8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialAnul tuturor pericolelor economice

Anul tuturor pericolelor economice

Preţurile petrolului continuă să scadă, iar economia Chinei şi a altor state emergente dă semne de încetinire, cu efecte periculoase în plan mondial. Aceste „fisuri“ formează un  ansamblu  propice pentru o nouă implozie.

Un boom al materiilor prime vechi de zece ani a ajuns la sfârşit în 2015, afectând energia şi societăţile miniere, iar apetitul Chinei  pentru industria materiilor prime a scăzut. Ca urmare, perspectivele pentru 2016 nu se anunţă foarte bune. Dimpotrivă.

Dacă în 2015 expresia fetişă a macroeconomiştilor a fost „reluare uşoară“, „divergenţă“ se va impune probabil în 2016. Divergenţele politicilor monetare, dar şi ale ciclurilor economice cu transformarea lumii într-o economie de servicii mai regionalizate, unde fiecare va trebui să se bazeze pe propriile forţe. În 2016, activitatea va rămâne satisfăcătoare în ţările zise avansate, conduse de SUA, în timp ce, pe fondul încetinirii generale, se vor accentua disparităţile între ţările emergente.

Mari incertitudini apasă asupra economiei mondiale. Pieţele au absorbit calm, la 16 decembrie, ridicarea, aşteptată, cu un sfert de punct  a ratelor dobânzilor americane, prima după aproape un deceniu, dar este prea devreme pentru a măsura efectele deciziei Fed asupra economiilor emergente, devenite vulnerabile prin efectul prăbuşirii devizelor lor faţă de dolar, prin diminuarea rezervelor lor de schimb, prin îndatorarea crescută a întreprinderilor lor în dolari şi de asemenea, prin căderea preţului materiilor prime.

Materiile prime  

Indicele de bază al produselor de bază a căzut cu un sfert în cursul anului 2015, atingând cel mai jos nivel de după 2002 în decembrie şi comerţul de minereu de fier sau huilă a fost afectat. „Şansele unui 2016 optimist sunt slabe“, susţine Mark To, director de cercetare la Wing Fung Financial Group din Hong Kong şi a precizat că „încetinirea economică şi reformele structurale din China ar putea contribui la diminuarea cererii pentru materii prime“.
În plus, creşterea ratei dobânzilor de către Fed se va adăuga la „durerile economice“ prin întărirea dolarului, care va scumpi produsele pentru cumpărătorii internaţionali. Printre produsele industriale, preţurile minereului de fier a scăzut cu 40% în anul trecut, datorită unei supraproducţii mondiale şi a contracţiei cererii de oţel în China. La cărbune, preţurile au scăzut cu o treime. Încetinirea a lovit companiile miniere majore ca BHP Billiton, Rio Tinto şi negociatori ca Noble Group din Asia şi Glencore, în Europa, forţându-le să vândă acţiuni şi să reducă locurile de muncă.
Au căzut şi preţurile la petrol şi gaz natural şi perspectivele ar putea declanşa o luptă pentru supravieţuire pe lanţul de aprovizionare inclusiv al expeditorilor şi al producătorilor privaţi de petrol, în timp ce ţările dependente  de petrol ca Venezuela, Rusia şi din Orientul Mijlociu se confruntă cu scăderea veniturilor.

Un joc al înşelăciunii

Larry Elliott, în publicația britanică the Guardian, arată că previziunea economică este un joc al înşelăciunii. Un lucru învăţat după criza financiară şi Marea Recesiune este că şi cei echipaţi cu cele mai sofisticate modele se înşeală, uneori în mod spectaculos. Analistul subliniază că o relansare construită pe preţurile activelor, slaba creştere a veniturilor şi creşterea datoriei personale va conduce la o altă criză financiară enormă, dar nu în următoarele 12 luni. Dar, 2016 va fi un an al tuturor pericolelor, în care toate vechile probleme pot apărea la suprafaţă.
Marea problemă a lunii decembrie a fost prăbuşirea preţului petrolului la nivele neatinse după 2004. Cu două efecte benefice pentru economia mondială. Furnizează o putere suplimentară de cumpărare pentru populaţie şi întreprinderile care consumă energie şi apasă asupra inflaţiei. Fără un semnal potrivit căruia cartelul petrolier OPEC are voinţa politică asupra reglării producţiei, este posibil ca preţurile să scadă sub 30 dolari barilul în primele luni ale noului an.

Elliott precizează că previziunea nr. 1 pentru 2016 este cea privind ratele dobânzilor şi ale inflaţiei care vor rămâne scăzute mai multă vreme decât s-a estimat iniţial. Apropiata temă a anului 2016 va fi China, unde întrebarea nu este dacă ritmul de creştere va încetini, ci cu cât. Avizul experţilor diferă. Unii analişti estimează că Beijingul are totul sub control, alţii că ţara este deja în aterizare brutală din anii de suprainvestiţii în uzine neproductive şi speculaţii funciare. Este dificil de ştiut ce se petrece în China, o mare ţară cu reputaţia statisticilor economice fiabile. China va încetini în 2016, dar măsurile politice vor permite evitarea unei prăbuşiri economice.

Cel mai mare risc imediat pentru economia mondială vine din lumea emergentă, în special din părţile atinse de costul produselor de bază şi Brazilia este ţara de supravegheat. Este cea mai mare economie din America de Sud şi se află în mare dificultate.

Cele mai citite

Minivacanța de Paște după intrarea în Schengen. Peste 55% dintre români spun că vor călători mai mult în țările din spațiul Schengen de acum...

Românii se pregătesc pentru cea mai lungă minivacanță din acest an, în contextul în care anul acesta cele două sărbători (1 Mai și Paște)...

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete. Un procuror a fost eliberat din funcție

Klaus Iohannis, președintele României, a semnat mai multe decrete. Iohannis a eliberat din funcție și un procuror. Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă