8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialArabia Saudită dă asigurări că tensiunile din regiune nu vor afecta eforturile...

Arabia Saudită dă asigurări că tensiunile din regiune nu vor afecta eforturile diplomatice pentru pace în Siria

Ministrul saudit de externe Adel al-Jubeir a declarat marți că tensiunile regionale nu vor afecta discuțiile menite să pună capăt războiului din Siria, a informat agenția oficială de presă saudită SPA, într-o aparentă referire la ruperea relațiilor Riadului cu Iranul, notează Reuters, citată de Agerpres.

“Recentele tensiuni care au avut un impact negativ asupra regiunii nu vor afecta… operațiunile desfășurate de Națiunile Unite alături de comunitatea internațională pentru a se ajunge la o soluție politică la Geneva în curând”, a afirmat Jubeir citat de SPA, după discuții purtate cu reprezentantul special al ONU pentru Siria Staffan de Mistura.

Riadul și Teheranul au participat la discuțiile anterioare și sprijină părțile opuse în războiul din Siria. Există o îngrijorare că ruperea relațiilor între cele două țări ar putea afecta eforturile diplomatice pentru a aduce pacea în Siria.

Arabia Saudită, Bahreinul și Sudanul au rupt toate legăturile cu Iranul și Emiratele Arabe Unite au retrogradat relațiile lor luni, după ce ambasada saudită la Teheran a fost luată cu asalt de protestatari. Kuweitul și-a rechemat ambasadorul din Iran marți. 
    
Reiterând poziția regatului asupra Siriei, Jubeir a spus că Riadul căută o soluție bazată pe comunicatul Geneva 1, un document din 2012 stabilind liniile directoare pentru o cale spre pace inclusiv un guvern de tranziție, potrivit SPA. El a repetat că președintele Bashar al-Assad nu ar avea niciun rol în viitorul Siriei.  

ONU a stabilit data de 25 ianuarie pentru discuții. Dar Damascul a respins un nou organism al opoziției format pentru a supraveghea negocierile, iar opoziția vrea să vadă pași de consolidare a încrederii din partea președintelui Bashar al-Assad, o cerere ce ar putea complica eforturile de a începe discuțiile, mai notează Reuters.

Cele mai citite

VIDEO. Cătălin Cîrstoiu: “Îmi pare rău că nu l-am ascultat pe Traian Băsescu”

Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun PSD - PNL la Primăria Capitalei, a vorbit, înt-o conferință de presă, despre expunerea publică ce i-a adus "mult rău"...

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...
Ultima oră
Pe aceeași temă