4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialAssociated Press: Avocata cu care s-a întâlnit fiul lui Trump ar fi...

Associated Press: Avocata cu care s-a întâlnit fiul lui Trump ar fi reprezentat în instanță un serviciu de informații din Rusia

Avocata rusă Natalia Veselniţkaia, cu care fiul președintelui american Donald Trump s-a întâlnit în timpul campaniei prezidențiale, ar fi reprezentat în instanţă o unitate militară operată de o agenţie de informaţii din Rusia, potrivit unor surse citate de Associated Press, informează Mediafax.

 Agenția citează documente din 2011 şi 2012 ale unei instanţe din Rusia, potrivit cărora Natalia Veselniţkaia ar fi reprezentat unitatea militară 55002, operată de către FSB, principala agenţia secretă de informaţii din Rusia. Potrivit sursei citate, Veselniţkaia ar fi susţinut cauza FSB într-o dispută privind drepturi de proprietate, dar ar fi pierdut procesul. Instanţa a decis în favoarea Agenţiei de Proprietăţi Federale, care a dorit să recâştige dreptul asupra unei clădiri ocupate de unitatea militară.

Miercuri, Natalia Veselniţkaia a declarat că este pregătită să depună mărturie în faţa Congresului, întrucât este un avocat privat, care nu are nicio legătură cu Kremlinul, şi că nu a obţinut niciodată informaţii compromiţătoare despre Hillary Clinton. Totodaă, avocata a mai precizat că întâlnirea ei cu Donald Trump Jr. ar fi vizat combaterea activităţilor de lobby desfăşurate de către William Browder în Statele Unite şi nu ar fi avut nicio legătură cu alegerile prezidenţiale.

În 11 iulie, Donald Trump jr., fiul cel mare al preşedintelui SUA Donald Trump, a publicat email-uri prin care confirma că a discutat, în campania electorală pentru prezidenţiale, cu un avocat rus care susţinea că deţine informaţii compromiţătoare despre candidatul democrat Hillary Clinton. Întrevederea dintre Donald Trump Jr. şi Natalia Veselniţkaia a avut loc la 9 iunie 2016, în Turnul Trump din New York. Trump Jr. susţine că i-a chemat la întâlnire şi pe Jared Kushner, soţul surorii sale Ivanka Trump, şi pe Paul Manafort, care era atunci şeful campaniei prezidenţiale.

„Femeia a afirmat că are informaţii potrivit cărora persoane apropiate de Rusia finanţează Comitetul Naţional Democrat şi o sprijină pe doamna Clinton. Afirmaţiile ei au fost vagi, ambigue şi lipsite de sens. Nu s-a furnizat şi nici măcar nu s-au oferit niciun fel de detalii sau informaţii ca susţinere. A devenit evident în curând că ea nu avea niciun fel de informaţii relevante", a spus Trump Jr.

Procurorul special Robert Mueller, cel care coordonează investigaţia privind ingerinţele Rusiei în campania electorală americană, a transmis, vineri, Casei Albe să salveze documentele despre întrevederea lui Donald Trump Jr. cu avocata rusă Natalia Veselniţkaia, potrivit unor surse citate de CNN. Mueller i-a trimis o scrisoare consilierului Don McGahn, în care a precizat că întrevederea din iunie 2016 este relevantă pentru investigaţia sa.

În scrisoare, intitulată „cerere de conservare a documentelor", personalului Casei Albe i se solicită să păstreze „orice subiect discutat în cursul întâlnirii din iunie 2016 şi orice decizie luată în legătură cu dezvăluirile recente despre această întâlnire",potrivit unei surse din anturajul administraţiei prezidenţiale americane.

Cererea lui Mueller vizează mesaje text, emailuri, notiţe, mesaje vocale şi alte documente privind întâlnirea din iunie 2016, precum şi orice comunicare conexă din acel moment şi până în prezent.

„După cum ştiţi, biroul procurorului special investighează eforturile guvernului Rusiei de a interfera în alegerile prezidenţiale din 2016, inclusiv orice legătură sau coordonare între guvernul rus şi persoanele asociate cu campania electorală a lui Donald Trump. Informaţiile referitoare la întâlnirea din iunie 2016 dintre Donald Trump Jr. şi Natalia Veselniţkaia sunt relevante pentru anchetă", se arată în scrisoarea lui Robert Mueller, potrivit CNN.

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă