25.3 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialBaltimore: Interdicţiile de circulaţie au fost anulate

Baltimore: Interdicţiile de circulaţie au fost anulate

Autorităţile din Baltimore au anulat, duminică, interdicţiile de circulaţie impuse în urmă cu şase zile, despre care poliţia a afirmat că au ajutat la stoparea protestelor violente, relatează New York Times online, conform Mediafax.

“Începând din acest moment, am anulat ordinul prin care am instituit interdicţiile de circulaţie pe timpul nopţii în oraş”, a declarat primarul Stephanie Rawlings-Blake.

Citește și: Barack Obama condamnă violenţele de la Baltimore

“Scopul meu a fost întotdeauna să nu avem interdicţii de circulaţie în vigoare nici măcar o zi în plus faţă de cât este necesar”, a adăugat ea.

Rawlings-Blakea instituit interdicţiile, iar guvernatorul statului a trimis trupe din Garda Naţională după un val de violenţe, în urma morţii lui Freddie Gray, în vârstă de 25 de ani, un tânăr de culoare rănit mortal în timp ce se afla în custodia poliţiei.

Procurorul-şef din Baltimore i-a acuzat vineri pe cei şase poliţişti care au operat arestarea lui Gray, pe 12 aprilie, de o serie de infracţiuni, inclusiv crimă şi omor. Tânărul a murit la spital, la o săptămână după ce a fost arestat, o operaţiune înregistrată cu telefonul mobil de către un trecător.

Interdicţiile, aplicate de la ora 22.00 la ora 5.00, au fost aplicate, cu puţine excepţii, începând de marţi seara. Numeroase afaceri închideau cu mai multe ore înainte de momentul intrării în vigoare a interdicţiilor, în fiecare seară, pentru a le permite angajaţilor să se întoarcă acasă, iar salariţaii s-au plâns de diminuarea veniturilor.

Citește și: Baltimore: Poliția a folosit gaz cu piper pentru a-i dispersa pe manifestanți

În afară de îngrijorările de natură economică cu privire la impactul interdicţiilor, numeroşi demonstranţi au acuzat poliţia şi Garda Naţională de aplicarea riguroasă a acestora în cartierele cu populaţie predominant de culoare, în timp ce locuitorii albi s-au putut strecura fără să se teamă că vor fi arestaţi.

Guvernul statului Maryland Larry Hogan a declarat duminică, ulterior, că a susţinut decizia primarului de a anula interdicţiile şi a anunţat că trupele din Garda Naţională au început să se retragă din Baltimore.

Însă el a precizat că retragerea completă va avea loc în 72 de ore, recunoscând că “va dura ceva să revenim în totalitate la normal”.

Un miting a denunţat sâmbătă, la Primărie, interdicţiile, iar filiala din Maryland a Uniunii Americane pentru Libertăţi Civile (ACLU) le-a catalogat drept “o măsură extraordinară care şi-a pierdut utilitatea şi care le aminteşte locuitorilor oraşului de relaţia lor proastă cu poliţia”.

Primarul anunţa pe 27 aprilie, la câteva ore după ce au început revoltele urbane, că intenţionează să impună interdicţiile de a doua zi şi că acesteau urmau să fie aplicate până la 4 mai, lăsând totuşi posibilitatea anulării lor mai devreme.

Cele mai citite

După toate celelalte probleme, companiile vor fi lovite și de greva la Registrul Comerțului

Greva la Registrul Comerțului este de natură să afecteze companiile din România, explică un articol publicat pe site-ul termene.ro. Sindicatul Angajaților din Oficiul Național al...

Echipamente agricole esențiale pentru o fermă

Echipamentele agricole sunt indispensabile pentru o activitate prosperă. Acestea sunt necesare pentru optimizarea proceselor, precum și pentru obținerea unor producții de calitate, indiferent că...

Aici găsești sisteme parazăpezi pentru acoperiș care împiedică alunecarea zăpezii

Atunci când sezonul rece își face apariția, crește interesul pentru achiziționarea accesoriilor pentru acoperiș, precum parazăpezile. Este și firesc, având în vedere că este...
Ultima oră
Pe aceeași temă