Arabia Saudită dă asigurări că tensiunile din regiune nu vor afecta eforturile diplomatice pentru pace în Siria

de Carla Popa , 05 ianuarie 2016 - stire actualizata la ora 23:34, 05 ianuarie 2016
Arabia Saudită dă asigurări că tensiunile din regiune nu vor afecta eforturile diplomatice pentru pace în Siria

Ministrul saudit de externe Adel al-Jubeir a declarat marți că tensiunile regionale nu vor afecta discuțiile menite să pună capăt războiului din Siria, a informat agenția oficială de presă saudită SPA, într-o aparentă referire la ruperea relațiilor Riadului cu Iranul, notează Reuters, citată de Agerpres.

"Recentele tensiuni care au avut un impact negativ asupra regiunii nu vor afecta... operațiunile desfășurate de Națiunile Unite alături de comunitatea internațională pentru a se ajunge la o soluție politică la Geneva în curând", a afirmat Jubeir citat de SPA, după discuții purtate cu reprezentantul special al ONU pentru Siria Staffan de Mistura.

Riadul și Teheranul au participat la discuțiile anterioare și sprijină părțile opuse în războiul din Siria. Există o îngrijorare că ruperea relațiilor între cele două țări ar putea afecta eforturile diplomatice pentru a aduce pacea în Siria.

Arabia Saudită, Bahreinul și Sudanul au rupt toate legăturile cu Iranul și Emiratele Arabe Unite au retrogradat relațiile lor luni, după ce ambasada saudită la Teheran a fost luată cu asalt de protestatari. Kuweitul și-a rechemat ambasadorul din Iran marți. 
    
Reiterând poziția regatului asupra Siriei, Jubeir a spus că Riadul căută o soluție bazată pe comunicatul Geneva 1, un document din 2012 stabilind liniile directoare pentru o cale spre pace inclusiv un guvern de tranziție, potrivit SPA. El a repetat că președintele Bashar al-Assad nu ar avea niciun rol în viitorul Siriei.  

ONU a stabilit data de 25 ianuarie pentru discuții. Dar Damascul a respins un nou organism al opoziției format pentru a supraveghea negocierile, iar opoziția vrea să vadă pași de consolidare a încrederii din partea președintelui Bashar al-Assad, o cerere ce ar putea complica eforturile de a începe discuțiile, mai notează Reuters.

Comentarii

  • dinastia lui Salman va sfîrși în ștreang

    07 ianuarie 2016 23:44

    ...al-Jubeir, un cretin mincinos...

    raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design