10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialAvertisment UE către Republica Moldova: Acordarea celor 100 de milioane de euro...

Avertisment UE către Republica Moldova: Acordarea celor 100 de milioane de euro depinde de aplicarea reformei sistemului electoral

Republica Moldova trebuie să respecte în totalitate avizul Comisiei de la Veneția asupra proiectului de modificare a sistemului electoral, iar de acest lucru depinde și acordarea asistenței financiare de 100 de milioane de euro, a declarat miercuri comisarul european pentru politică de vecinătate și negocieri de extindere, Johannes Hahn, informează Radio Chișinău citat de Agerpres.

'Comisia de la Veneția a formulat un aviz la cererea autorităților Republicii Moldova de care trebuie să se țină cont întru totul. Comisia este un organism care de 25 de ani ajută statele europene să pună în aplicare obiectivele noastre și are tot dreptul să analizeze schimbările legislative cheie în contextul în care sunt propuse, depășind uneori considerente strict juridice', a subliniat el.

Orice reformă electorală trebuie adaptată la contextul politic din Moldova, a adăugat comisarul european.

Totodată, el a dat de înțeles că de decizia autorităților Republicii Moldova pe marginea acestui subiect depinde și acordarea celor 100 de milioane de euro, pentru că UE va evalua și situația democrației și a statului de drept, aceasta fiind una din condițiile necesare pentru aprobarea asistenței.

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a îndemnat marți Bruxellesul să nu condiționeze ajutorul de 100 de milioane de euro din partea Comisiei Europene de nemodificarea sistemului electoral, întrucât această asistență este foarte importantă pentru Republica Moldova, fiind destinată strict implementării reformelor, continuării sprijinului bugetar și a relațiilor cu FMI.

Sistemul electoral mixt sau uninominal, promovat de Partidul Democrat — la putere — și de socialiștii apropiați președintelui prorus Igor Dodon, este respins de partidele de opoziție proeuropene și a primit un aviz negativ din partea Comisiei de la Veneția.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Neuropatie diabetică: Tipuri, simptome și cauze

Neuropatia diabetică este o complicație a diabetului care afectează sistemul nervos. Este o boală progresivă, iar simptomele se agravează în timp. Neuropatia diabetică apare atunci...
00:00:32

Rishi Sunak a anunțat sprijin suplimentar pentru Ucraina în cadrul vizitei sale în Polonia

Liderul britanic Rishi Sunak a sosit marți la Varșovia pentru discuții cu premierul polonez Donald Tusk și cu șeful NATO Jens Stoltenberg, care se...

Brățările personalizate pentru cuplu – Cadoul ideal pentru a celebra iubirea

Într-o lume plină de opțiuni când vine vorba de cadouri, brățările personalizate pentru cupluri se disting ca o alegere plină de semnificație și afecțiune....
Ultima oră
Pe aceeași temă