13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialAproape 100 de persoane, majoritatea din România, suspectate că vor fi...

Aproape 100 de persoane, majoritatea din România, suspectate că vor fi obligate să lucreze în industria sexului, au fost oprite să intre în Scoția

Aproape 100 de persoane suspectate că sunt victime ale traficului de ființe umane și că urmau să fie obligate să lucreze în principal în industria sexului au fost respinse la intrarea în Scoția pe aeroportul din Glasgow în ultimele nouă luni, informează Reuters citată de Agerpres.

Decizia anunțată joi face parte dintr-o campanie la nivelul întregii Marii Britanii împotriva sclaviei moderne.

Poliția de Frontieră a transmis că agenții săi, care monitorizează porturile și aeroporturile din Marea Britanie, au chestionat peste 300 de persoane care au zburat la Glasgow, cel mai mare oraș din Scoția, în încercarea de a combate rețelele de traficanți care vând persoane bordelurilor.

Peste 80% din cele 300 de persoane chestionate erau din România și mai puțin de 50 erau bărbați, a precizat Poliția de Frontieră. Aproximativ 100 nu au fost lăsate să intre în Scoția și au fost trimise înapoi în țara lor de origine.

Poliția de Frontieră a precizat că multe dintre victime nu știau că vor fi vândute ca prostituate. Printre ele s-a aflat și o fată de 18 ani care abia renunțase la școală, nu avea bani și credea că urmează să lucreze într-un hotel în capitala Scoției, Edinburgh.

"Este vorba de salvarea tinerilor femei și bărbați vulnerabili, care sunt traficați și exploatați, precum și de protejarea comunităților", a spus Gordon Summers, director adjunct al Poliției de Frontieră, unitate care face parte din Ministerul de Interne.

"Deseori aceste femei sunt obligate să urmeze aceste stil de viață împotriva voinței lor și sunt expuse la violență și intimidare de către bandele care le-au adus aici. Sunt lipsite de putere", a mai afirmat el.

Premierul britanic Theresa May a promis în octombrie să intensifice eforturile pentru eradicarea sclaviei moderne, un flagel care afectează circa 46 de milioane de persoane în întreaga lume și generează anual profituri ilegale de 150 de miliarde de dolari.

Marea Britanie a adoptat în 2015 o lege împotriva sclaviei moderne pentru a-i combate pe traficanți, însă este greu de obținut inculparea acestora, parțial deoarece victimele se tem se vorbească.

Marți, poliția a desfășurat raiduri la trei restaurante chinezești și la o adresă din apropiere de Birmingham, în centrul Angliei, și a descoperit 20 de bărbați care trăiau 'în condiții precare' și despre care are suspiciuni că ar fi victime ale traficului de ființe umane.

Un purtător de cuvânt al poliției a spus că majoritatea victimelor erau din Slovacia și România. Un bărbat și o femeie din Slovacia au fost arestați sub suspiciunea de trafic de persoane.

Agenția națională de combatere a criminalității (National Crime Agency) a transmis în august că traficul de ființe umane este în creștere în Marea Britanie, punând sub semnul întrebării o estimare anterioară conform căreia în Marea Britanie ar exista 13.000 de victime ale muncii forțate, exploatării sexuale și sclaviei domestice.

Agenția a identificat anul trecut victime din 109 țări, majoritatea din Europa de Est, Vietnam și Nigeria.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...
Ultima oră
Pe aceeași temă