Astronautul NASA Scott Kelly este cu cinci centimetri mai înalt, la întoarcerea din spațiu

de Roxana Petre , 05 martie 2016 - stire actualizata la ora 13:47, 05 martie 2016
Astronautul NASA Scott Kelly este cu cinci centimetri mai înalt, la întoarcerea din spațiu

Astronautul agenției americane NASA, Scott Kelly, este cu cinci centimetri mai înalt, la întoarcerea de pe Stația Spațială Internațională (SSI), informează ziarul spaniol Estrella Digital, citat de Agerpres.

Înainte să petreacă un an în spațiu, Scott Kelly avea aceeaşi înălţime ca fratele său geamăn Mark. Schimbara se datorează impactului pe care îl are microgravitatea în spaţiu asupra coloanei vertebrale şi care a devenit mai evidentă după un an de misiune în imponderabilitate în cazul lui Scott Kelly, în vârstă de 52 de ani. 

Citește și: Revenire din spaţiu

Obiectivul misiunii „Un an în spațiu” este tocmai acela de a studia efectul unei şederi prelungite în lipsă de gravitate. În cazul lui Scott Kelly, a fost studiată evoluţia sa în spaţiu şi în paralel cea a fratelui său geamăn Mark pe Pământ. 

Vertebrele coloanei formează un arc gigaqnt. Presate în jos asupra acestui arc în spirală, vertebrele se menţin strâns unite. Când se eliberează forţa pe care o reprezintă gravitatea terestră, arcul se întinde. 

În acelaşi fel, coloana se lungeşte cu între 3 până la 5 centimetri când oamenii călătoresc în spaţiu. Gravitatea mai mică împinge în jos vertebrele, astfel încât coloana se poate întinde până la circa 7,6 centimetri. 

Citește și: Astronauții Kelly și Kornienko au putut ieși din capsula spațială doar cu ajutorul echipei de căutare - evacuare

Pe Pământ, întinderea coloanei se petrece noaptea. Când dormim, gravitatea împinge în jos vertebrele şi produce un efect minim de întindere, notează ziarul spaniol.

 

Comentarii

 • Mai

  05 martie 2016 14:38

  Roxana, de fapt gravitatea face referire la realitatea ca habar nu ai ce vorbesti, pentru ca e vorba de fapt de gravitatie si nu de gravitate. In acelasi timp vertebrele nu sun 'împinse' în jos, ci sunt 'trase' în jos de forta de gravitatie fiind astfel comprimate compresate una într-alta, nu se întinde nici un arc, ci coloana vertebrala de fapt se destinde, ea nu se 'întinde' pâna la 7.5 cm ci îsi mareste lungimea cu pâna la 7.5cm, iar pe Terra, când dormim, iarasi vertebrele nu sunt 'împinse' în jos,pentru ca în general se doarme la orizontala, ci de fapt se produce acelasi fenomen de destindere a coloanei vertebrale. Asta este limbajul corect.

  raspunde comentariului
 • George

  05 martie 2016 13:04

  "Gravitate" ? Bine ca nu "graviditate". Roxana, crezi ca era in stare Scott Kelly sa stea in spatiu 1 an fara sa devina gravid ? Asa-i cand toate tzoampele sunt angajate pe pile la tot felul de ziare.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design