Analiști NATO: Moscova vrea să destrame Europa lovind la Berlin

de Gabriela Anghel , 07 martie 2016 - stire actualizata la ora 16:51, 07 martie 2016
Analiști NATO: Moscova vrea să destrame Europa lovind la Berlin

Analiştii NATO au identificat dovezi privind tentativa Rusiei de a provoca retragerea cancelarului Angela Merkel printr-un război informatic care vizează alimentarea furiei germanilor faţă de refugiaţi.

Janis Sarts, directorul Centrului de comunicaţii strategice al NATO, cu sediul la Riga, în Letonia, a declarat că Rusia are antecedente de finanţare a forţelor extremiste în Europa şi crede că acum are dovezi că alimentează agitaţia în Germania contra Angelei Merkel. Expertul a precizat că Rusia pune în funcţie o reţea care poate fi controlată, combinată cu problema legitimă a refugiaţilor, cu minarea procesului politic în mod foarte serios. Se ştie că Angela Merkel a fost un partizan categoric în favoarea continuării sancţiunilor contra Rusiei şi Sarts arată că dacă ar fi vorba doar de o pedeapsă ar fi OK dar se testează dacă reţeaua ar putea construi pe problemele pre-existente şi să creeze o dinamică spre o schimbare politică în Germania. „Cred că Rusia testează dacă poate, într-o ţară atât de mare, fără multe vulnerabilităţi în vremuri normale, să creeze o circumstanţă pentru o schimbare a conducerii superioare. Kremlinul foloseşte oratori ruşi, media şi reţele sociale, încercând să construiască peste faliile existente. Utilizează şi exploatează extrema dreaptă”.

Sarts mai precizează că, în termeni generali, se poate trasa o finanţare rusă pentru forţele extremiste din Europa. Fie de dreapta fie de stânga, atâta vreme cât sunt extremiste sunt bune pentru a servi tacticile ruse. Peste 1 milion de refugiaţi au venit în Germania în cursul anului trecut, mulţi atraşi de chemarea cancelarului german potrivit căreia nu va limita numărul persoanelor care s-ar putea instala în ţară.

Circulaţia migranţilor a alimentat ascensiunea partidului populist de dreapta „Alternative fur Deutschland, un recent sondaj sugerând că 81% din cetăţenii germani cred că Merkel a pierdut controlul situaţiei. Expertul NATO citat de Guardian arată că impactul tentativei Rusiei de alimentare a tulburărilor în Germania a fost diminuat pentru că problema a fost descoperită, dar a avertizat că alte ţări închid ochii la războiul de propagandă al lui Putin.

„Am văzut acest război în Germania. Cea mai bună tehnică de dezinformare este cea când adversarul nu remarcă nimic. Când războiul este cel mai eficace. Spun că există un anume număr de ţări care nu l-au remarcat încă, sau au ales să nu-l remarce”.

La porţile Europei

Noul Război Rece în Europa, evocat recent de premierul rus, Dmitri Medvedev, cuprinde şi ofensiva mediatică prin care Vladimir Putin a desfăşurat trollii săi pe reţelele sociale, încercând o schimbare politică. Şi Guardian subliniază că nici Marea Britanie nu este la adăpost. Sarts, directorul Comandamentului comunicaţiilor strategice al NATO din Riga, responsabil cu înregistrarea şi răspunsul la metodele de propagandă ale inamicului, susţine că nu vede logica Rusiei de a invada Letonia într-un viitor apropiat, aşa cum a fost cazul Georgiei şi Ucrainei dar admite că „nu este imposibil”. Săptămâna trecută, Centrul de excelenţă din Riga a dezvăluit rezultatele cercetării în ceea ce Sarts pretinde a fi „pregătirea războiului informatic” în Letonia dar cu repercusiuni mult mai largi. Examinarea a 200.000 de comentarii postate pe principalele trei portaluri de informaţii online a stabilit că 1,45% din comentarii erau despre „trollii hibrizi”, fenomen izbucnit recent, când a apărut că Rusia a pus înfuncţiune o armată de blogeri care zi şi noapte inundă Internetul cu comentarii favorabile intereselor Rusiei. Peste jumătate dintre ei sunt ruşi, identificaţi în parte după gramatica plină de greşeli, repetiţia conţinutului şi adresa IP.

Canalele tv susţinute de Kremlin au împânzit spaţiul aerian, ziarele de limbă rusă sunt pline de poveşti produse de Moscova, în timp ce ONG-urile finanţate cu bani ruseşti oferă oameni vorbind despre orice problemă. Experţii NATO în comunicaţii estimează că „ceea ce trebuie să facem este să le înţelegem strategiile, metodele, tacticile şi apoi să concepem o capacitate de a rezista, de a riposta şi de a câştiga, şi de a proteja societăţile noastre”. Într-un interviu pentru Guardian, Sarts preciza că „în ţările baltice, multe din ceea ce am văzut sunt în curs de un anume timp” şi sublinia că ambiţiile Kremlinului nu cunosc limite.

Sarts susţine că Marea Britanie nu trebuie să se considere imună şi a precizat că liderul laburist Jeremy Corbyn a apărut la canalul RT Kremlin, fost Russia-Today, şi a adăugat: „trebuie înţeles ce este RT şi faptul că este în căutarea câştigării influenţei”. La RT au mai apărut şi Nigel Farage şi George Galloway.

Comentarii

 • shokotanu

  08 martie 2016 20:04

  Gabrielo te stiam fata documentata dar constat ca te-ai luat dupa pampalaul asta de Sarts si ti-ai dat cu firma in cap. Auzi la ea Rusia face si drege, Putin face si drege!!! Pai fato, rusia are o singura voce, iar occidentul are btoata suflarea ridicata impotriva lor. E de prisos sa ne intrebam cine face propaganda desantata. Am zis!

  raspunde comentariului
 • Merkel LA PUȘCĂRIE !

  08 martie 2016 18:34

  Cred că aghientul 007 S.A.R.T.S. a citit prea multe volume din seria de basne okulte brițișe "Harry Potter", mare-săxes-dă-casă ne-ocupată încă dă țîgani dă BukaIe șî Făurey, și de acolo i se trage elucubrația aici de față... Auzi, Rusia o atacă pe Merkel... Păi nu ea, waka masonă, A INVITAT 1 MILION DE ARRĂBOI ÎN EUROPA, LA VIOLAT NEMȚOAICE ? HAHAHAHAHAHAHAHAHAHA ! ...mincinoșilor !

  raspunde comentariului
 • de kiki

  08 martie 2016 5:51

  brava moi Angheliko te-ai prins ? Numai ca vezi tu, Rusia e pe mana cu Germania !

  raspunde comentariului
 • Angela

  08 martie 2016 2:46

  Vai de ea Europa care nu isi asculta populatzia. O sa o dea jos pe Mutti Merkel fix germanii ei

  raspunde comentariului
 • Rusii e de vina ca hoardele tatare prada UE !

  07 martie 2016 18:23

  Seicul dela Viena Sultano Anjelika a UE, minune a lumii, trimite-i pe cei 10 milioane de migranti tuciurii pe care i-ai chemat la Koln sa-i tinem pe banii frayerilor din UE in tarile sarace Bularia si Roania, nu sa ne murdareasca noua trotoarele la Viana !

  raspunde comentariului
 • Hihihihi

  07 martie 2016 17:28

  Rushii mai profita si ei de masa gata pusa. Doamna Merkel face prostii dupa prostii....si nu de acum. Si cu energia nucleara s-a facut dependenta de rushi. Apoi cu musulmanii Merkel cred ca are ceva profund si personal. Solutzia trebuie sa includa si turcia care e un dezastru. Nu ca Rusia e ceva tare bun ...dar Turcia e un dezastru. Merkel incearca sa dreaga prostiile pentru ca lumea e satula de ea. Chestia asta cu selfie cu migrantzii si cu hai mai baietzi vine cine vrea si Germancele sunt ale voastre asta nu se va uita ....si nu Putin e de vina pentru tampeniile astea. PUNCT!

  raspunde comentariului
 • Dadi

  07 martie 2016 17:15

  OPORTUNITATE pentru TIMPUL LIBER ! Trebuie sa ai o ora , doua libere pe zi, calculator sau laptop, conexiune la internet, multa INCREDERE , CURIOZITATE si multa SERIOZITATE. Noi iti oferim restul, adica programul pe care sa-l folosesti cand vrei, in timpul tau liber si sa castigi bani . SUCCESUL este o stare de spirit pe care o inteleg doar cei bine INFORMATI . Vrei mai multe detalii? Solicita-le acum la adresa de email cosdadiyahoo.com

  raspunde comentariului
 • konstantinus

  07 martie 2016 16:30

  Rusii i-au chemat pe migranti in Germania sau Merkel cand a zis "Welcome in Germany"?

  raspunde comentariului
 • konstantinus

  07 martie 2016 16:28

  Rusii i-ai chemat pe migranti in Germania sau Merkel cans a zis "Welcome in Germany"?

  raspunde comentariului
 • Joaquin Murieta

  07 martie 2016 16:00

  Da desigur Rusii au falsificat motoarele VW si tot Rusii i-au convins pe Greci si alti fraieri sa-si cumpere masini si produse Germane care sunt atat de scumpe incat orice om normal stie ca nu le va putea nici-o-data plati oricate imprumuturi ar face la bancile Germane. Tot Rusii i-au convins pe Syrieni, Iraqieni si Afgani sa fuga dinnaintea iataganelor Turcesti si Saudite ca daca nu erau Rusii ei erau acum deja in paradis cu 72 de fecioare langa Allah nu in infernul din taberele de refugiati din Germania.

  raspunde comentariului
 • Dante

  07 martie 2016 15:55

  Pericolul pentru Europa nu sunt neaparat rusii cit aceasta femeie care a pierdut sensul realitatii. Orice spune si face denota un om politic depasit si deci periculos avind in vedere pozitia pe care o ocupa. Urmariti negocierile care au loc acum. Nemtii sint blestemati sa le vina in frunte cite o minte bolnava care sa-i duca la pieire.

  raspunde comentariului
 • Dumitru

  07 martie 2016 15:07

  Deci daca suntem impotriva refugiatilor, suntem impotriva lui Merkel, si deci impotriva Europei, si deci cu rusii. Si cum trebuie sa fim impotriva rusilor, trebuie sa o sustinem in continuare pe Merkel sa invite refugiati in Europa. Scuze, dar articolul asta e *****, in sensul de baza al cuvantului. Sunt constient ca rusii sunt un pericol, dar Merkel a devenit si ea un pericol. Asa ca eu sunt impotriva amandoura.

  raspunde comentariului
 • europeanu

  07 martie 2016 15:05

  Ce dezinformare frumoasa de adormit copii. Pai rusii au lovit demult in germania si au facut-o pe merkla aliata lor. Da eu zic ca si rusii si americannii vor destramarea europei.Motivul disparitia euro care concureaza dolaru.

  raspunde comentariului
 • Ion iancu

  07 martie 2016 14:44

  Sunt de acord cu acestea, se si simte, dar totusi Doamna Merkel are o inconstienta visavis de migranti de neinteles.Cum poti sa accepti atitia eigranti care vor schimba structura etnica a Europei si va distruge civilizatia europeana.Trebuie reevaluata institutia familiei locale. Datorita unui program incarcat la servici, tinerii nu mai au timp de casatorii si procreiere. Acesta este un alt fapt de neadmis, ne auto distrugem.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design