10 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialAnaliză Bloomberg: Cum au ajuns intervențiile NATO să fie blocate de hârtii

Analiză Bloomberg: Cum au ajuns intervențiile NATO să fie blocate de hârtii

Recentele exerciții militare ale organizației nord-atlantice în Europa de Est au demonstrat că soldații sunt paralizați din cauza birocrației, se arată într-o analiză Bloomberg.

 În contextul în care SUA vor să-și sporească acțiunile în această zonă, în fața Rusiei, pentru a demonstra aliaților că se pot baza pe sprijinul american în cazul unor opera-țiuni ostile pornite de la Moscova, țările est-europene au tot felul de formalități care îngreunează mișcarea trupelor.

Siguranță pentru state

Polonia a devenit „centrul de gravitație” în Europa pentru armata americană, ai cărei soldați sunt amplasați pe frontul estic al Alianței nord-atlantice, în fața Rusiei, a declarat ieri comandantul forțelor terestre americane în Europa, generalul Ben Hodges, la o conferință în Varșovia. 

„Polonia a devenit pentru Statele Unite centrul de gravitație pentru tot ceea ce facem în materie de descurajare. Sute de soldați americani se antrenează zilnic în diferite zone din Polonia, care are o poziție foarte importantă geografic”, a precizat Hodges, subliniind că această țară are un rol de lider în cadrul Alianței.

Armata americană a înființat un nou cartier general în Polonia, pentru a comanda cei peste 6.000 de soldați amplasați aici în cadrul operațiunilor NATO și ale SUA pe flancul estic al Alianței.

Desfășurarea de trupe, una dintre cele mai importante din Europa pentru forțele americane de la finalul Războiului Rece, urmărește să ofere siguranță statelor est-europene aliate cu Wa-shingtonul în fața frecventelor amenințări și manevre militare rusești la granițele lor. Cooperarea ar trebui să fie exemplară, dar, în urma exercițiilor militare comune, a ieșit la iveală că statele est-europene nu reușesc să se dezbare de birocrații care nu-și au rostul într-o alianță militară menită să contracareze rapid o operațiune ostilă a Rusiei.

„Scopul și durata vizitei“

În școlile militare se studiază debarcarea în Normandia, din iunie 1944, drept cea mai complexă operațiune militară din istorie. Soldaților nu li s-au cerut pașapoartele la debarcarea pe „Omaha -Beach”, scrie Bloomberg. În ziua de azi, o astfel de operațiune militară nu ar fi posibilă. Nu este vorba doar de prezentarea pașapoartelor la intrare într-o țară străină, căci această cerință ar fi suspendată în caz de război. Însă, din cauza relațiilor între aliați și a disensiunilor, ar rămâne chestionarea în legătură cu „scopul și durata vizitei”, în faza premergătoare operațiunii. Elementul – „surpriză” ar fi eliminat din start, iar „surpriza” este o cheie a victoriei, folosită astăzi doar de trupele ce urmăresc obiective ce încalcă drepturile internaționale, cum a fost ocuparea Crimeii de către Rusia. „Operațiunea Saber Guardian”, cel mai amplu exercițiu NATO sub comanda americană -desfășurat în Europa de Est, ce a implicat 25.000 de soldați, s-a împotmolit în tot felul de cerințe ale țărilor de tranzit.

Când comandantul american al forțelor din Europa, generalul Ben Hodges, a trebuit să vină pentru a organiza exercițiile din Marea Neagră, în Ungaria i s-a verificat pașaportul, iar România i-a cerut să aterizeze la o bază aeriană și să-și clarifice cerințele vamale, scrie Bloomberg. Militarii din cele 28 de țări membre ale NATO au la dispoziție 15 zile să-și clarifice formele vamale, înainte ca trupele și echipamentul militar să treacă granița. Și, în plus, trebuie să-și stabilească perioada de „intervenție”, să nu cadă în sezonul estival, când sunt anumite reguli pentru favorizarea turismului, inclusiv cea legată de producerea zgomotelor puternice! Dar, înainte de orice mișcare, liderii NATO trebuie să-și facă bine temele, dacă au, în țările est-europene, cum să-și amplaseze tehnologia modernă. Aeroporturile, căile ferate, tunelurile, cele mai multe, nu au dimensiunile necesare să găzduiască noile avioane și camioane militare americane.

Liberă mișcare

Toate aceste neajunsuri l-au determinat pe generalul Ben Hodges să pledeze, la o reuniune NATO în iunie, pentru „o zonă militară de tip Schengen”, care să permită libera mișcare a militarilor aliați. „Avem nevoie de ceva care să permită unui convoi militar să se miște rapid prin Europa, măcar tot atât de facil cum este pentru migranți”, a spus Hodges. Ministerul olandez al Apărării a susținut această cerere. Însă problema e la țările est-europene. Rusia, care a anexat Crimeea într-o opera-țiune-surpriză, începe exerciții militare la frontiera vestică, implicând 100.000 de soldați. NATO și SUA dispun de patru brigăzi de luptă, cu 4.500 de soldați fiecare, pe care-i rotește între Polonia și Țările Baltice. Dar au nevoie de libertate de mișcare. 

Consultă ziarul integral în format .pdf AICI!
Cele mai citite

Brățările personalizate pentru cuplu – Cadoul ideal pentru a celebra iubirea

Într-o lume plină de opțiuni când vine vorba de cadouri, brățările personalizate pentru cupluri se disting ca o alegere plină de semnificație și afecțiune....

Coaliția ar fi decis să meargă cu candidați separați pentru Primăria Capitalei

Coaliţia PSD - PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian...

Premierul a cerut ca toate pensiile să fie plătite înainte de Paște

Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut marţi, în şedinţa Exectivului, ministrului Muncii Simona Bucura Oprescu să vorbească cu toate băncile din România şi cu Poşta...
Ultima oră
Pe aceeași temă