Bagdad și Mosul, primele două orașe din Irak, pot fi devastate de o inundație gigantică. Mosul e ocupat de ISIS

de Mihai Diac , 10 martie 2016 - stire actualizata la ora 10:56, 10 martie 2016
Irak (Foto: Arhivă)

SUA au lansat un apel la mobilizare internaţională pentru a preveni o 'catastrofă umanitară de proporţii gigantice' ce ar putea fi cauzată de prăbuşirea barajului de la Mosul, în nordul Irakului, relatează AFP, citată de Agerpres.

Acest baraj imens - cel mai mare din Irak - pe fluviul Tigru, prezintă un risc ridicat de a se rupe din cauză că a fost construit pe un teren calcaros. El este situat în amonte de oraşul Mosul, al doilea oraş ca mărime din Irak, ocupat de doi ani de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI). 

Ruperea barajului ar produce un val uriaş care ar devasta Mosulul, dar ar inunda şi capitala irakiană Bagdad, situată la 400 km mai la sud. În total, dezastrul ar putea afecta până la 1,5 milioane de persoane. 

După ce a prezidat o reuniune cu ambasadorul Irakului la ONU, Mohammed al-Hakim, în timpul căreia a fost informată cu privire la situaţie, ambasadoarea SUA la Naţiunile Unite, Samantha Power, a cerut tuturor ţărilor membre ONU să ia măsuri pentru a preveni o astfel de catastrofă. 

'Este esenţial ca toţi membrii ONU să fie informaţi cu promptitudine cu privire la importanţa problemei şi necesitatea de a împiedica o catastrofă umanitară de proporţii gigantice', a declarat Power, într-un comunicat difuzat de misiunea americană la Naţiunile Unite. 

Ea a calificat drept 'înfricoşătoare' expunerile prezentate de experţi tehnici, ingineri şi reprezentanţi ai agenţiilor ONU însărcinate cu ajutoarele şi asistenţa pentru dezvoltare. 

'În cazul unei rupturi, există în unele locuri posibilitatea formării unui val ce ar putea atinge 14 metri înălţime care ar putea mătura totul în calea sa', a avertizat reprezentanta SUA la Naţiunile Unite, cerând efectuarea cât mai repede cu putinţă a unor reparaţii. 

Firma italiană Trevi a fost selectată pentru a efectua lucrările la acest baraj, care, după ce s-a aflat o scurtă perioadă de timp, în 2014, sub controlul jihadiştilor din Statul Islamic, este în prezent protejat de luptătorii kurzi. 

Comentarii

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design