7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialAmeninţările Iranului au depăşit nivelul maxim tolerat. Tensiunile în Orientul Mijlociu escaladează...

Ameninţările Iranului au depăşit nivelul maxim tolerat. Tensiunile în Orientul Mijlociu escaladează rapid

Iranul a testat cu succes o nouă rachetă balistică, sfidând avertismentele Statelor Unite, potrivit cărora astfel de activităţi ar justifica abandonul acordului nuclear iranian.

Testul intervine după o săptămână de diplomaţie încinsă în Adunarea Generală a ONU, la New York, unde Donald Trump, într-un discurs incendiar, a acuzat din nou Iranul că destabilizează Orientul Mijlociu, numindu-l „stat fără lege  ale cărui principale exporturi sunt violenţa, sângele şi haosul”.

Lansările anterioare de rachete iraniene au declanşat sancţiuni şi acuzaţii americane potrivit cărora ele  violează spiritul acordului nuclear din 2015 dintre marile puteri şi Teheran. Iranul, care a combătut într-un război brutal cu Irakul în anii 1980, consideră rachetele ca parte legitimă şi vitală a apărării sale, cu atât mai mult cu cât rivalii săi regionali, Arabia Saudită şi Israelul,  importă mari cantităţi de material militar din Vest.

Înaintea testului, Iranul a dezvăluit o nouă rachetă puternică, iar preşedintele Hassan Rohani a promis întărirea capacităţilor militare declarând că ţara sa nu caută permisiunea cuiva de a se apăra singură. Şi a declarat că Iranul va continua să  susţină „persoanele orpimate” din Yemen şi Siria şi va susţine grupuri militante palestiniene ca Hamas.

Iar Garda Revoluţionară iraniană a prezentat noua rachetă balistică „Khoramshahr”, capabilă să transporte mai multe ogive până la 2.000 km. Adică ar putea lovi Israelul, ambele ţări împărtăşind o istorie de animozitate. Şeful aripii aeriene a Gardienilor Revoluţiei, care conduce şi programul de rachete afirma că ţara sa  se află în posesia de rachete extrem de distrugătoare, comparabile cu „mama tuturor bombelor americane”, cea mai mare bombă ne-nucleară din lume.

Reacţia Israelului nu s-a lăsat aşteptată şi ministrul Apărării, Avigdor Lieberman, armata israeliană este mai pregătită ca niciodată să facă faţă unui eventual conflict armat dar va continua să se amelioreze pentru a gestiona ameninţarea regională crescândă, sfidările securitare la care Israelul trebuie să răspundă. Lieberman a făcut probabil referire la aluziile şefului Statului major al armatei iraniene care a declarat că „Haifa şi Tel Aviv vor fi rase” dacă „regimul sionist face un singur pas fals. Lieberman a avertizat Hezbollah, asigurând că un viitor război se va termina printr-o victorie decisivă pentru armata şi statul israelian.

Gruparea Hezbollah, susţinută de Iran, este considerată principala ameninţare de către armata israeliană. Potrivit consilierului american pentru securitate naţională, comportamentul destabilizator al Iranului a fost abordat, între alte subiecte, de preşedintele american, Donald Trump şi premierul israelian, Benjamin Netanyahu în cadrul întâlnirii de luni, 25 septembrie, la ONU.

Cele mai citite

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...
Ultima oră
Pe aceeași temă