Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Carla Popa

Actualizat: 19.07.2016 - 00:03

Atacatorul de la Nisa, bisexual şi depresiv. Anchetatorii spun că nu ar fi avut o legătură cu gruparea Stat Islamic

Anchetatorii francezi au găsit în telefonul şi în computerul lui Mahomed Bouhlel mai multe fotografii făcute în Nisa, la diverse intervale de timp. Imaginile arată că acesta şi-a pregătit cu mult timp înainte atacul. Una dintre aceste fotografi a fost făcută pe 1 ianuarie 2016, transmite Digi24.

Francois Molins, procurorul general al Franţei a declarat că „am stabilit că atacatorul a vizitat de mai multe ori zona (Promenade des Anglais – n.r.) în zilele precedente atacului. A traversat cu camionul Nisa, de la est la vest. S-a oprit în dreptul Hotelului Negresco. A făcut traseul de mai multe ori şi a făcut fotografii în tot acest timp. O imagine din telefonul său, făcută pe 1 ianuarie, arată că era pe terasa unui restaurant.

De la începutul lunii iulie a căutat pe internet informaţii despre organizarea ceremoniilor de la Nisa, dedicate Zilei Naţionale. Pe baza acestor informaţii extrase din calculatorul şi din telefonul său mobil, am ajuns la concluzia că atacul a fost premeditat. Nu sunt informaţii privind o legătură a atacatorului cu gruparea Stat Islamic, dar credem că era interesat de acţiunile ISIS”.

Anchetatorii care au realizat profilul atacatorului spun că acesta era bisexual: "În telefonul lui au fost găsite fotografii cu multe cuceriri feminine, dar şi masculine. Se mai ştie că tunisianul Mohamed Bouhlel suferea de depresie de mulţi ani, consuma alcool şi nu reuşea să ţină Ramadanul".

Specialiştii spun că tocmai aceşti oameni sunt vulnerabili faţă de fenomenul radicalizării rapide. „Schimba câte trei-patru femei pe zi. Este un profil psihologic care ne este foarte cunoscut. La un moment, se refugiază în islamul radical, crezând că acolo îşi va găsi echilibrul”, a spus Douania Bouzar, de la Centrul de prevenire a derivelor sectariene.

„Radicalizarea poate avea loc în timp record. Ea poate avea loc chiar în ziua atentatului, pentru că ideologii islamişti spun că atentatul sinucigaş, atentatul martir cum îl numesc ei, duce la iertarea tuturor păcatelor”, a adăugat Mohamed Sifaoui, specialist în terorism.

Since you are here

… we have a small favour to ask. More people are reading and supporting our independent, investigative reporting than ever before. And unlike many news organisations, we have chosen an approach that allows us to keep our journalism accessible to all, regardless of where they live or what they can afford. Romania Libera is editorially independent, meaning we set our own agenda. Our journalism is free from commercial bias and not influenced by billionaire owners, politicians or shareholders. No one edits our editor. No one steers our opinion. This is important as it enables us to give a voice to those less heard, challenge the powerful and hold them to account. It’s what makes us different to so many others in the media, at a time when factual, honest reporting is critical. Every contribution we receive from readers like you, big or small, goes directly into funding our journalism. This support enables us to keep working as we do – but we must maintain and build on it for every year to come. Support The Romania Libera from as little as €1 – and it only takes a minute. Thank you.

Topics

Subscribe Romania Libera weekly
Subscribe Romania Libera essential new magazine
An alternative to breaking news
Subscribe Romania Libera essential new magazine