10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialCe argumente invocă Ucraina pentru noua Lege a educației

Ce argumente invocă Ucraina pentru noua Lege a educației

Ambasada Ucrainei la București a transmis, miercuri, un comunicat în care încearcă să justifice utilitatea noii Legi a educației, votată la Kiev, care a produs controverse și nemulțumiri în țările vecine Ucrainei, inclusiv în România.

"Statul ucrainean este pe deplin interesat și va depune toate eforturile pentru a asigura dezvoltarea sistemului de instituții de învățământ în limbile minorităților naționale în Ucraina", susține comunicatul Ambasadei.

Totuși, comunicatul confirmă că va avea loc o "extindere de predare în limba de stat" care "are ca scop asigurarea oportunităților egale pentru toți cetățenii Ucrainei de a accesa învățământul superior, serviciul de stat, de a avea dezvoltarea profesională", întrucât "obligația statului este de a asigura drepturi și oportunități egale pentru toți cetățenii Ucrainei" iar noua lege "extinde posibilitățile cetățenilor Ucrainei prin cunoașterea limbii de stat".

Ambasada mai susține că au fost cazuri "când reprezentanții minorităților naționale în școli, de facto, au fost lipsite de oportunități de a studia limba ucraineană", ceea ce se va rezolva prin noua lege.

"Legea educației din Ucraina prevede, de asemenea, creșterea nivelului de cunoaștere a limbii engleze", explică Ambasada.


Citește și: România solicită Consiliiului Europei să monitorizeze Ucraina, după ce la Kiev s-a adoptat o nouă Lege a educației care ar defavoriza minoritățile. PNL propune ca Guvernul de la București să coopereze cu cel ucrainean

Senatorul PSD Titus Corlățean a anunțat că România va sesiza Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei pentru organizarea unei dezbateri, în luna octombrie, care să se finalizeze cu adoptarea unei rezoluții pentru monitorizarea Ucrainei în privința respectării drepturilor minorităților.


Pe de altă parte, potrivit comunicatului, "adoptarea Legii nu va duce la inchiderea instituțiilor de învățământ (grădinițe, școli, universități, facultăți) ale minorităților naționale, cu atât mai mult la  concedierea profesorilor".

Totuși, acești profesori, "care deja predau disciplinele respective în limba minorității, vor avea posibilitatea de a preda aceste discipline în limba de stat".

"Legea în nici un caz nu prevede închiderea Catedrei de limbă romănă în Universitatea națională din Cernăuți sau a facultății maghiare în Universitatea națională din Ujgorod, nici a oricăror instituții private de învățământ superior. Legea nu reglementează activitatea instituțiilor de învățământ private din Ucraina", explică Ambasada.

Llimba de stat va fi intensiv predată, alături de limbile minorităților naționale, începînd cu școlile primare, ce va da posibilitatea elevilor de a fi pregătiți pentru învățarea în limba de stat în licee / instituțiile medii de educație.

În școli se vor menține discipline în limba minorităților naționale cum ar fi limba și literatura minorității, precum și una sau mai multe discipline în una dintre limbile oficiale ale UE.


Citește și: Președintele Comisiei parlamentare pentru românii din afara frontierelor consideră că vizita unei delegații în Ucraina nu mai are rost după ce s-a promulgat Legea educației

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării de la Camera Deputaților, Constantin Codreanu, a declarat marți că delegația parlamentară care urma să plece în Ucraina și-a pierdut ''obiectul de funcționare'' după ce președintele acestei țări a promulgat Legea educației.


"Trecerea la predarea în limba de stat a altor discipline" o vor "efectua aceiași profesori, care acum predau aceste discipline în limbile minorităților naționale", precizează Ambasada Ucrainei.

"Garantarea drepturilor minorităților naționale nu poate fi efectuată cu prejudicii pentru limba de stat", subliniază comunicatul Ambasadei.

Președintele Ucrainei a semnat noua Lege la data de 25 septembrie 2017. După validarea acestui act normativ, autoritățile din România și din Ungaria au protestat, solicitând inclusiv sesizarea instituțiilor europene.


Fostul şef de stat Traian Băsescu a catalogat, duminică, drept o „mare eroare politică” decizia preşedintelui Iohannis de a-și anula vizita în Ucraina şi de a respinge vizita la Bucureşti a preşedintelui Parlamentului Ucrainei, în condiţiile în care noua lege a educaţiei încă nu a fost promulgată.

Un gest fără precedent în relațiile bilaterale a fost anularea vizitei în Ucraina a președintelui Klaus Iohannis.

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării de la Camera Deputaților, Constantin Codreanu, a avertizat, în acest context, că România ar putea să nu mai susțină integrarea europeană și euroatlantică a Ucrainei.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă