6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialBagdad și Mosul, primele două orașe din Irak, pot fi devastate de...

Bagdad și Mosul, primele două orașe din Irak, pot fi devastate de o inundație gigantică. Mosul e ocupat de ISIS

SUA au lansat un apel la mobilizare internaţională pentru a preveni o ‘catastrofă umanitară de proporţii gigantice’ ce ar putea fi cauzată de prăbuşirea barajului de la Mosul, în nordul Irakului, relatează AFP, citată de Agerpres.

Acest baraj imens – cel mai mare din Irak – pe fluviul Tigru, prezintă un risc ridicat de a se rupe din cauză că a fost construit pe un teren calcaros. El este situat în amonte de oraşul Mosul, al doilea oraş ca mărime din Irak, ocupat de doi ani de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI). 

Ruperea barajului ar produce un val uriaş care ar devasta Mosulul, dar ar inunda şi capitala irakiană Bagdad, situată la 400 km mai la sud. În total, dezastrul ar putea afecta până la 1,5 milioane de persoane. 

După ce a prezidat o reuniune cu ambasadorul Irakului la ONU, Mohammed al-Hakim, în timpul căreia a fost informată cu privire la situaţie, ambasadoarea SUA la Naţiunile Unite, Samantha Power, a cerut tuturor ţărilor membre ONU să ia măsuri pentru a preveni o astfel de catastrofă. 

‘Este esenţial ca toţi membrii ONU să fie informaţi cu promptitudine cu privire la importanţa problemei şi necesitatea de a împiedica o catastrofă umanitară de proporţii gigantice’, a declarat Power, într-un comunicat difuzat de misiunea americană la Naţiunile Unite. 

Ea a calificat drept ‘înfricoşătoare’ expunerile prezentate de experţi tehnici, ingineri şi reprezentanţi ai agenţiilor ONU însărcinate cu ajutoarele şi asistenţa pentru dezvoltare. 

‘În cazul unei rupturi, există în unele locuri posibilitatea formării unui val ce ar putea atinge 14 metri înălţime care ar putea mătura totul în calea sa’, a avertizat reprezentanta SUA la Naţiunile Unite, cerând efectuarea cât mai repede cu putinţă a unor reparaţii. 

Firma italiană Trevi a fost selectată pentru a efectua lucrările la acest baraj, care, după ce s-a aflat o scurtă perioadă de timp, în 2014, sub controlul jihadiştilor din Statul Islamic, este în prezent protejat de luptătorii kurzi. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă