5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialAnaliști NATO: Moscova vrea să destrame Europa lovind la Berlin

Analiști NATO: Moscova vrea să destrame Europa lovind la Berlin

Analiştii NATO au identificat dovezi privind tentativa Rusiei de a provoca retragerea cancelarului Angela Merkel printr-un război informatic care vizează alimentarea furiei germanilor faţă de refugiaţi.

Janis Sarts, directorul Centrului de comunicaţii strategice al NATO, cu sediul la Riga, în Letonia, a declarat că Rusia are antecedente de finanţare a forţelor extremiste în Europa şi crede că acum are dovezi că alimentează agitaţia în Germania contra Angelei Merkel. Expertul a precizat că Rusia pune în funcţie o reţea care poate fi controlată, combinată cu problema legitimă a refugiaţilor, cu minarea procesului politic în mod foarte serios. Se ştie că Angela Merkel a fost un partizan categoric în favoarea continuării sancţiunilor contra Rusiei şi Sarts arată că dacă ar fi vorba doar de o pedeapsă ar fi OK dar se testează dacă reţeaua ar putea construi pe problemele pre-existente şi să creeze o dinamică spre o schimbare politică în Germania. „Cred că Rusia testează dacă poate, într-o ţară atât de mare, fără multe vulnerabilităţi în vremuri normale, să creeze o circumstanţă pentru o schimbare a conducerii superioare. Kremlinul foloseşte oratori ruşi, media şi reţele sociale, încercând să construiască peste faliile existente. Utilizează şi exploatează extrema dreaptă”.

Sarts mai precizează că, în termeni generali, se poate trasa o finanţare rusă pentru forţele extremiste din Europa. Fie de dreapta fie de stânga, atâta vreme cât sunt extremiste sunt bune pentru a servi tacticile ruse. Peste 1 milion de refugiaţi au venit în Germania în cursul anului trecut, mulţi atraşi de chemarea cancelarului german potrivit căreia nu va limita numărul persoanelor care s-ar putea instala în ţară.

Circulaţia migranţilor a alimentat ascensiunea partidului populist de dreapta „Alternative fur Deutschland, un recent sondaj sugerând că 81% din cetăţenii germani cred că Merkel a pierdut controlul situaţiei. Expertul NATO citat de Guardian arată că impactul tentativei Rusiei de alimentare a tulburărilor în Germania a fost diminuat pentru că problema a fost descoperită, dar a avertizat că alte ţări închid ochii la războiul de propagandă al lui Putin.

„Am văzut acest război în Germania. Cea mai bună tehnică de dezinformare este cea când adversarul nu remarcă nimic. Când războiul este cel mai eficace. Spun că există un anume număr de ţări care nu l-au remarcat încă, sau au ales să nu-l remarce”.

La porţile Europei

Noul Război Rece în Europa, evocat recent de premierul rus, Dmitri Medvedev, cuprinde şi ofensiva mediatică prin care Vladimir Putin a desfăşurat trollii săi pe reţelele sociale, încercând o schimbare politică. Şi Guardian subliniază că nici Marea Britanie nu este la adăpost. Sarts, directorul Comandamentului comunicaţiilor strategice al NATO din Riga, responsabil cu înregistrarea şi răspunsul la metodele de propagandă ale inamicului, susţine că nu vede logica Rusiei de a invada Letonia într-un viitor apropiat, aşa cum a fost cazul Georgiei şi Ucrainei dar admite că „nu este imposibil”. Săptămâna trecută, Centrul de excelenţă din Riga a dezvăluit rezultatele cercetării în ceea ce Sarts pretinde a fi „pregătirea războiului informatic” în Letonia dar cu repercusiuni mult mai largi. Examinarea a 200.000 de comentarii postate pe principalele trei portaluri de informaţii online a stabilit că 1,45% din comentarii erau despre „trollii hibrizi”, fenomen izbucnit recent, când a apărut că Rusia a pus înfuncţiune o armată de blogeri care zi şi noapte inundă Internetul cu comentarii favorabile intereselor Rusiei. Peste jumătate dintre ei sunt ruşi, identificaţi în parte după gramatica plină de greşeli, repetiţia conţinutului şi adresa IP.

Canalele tv susţinute de Kremlin au împânzit spaţiul aerian, ziarele de limbă rusă sunt pline de poveşti produse de Moscova, în timp ce ONG-urile finanţate cu bani ruseşti oferă oameni vorbind despre orice problemă. Experţii NATO în comunicaţii estimează că „ceea ce trebuie să facem este să le înţelegem strategiile, metodele, tacticile şi apoi să concepem o capacitate de a rezista, de a riposta şi de a câştiga, şi de a proteja societăţile noastre”. Într-un interviu pentru Guardian, Sarts preciza că „în ţările baltice, multe din ceea ce am văzut sunt în curs de un anume timp” şi sublinia că ambiţiile Kremlinului nu cunosc limite.

Sarts susţine că Marea Britanie nu trebuie să se considere imună şi a precizat că liderul laburist Jeremy Corbyn a apărut la canalul RT Kremlin, fost Russia-Today, şi a adăugat: „trebuie înţeles ce este RT şi faptul că este în căutarea câştigării influenţei”. La RT au mai apărut şi Nigel Farage şi George Galloway.

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă