nuclear iranian, în atenția lui Netanyahu. Ce denunță premierul israelian

Cu toate acestea, președintele american a recunoscut că o parte din fondurile deblocate prin ridicarea sancțiunilor împotriva Iranului, după acordul nuclear, vor fi folosite pentru ‘acțiuni teroriste’.

Însă, în opinia președintelui Obama, cea mai mare parte a banilor va fi cheltuită de către autoritățile iraniene pentru a îmbunătăți situația populației, subliniind că și ”un regim represiv precum Iranul nu poate ignora speranțele” în rândul populației.

Citește și: Acordul privind programul nuclear iranian, FINALIZAT. Reacția Israelului

În același timp, Barack Obama a desemnat Israelul ca fiind singura țară care s-a exprimat public împotriva acordului dintre Iran și marile puteri, dând totodată asigurări că Teheranul va fi sancționat dacă acordul nu este respectat.

”Toate țările din lume care s-au exprimat public, cu excepția guvernului israelian, au sprijinit acordul”, a spus Obama, al cărui discurs, tradus în ebraică, a fost transmis la postul de radio public israelian.

Cele mai citite

Mai mulți palestinieni au murit în încercarea de a ajunge la ajutoarele parașutate

Ajutoarele aruncate din avion au căzut în apă. Biroul de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas, susţine că 18 palestinieni au murit...

Pui vopsit, pentru a părea proaspăt. Avertismentul șefului ANPC. FOTO

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, avertizează, în această dimineaţă, că unele firme vopsesc carnea de pui, pentru a o face să...

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...
Ultima oră
Pe aceeași temă