16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO Avioane de luptă ale SUA și Coreii de Sud, inclusiv...

VIDEO Avioane de luptă ale SUA și Coreii de Sud, inclusiv aeronave invizibile F-35, s-au apropiat de frontiera Coreii de Nord. Bombardierele americane au decolat din Guam

Două bombardiere strategice B-1B și patru avioane de vânătoare stealth F-35B americane s-au apropiat luni de frontiera dintre cele două Corei, în cadrul unui exercițiu efectuat împreună cu aparate sud-coreene F-15K, relatează agenția de presă Yonhap citată de Agerpres.

Este destul de neobișnuit ca avioanele să zboare în apropierea liniei de demarcație militară (MDL), care separă cele două Corei, remarcă agenția sud-coreeană de presă.

Potrivit Reuters, care citează un comunicat la Ministerului Apărării sud-coreean, exercițiile au implicat bombardamente deasupra Peninsulei Coreea. Avioanele "au lansat bombe pe poligonul Pilseung din Taebaek, provincia Gangwon, în timpul exercițiului organizat de la amiază până la ora 2:30, și s-au întors la bazele lor", a indicat interlocutorul Yonhap.

La exercițiu au mai participat două avioane americane F-16 și trei avioane cisternă pentru realimentare KC-135, conform sursei citate.


Liderul comunist Kim Jong-Un a declarat că ultima lansare de rachetă organizată de regimul de la Phenian a fost "prima etapă a unei operațiuni militare a Armatei Poporului din Coreea de Nord în Pacific și un preludiu semnificativ" al unui atac cu rachete spre insula Guam, care este teritoriu al SUA.

 

Bombardierele au decolat de pe insula americană Guam din Pacific, în timp ce avioanele de vânătoare au venit din Japonia. Șase avioane de vânătoare sud-coreene au participat de asemenea la acest exercițiu, a precizat un responsabil din cadrul Ministerului Apărării de la Seul.

În același timp, o conferință a șefilor armatelor terestre din regiunea Indo-Asia-Pacific se deschide la Seul în cursul zilei de luni, într-un context de intensificare a tensiunilor din cauza programelor balistic și nuclear ale Coreei de Nord, a anunțat luni armata Coreei de Sud, citată de Yonhap. Mai exact, este vorba de Conferința șefilor armatelor din Pacific (PACC), care are loc la fiecare doi ani, și care va reuni șefi de stat major și comandanți de rang înalt din 29 de țări. Evenimentul este organizat de șeful armatei terestre sud-coreene Kim Yong-woo și de omologul său american Mark A. Milley.

China va trimite un general de trei stele la această conferință pe tema "Unitatea de efort: Construirea de parteneriate civil-militare în răspunsul forțelor terestre la amenințările non-tradiționale de securitate", prevăzută să dureze până joi. Va fi prima vizită a unui înalt oficial militar chinez la Seul după ce Statele Unite și Coreea de Sud au convenit să desfășoare un sistem de apărare antirachetă de mare altitudine (THAAD—Terminal High Altitude Area Defense) pe teritoriul sud-coreean, anul trecut. PACC va debuta cu un discurs al fostului secretar general al Națiunilor Unite, Ban Ki-moon, la hotelul Grand Hyatt din Seul.

Coreea de Nord se află aproape în "stadiul final" de dezvoltare a rachetelor balistice intercontinentale (ICBM), a declarat luni Ministerul Apărării sud-coreean, citat de Yonhap, avertizând împotriva eventualelor provocări ale Coreei de Nord menite să facă să avanseze programele sale balistic și nuclear. Într-un raport către Adunarea Națională (parlamentul unicameral sud-coreean), ministerul a apreciat că lansarea rachetei cu rază de acțiune intermediară (IRBM), efectuată vineri de Coreea de Nord, a vizat să demonstreze capacitatea acesteia de a lovi baze militare americane.

"Coreea de Nord este aproape în etapa finală de a obține capabilități ICBM", a avertizat ministerul în prezentarea sa. "Nordul își va continua provocările, cum ar fi teste nucleare și balistice, pentru a-și asigura capacitățile balistice. Centrul nuclear de la Punggye-ri este gata pentru un (nou) test", se menționează în raport.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

NAMI Beach Club & More – o experiență exclusivă de vară, oferită de Radisson Blu Hotel Bucharest, în inima orașului – se va deschide...

Legendara piscină de la Radisson Blu Hotel Bucharest devine NAMI Beach Club & More, o nouă destinație de vară, care urmează să își deschidă...

Spitalul Obregia din București va avea o Secţie clinică de psihiatrie pediatrică

O Secţie clinică de psihiatrie pediatrică urmează să fie realizată la Spitalul Obregia, în baza unui protocol de colaborare încheiat între Administraţia Spitalelor şi...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă