Analiză AFP: Deși Trump amenință cu „foc și furie”, opțiunile militare ale SUA împotriva Coreei de Nord sunt limitate

de Roxana Petre , 10 august 2017 - stire actualizata la ora 22:00, 10 august 2017
Analiză AFP: Deși Trump amenință cu „foc și furie”, opțiunile militare ale SUA împotriva Coreei de Nord sunt limitate

 

Opțiunile militare ale președintelui american Donald Trump împotriva Coreei de Nord sunt limitate, întrucât ar putea antrena o ripostă violentă din partea Phenianului, mai ales împotriva Coreei de Nord, scrie AFP, într-o analiză, după ce liderul de la Casa Albă a amenințat regimul Kim Jong-un cu „foc și furie”, potrivit Agerpres.

 

Administrația Trump ar putea decide, eventual împreună cu aliații ei, să nu aștepte ca Phenianul să atace primul și să lanseze o lovitură preventivă împotriva Coreii de Nord și a instalațiilor militare ale acesteia. Dar chiar și un atac american punctual și limitat ar putea fi urmat de o ripostă disproporționată a liderului nord-coreean, Kim Jong-Un, care a continuat consecvent dezvoltarea cu succes a programelor nuclear și de rachete balistice inițiate de tatăl său, Kim Jong-Il, comentează AFP. 

Conform unor informații neoficiale apărute în presa americană, Coreea de Nord ar fi reușit să miniaturizeze suficient de mult o bombă atomică pentru a putea să o amplaseze pe o rachetă balistică intercontinentală. Încă călcâiul lui Ahile rămâne Coreea de Sud, mai scrie sursa citată, care precizează că Seul se află la numai 55 de kilometri de frontiera cu Coreea de Nord și este astfel în raza de acțiune a artileriei nord-coreene. Iar într-o astfel de eventualitate pagubele materiale și pierderile de vieți omenești ar putea fi considerabile. Mai mult decât atât, situația ar putea degenera și evolua inclusiv cu implicații geopolitice și economice greu de anticipat, o necunoscută fiind și reacția Chinei, aliatul nord-coreenilor.SUA dispun de mijloacele militare pentru a lovi bazele unde Coreea de Nord își dezvoltă programul nuclear și are stocurile de armament, armata americană având bombe capabile să penetreze instalațiile subterane protejate de straturi groase de beton armat. Bombardierele invizibile B-2 pot fi echipate cu cele mai sofisticate bombe din arsenalul SUA și ar putea decola de la baza aeriană din insula Guam.

Astfel, într-un atac preventiv american ar putea fi utilizate și rachetele de croazieră convenționale pentru a diminua puterea de foc a nord-coreenilor, distrugându-le cel puțin o parte din piesele de artilerie și lansatoarele de rachete. Totuși, chiar și în urma unei astfel de acțiuni bine puse la punct, armata nord-coreeană și-ar putea salva suficiente arme pentru a putea riposta provocând pierderi grele vecinului din sud, mai scrie AFP.

Deocamdată, nord-coreenii au amenințat cu un atac asupra insulei Guam, un avanpost strategic al SUA la circa 3.500 de kilometri de Coreea de Nord. Un astfel de atac ar putea fi executat cu rachete cu rază medie de acțiune, a căror tehnologie se pare că Phenianul o stăpânește mai bine decât pe cea a rachetelor balistice intercontinentale. Însă insula Guam este protejată de un sistem antirachetă THAAD, similar celui desfășurat recent și în Coreea de Sud. Pot fi imaginate și unele scenarii de ripostă aparent puțin probabile, cum ar fi transportarea unei bombe nucleare nord-coreene de mici dimensiuni cu o navă de pescuit greu detectabilă și detonarea bombei într-unul din porturile sud-coreene.


Comentarii

 • Joaquin Murieta

  13 august 2017 17:04

  Articol mincinos ! Kim nu a amenintat ca va ataca insula Guam decat daca Coreea va fi atacata de Americani. Kim a spus ca POATE ataca insula Guam si a promis sa lanseze o raketa de test care sa aterizeze linga insula Guam fara sa raneasca pe nimeni. Anterior o astfel de raketa a fost lansata spre Japonia si a dovedit ca armata Coreeana poate lovi Japonia daca e cazul.

  raspunde comentariului
 • Ciresel

  11 august 2017 15:20

  De ce sa atace fraticid?Ei trebuie sa se uneasca sa gaseasca solutii sa gandeasca toti precum generalul Yi,un om precum Mihai Viteazul care in secolul 14 a facut Coreea Mare pentru 500 de ani iar in 200 ani de confucianism au inflorit literar artistic arhitectonic,comercial si militar pana la atacul shogunilor japonezi.Uite eu le dau o pilda literara.Sa citeasca Padurea Spanzuratilor de Liviu Rebreanu-acolo o sa descopere drama psihologica a crimei de pe front dar si drama psihologica si neputinta de a lupta cu fratele tau e o carte care lucra dincolo de crestinism si trebe citita de orice militar al planetei in special de ofiteri in drama ce comporta razboiul..Restul ce vrea rusu chinezu ,americanu e perfect secundar.Asta va dorescUN STAT PUTERNIC CU O DINASTIE YI!

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design