14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialALIMENTELE, MAI SCUMPE din cauza schimbărilor climatice - Oxfam

ALIMENTELE, MAI SCUMPE din cauza schimbărilor climatice – Oxfam

Preţul alimentelor de bază s-ar putea dubla în următorii 20 de ani, în raport cu 2010, din cauza schimbărilor climatice şi multiplicării fenomenelor extreme, însoţite de secete, inundaţii şi uragane, avertizează organizaţia Oxfam, relatează AFP, citat de Mediafax.

Într-un raport publicat miercuri, Oxfam consideră că efectele încălzirii climatice sunt “subestimate” fiindcă “schimbările evoluţiei lente a temperaturilor medii şi schemele de precipitaţii”, global dăunătoare agriculturii, vor dubla “pierderile culturilor cauzate de fenomene meteorologice extreme, mai frecvente şi mai intense”.

În 2030, apreciază ONG-ul, riscul crescut de secetă, asemănătoare celei care durează din iunie mai ales în Statele Unite – cel mai grav de o jumătate de secol – ar putea astfel ridica preţul porumbului cu “140 la sută în comparaţie cu preţul mediu al produselor alimentare” la această dată.

“Aceasta se va adăuga la creşterea deja inevitabilă a preţurilor produselor alimentare preconizată de schimbările climatice”, a punctat Clara Jamart, responsabilă de Agricultură şi alimentaţie la Oxfam, contactată de AFP.

În Africa Australă, “secetele şi inundaţiile ar putea creşte cu 120 la sută preţul la consumul de porumb şi alte cereale secundare”, arată în continuare studiul. Raportat la preţul actual, costul sacului de 25 de kilograme de făină de porumb (raţia minimă a unei familii pentru două săptămâni) va trece de la 18 la 40 de dolari.

Studiul -“Extreme Weather, Extreme Prices” (Vreme extremă, preţuri extreme) – se bazează pe cercetările Institutului de Studii de Dezvoltare de la Universitatea din Sussex (Marea Britanie) efectuate pentru Oxfam.

“Populaţiile cele mai sărace sunt cele care vor plăti acest preţ ridicat: în timp ce o familie franceză alocă în mediu 15 la sută din buget pentru hrană, în Africa subsahariană această parte poate ajunge până la 50 sau 75 la sută”, remarcă Clara Jamart.

Grupul interguvernamental de experţi privind evoluţia climatică (GIEC, mandatat de către ONU) prevede o creştere a temperaturilor cu valori cuprinse între 2,5 şi 5 grade Celsius până la sfârşitul secolului, însoţită “de fenomene climatice extreme fără precedent”.

În pofida angajamentelor sale, comunitatea internaţională nu reuşeşte să reducă emisiile de carbon responsabile de încălzirea atmosferei.

Potrivit Băncii Mondiale, mai ales din cauza secetei din Statele Unite, preţurile porumbului şi seminţelor de soia au sărit cu 25 la sută şi respectiv cu 17 la sută din iunie până în iulie şi tendinţa continuă şi în august.

Cele mai citite

OFICIAL. Cristian Popescu Piedone, primul candidat înscris în cursa pentru Primăria Capitalei. “Astăzi se închid zvonurile că mă voi retrage”

Cristian Popescu Piedone, președintele Partidului Umanist Social Liberal, este primul candidat înscris oficial în cursa pentru funcția de primar general. Cristian Popescu Piedone și-a depus...

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă