22 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialAnaconda, demonstraţie de forţă pentru Rusia

Anaconda, demonstraţie de forţă pentru Rusia

 

Moscova desfăşoară trupe spre frontierele vestice într-un moment în care NATO anunţă decizii strategice la summitul din Polonia şi a început cele mai ample exerciţii militare organizate în Europa de Est.

Rusia construieşte o bază militară în apropierea frontierei cu Ucraina, ultima dintr-un lanţ de noi situri militare de-a lungul a ceea ce Kremlinul consideră a fi prima linie într-o confruntare cu NATO. Un ziarist al agenţiei Reuters a vizitat oraşul rus Klinţi, la circa 50 km de Ucraina şi a observat o tabără militară, un mare număr de militari noi-sosiţi şi vehicule militare. Doi soldaţi în uniforme de camuflaj aflaţi la un post de control într-o pădure i-au zis ziaristului să se întoarcă spunând că păzesc un „sit militar special“. Anul trecut, Reuters a relatat despre construirea altor două baze spre sud, la frontiera Rusiei cu Ucraina. Ministrul rus al Apărării nu a recunoscut  desfăşurarea de trupe la Klinţi, care în mod obişnuit este un punct de oprire pentru şoferii de camioane care circulă între Rusia, Ucraina şi Belarus. Un oficial din oraş a precizat, însă, că localitatea a fost aleasă ca locaţie pentru o divizie nou-formată şi până în prezent au venit 240 de soldaţi. Când va fi terminată, baza va fi ultima piesă în acumularea de forţe de-a lungul unei linii ce merge de la Marea Baltică la nord, la Marea Neagră, în sud.

Rusia s-a retras din Tratatul asupra forţelor convenţionale în Europa, un pact post-Război Rece care limita desfăşurarea de trupe pe continent şi ca urmare este liberă să deplaseze trupe suplimentare şi material militar la frontiera sa vestică. Săptămâna trecută, agenţia rusă Interfax cita o sursă anonimă care declara referindu-se la deplasarea trupelor la Klinţi că „poate fi considerată un răspuns la activitatea crescândă a Alianţei Nord-Atlantice în apropierea frontierelor Rusiei“.

Contra „Uniunii Roşilor“

2.000 de soldaţi paraşutişti, polonezi, americani şi britanici, au fost lansaţi în nordul Poloniei, dând semnalul debutului celor mai mari manevre militare organizate în Europa de Est după căderea comunismului, pentru a demonstra forţa flancului oriental al NATO faţă de Rusia. Exerciţiul Anaconda se desfăşoară în perioada 7-17 iunie, o lună înaintea summitului Alianţei de la Varşovia (8-9 iulie) consacrat întăririi prezenţei sale în estul european. Agresorul imaginar numit „Uniunea Roşilor“ are ca ţintă ţările baltice şi nordul Poloniei şi scenariul acestui exerciţiu de zece zile nu lasă nici un dubiu – prevede apărarea „Uniunii Albaştrilor“ contra „omuleţilor verzi“, referire la acei oameni în uniforme verzi care au participat la anexarea Crimeii şi la conflictul separatist în Ucraina. Operaţiunea lor a fost numită „război hibrid“. O confruntare care a antrenat cea mai gravă criză între Rusia şi Occident de după căderea URSS şi îngrijorează ţările baltice şi Polonia.

O provocare?

Scopul exerciţiului este verificarea capacităţii ţărilor Alianţei de a apăra flancul estic, a declarat ministrul polonez al Apărării, Antoni Macierewicz. În total participă 31.000 de soldaţi din 24 de ţări, din care 19 ţări membre NATO şi ţări asociate Alianţei în cadrul Parteneriatului pentru Pace, ca Ucraina. Şi 3.000 de vehicule, 105 avioane şi 12 nave. Polonia desfăşoară 12.000 de soldaţi, americanii 14.000 şi britanicii 1.000.

Rusia afişează cel mai mare calm, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, mulţumindu-se să declare că aceste exerciţii „nu contribuie la favorizarea atmosferei de încredere şi securitate“ în Europa. Experţii în securitate avertizează că „scenariul catastrofic“ al exerciţiului Anaconda poate fi interpretat de Rusia ca „o acţiune ofensivă“ care poate declanşa o reacţie ofensivă a Moscovei. Puterea de la Kremlin a respins categoric existenţa unui protect de agresiune rusă contra NATO. 

Cele mai citite

Armata israeliană: victimele atacului de la consulatul iranian din Damasc erau teroriști angajați împotriva Israelului

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a afirmat luni că victimele atacului care a vizat consulatul iranian la Damasc pe 1 aprilie erau "terorişti"...

Lucian Bode a văzut șacalii. Cine-i prinde?

Învățat despre utilitatea glonțului magic, Lucian Bode a lansat cel mai consistent mesaj de campanie electorală: “În vremuri grele, apar șacalii, care așteaptă un...

Ajutorul promis Israelului, dar și Ucrainei ar putea fi votat în Congresul SUA

În timpul unei convorbiri telefonice de duminică între președintele Joe Biden și liderii Congresului, a existat un „acord” privind ajutorul rapid atât Israelului, cât...
Ultima oră
Pe aceeași temă