30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialAmerica i-a plătit Rusiei importul de uraniu pentru obținerea energiei electrice

America i-a plătit Rusiei importul de uraniu pentru obținerea energiei electrice

Statele Unite au finalizat, luni, plăţile către compania de stat Techsnabexport, pentru producerea de energie electrică din uraniu, în baza unui acord istoric cu Rusia, relatează RIA Novosti, conform Mediafax.

"Am primit ultima plată de la Corporaţia americană de îmbogăţire (a uraniului) în martie", a anunţat Techsnabexport, adăugând că obligaţiile sale în cadrul contractului de furnizare de uraniu slab îmbogăţit s-au încheiat la sfârşitul anului trecut.

Ultimul transport de uraniu rusesc provenind de la focoase nucleare, convertit în combustibil de reactor, a sosit la Baltimore, pe mare, la începutul lui decembrie, încheind un program care a furnizat 10% din energia electrică a Statelor Unite în ultimii 15 ani.

Acordul HEU-LEU, cunoscut şi sub numele de "Megatone (transformate) în Megawaţi", a vizat convertirea a 500 de tone de uraniu puternic îmbogăţit (HEU) – echivalentul a aproximativ 20.000 de focoase nucleare – provenind de la arme nucleare ruseşti dezmembrate în uraniu slab îmbogăţit (LEU), convertit ulterior în combustibil nuclear în vederea utilizării în centrale nucleare americane.

Livrările ruseşti au produs şapte trilioane de kilowaţi de energie în Statele Unite, de la sosirea primului transport, în 1998.

Rusia a încasat 17 miliarde de dolari în cadrul programului, care a furnizat energie electrică pentru unul din zece becuri în Statele Unite.

Cele mai citite

Israelul și-ar fi amânat operațiunea de la Rafah (Gaza) pentru a se concentra asupra Iranului

Israelul și-ar fi "amânat" operațiunea militară din orașul Rafah, aflat în Fâșia Gaza, întrucât acum Israelul dorește să se concentreze asupra ripostei pe care...

Klaus Iohannis participă la reuniunea extraordinară a Consiliului European

Președintele României, Klaus Iohannis, va participa, în perioada 17-18 aprilie 2024, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, care va avea loc la Bruxelles, Regatul...

Tesla se restructurează: mai mult de 10% din angajații companiei la nivel global vor fi puși pe liber

Tesla va concedia peste 10% din cei 140,473 de angajaţi ai companiei la nivel global, potrivit unei note interne redactată de Elon Musk, scrie...
Ultima oră
Pe aceeași temă