15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialAtacatorul care plănuia un atentat în Berlin s-a spânzurat. Germania, acuzată că...

Atacatorul care plănuia un atentat în Berlin s-a spânzurat. Germania, acuzată că nu face față jihadiștilor veniți cu refugiații

 

Cel mai căutat terorist din Germania, Jaber al-Bakr, prins de către migranții sirieni, compatrioţi ai săi, s-a spânzurat în custodia poliției din Leipzig, punând sub presiune autoritățile. Acum, nu se mai poate afla câți erau angrenați în operațiunea teroristă planificată și cine îi trimisese.

Autoritățile germane au petrecut un weekend vânând un te­rorist deosebit de periculos, care le-a fost predat, într-un final, de trei refugiați sirieni. Acum, polițiștii se află în fața unei alte probleme grave, și anume cum de a fost posibil ca deținutul, care ar fi putut da informații vitale despre celula ISIS din care făcea parte, despre cine l-a recrutat etc., să se sinucidă sub supraveghere. Jaber al-Bakr a fost găsit spânzurat în spitalul dintr-un penitenciar din Leipzig. Deținutul folosise în loc de frânghie propriul tricou. Avocatul lui Jaber, Alexander Huebner, a declarat pentru Bild că ar fi trebuit să fie ținut sub suprave­ghere zi și noapte, pentru că avea manifestări anormale, izbucniri de furie și se afla sub risc major de sinucidere. Însă nu s-a luat decizia unei supravegheri permanente. 

Sinuciderea lui Jaber al-Bakr a stârnit o dezbatere cu privire la cum să fie tratați în închisorile germane jihadiștii suspectați că organizau atentate teroriste. Cu valul de migranți și refugiați primiți de Germania, s-au strecurat elemente jihadiste și, deși în cele mai multe cazuri suspecții sunt monitorizați sau puși în așteptare pentru elibe­rarea documentelor, autoritățile nu știu ce proceduri să aplice. Franța, care are un istoric al aten­tatelor islamiste, are o singură procedură pentru suspecții de atentate: izolare și monitorizare continuă, supravegheați de gardieni specializați în „mentalitate jihadistă“. 

Autoritățile au pierdut, prin sinuciderea suspectului, o mulțime de informații pe care le-ar fi putut obține la interogatoriu despre planurile celulei teroriste din care făcea parte și despre cei care-i recrutaseră și-i trimiseseră în misiune în Europa. Serviciile secrete germane, care raportaseră poliției, în urma unor informații primite de la „surse sensibile“, că Jaber este implicat în plănuirea unui atentat cu bombă într-un aeroport din Berlin, sunt consternante. Polițiștii care s-au dus să verifice raportul serviciilor au acționat la vedere, parcându-și mașina în fața apartamentului acestuia din Chemnitz. La un moment dat, au tras și un foc de avertisment, dar Jaber a reușit să fugă, urmând un weekend de vânătoare și de îngrijorare pentru cetățeni. În apărarea lor, polițiștii au declarat că purtau costumul antitero plin de elemente de protecție, ce cântărea 35 de kilograme, ceea ce i-a împiedicat să-l prindă. În apartament, a fost găsit explozibil TATP, „homemade“, același folosit în atentatele de la Paris și Bruxelles, pentru veste explozive. Jaber a fost prins de trei conaționali, refugiați sirieni, în Leipzig, și a fost predat poliției. 
Toată această poveste a iscat un val de nemulțumire la nivel național față de politica extrem de permisivă în privința refugiaților practicată de cancelarul Merkel. Până la urmă, sunt autoritățile germane apte să identifice, să aresteze și să prevină atentatele plănuite de jihadiști infiltrați în valul de migranți și refugiați? În toată această poveste, victimele predilecte sunt, din nou, refugiații adevărați. 

În acest caz, sirienii. Refugiații sirieni au demascat continuu pe site-urile lor sau pe rețelele de socializare multe „perso­naje“ ale regimului Assad, care se dau drept refugiați. Totodată, au denunțat complicitatea între regimul Assad și capii ISIS ce acționează în Siria, eliberați în mai 2011, după ce au fost „capacitați“, din îngrozitoarea închisoare Sidnaya, pentru a forma frontul terorist în Siria. De aceea a și susținut Assad, încă din 2011, că se luptă cu teroriștii. Fiindcă îi cunoștea! Iar acum, acest front trimite jihadiști și în Europa.   

Cele mai citite

Te confrunți cu durere la nivelul genunchiului? Cum recunoști ruptura de menisc și ce poți face pentru a o trata

Durerile articulare pot apărea foarte frecvent ca urmare a unei serii largi de cauze și factori de risc, ceea ce înseamnă că pentru a...

Casa Albă a reprogramat întâlnirea anulată de Netanyahu de la Washington

Decizia vine în contextul în care Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe, a anunţat că premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a revenit asupra...

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....
Ultima oră
Pe aceeași temă