10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialSondaj. Partidul Rusia Unită câștigă alegerile parlamentare, dar cu un rezultat mai...

Sondaj. Partidul Rusia Unită câștigă alegerile parlamentare, dar cu un rezultat mai slab decât în 2011. Putin: Oamenii vor ca situația politică să fie stabilă

UPDATE 22.55: Președintele Vladimir Putin a salutat victoria partidului de guvernământ și a declarat că rezultatul votului se explică prin faptul că ”oamenii vor ca situația politică să fie stabilă”, conform Reuters, citat de Hotnews. 

“Putem spune cu certitudine că partidul a câștigat”, le-a declarat Putin membrilor de campanie la sediul partidului Rusia Unite, stând alaturi de liderul formatiunii, prim-ministrul Dmitri Medvedev.

Facand aluzie la incetinirea accentuata a economiei Rusiei, Putin a spus: “Situatia nu e usoara, oamenii simt asta, dar vor si spera ca situatia politica sa fie stabila”.

21.00: Partidul Rusia Unită a obținut 44,5% din voturi la alegerile parlamentare desfășurate duminică în Rusia, potrivit unui sondaj la ieșirea de la urme realizat de institutul de stat VTsIOM, citat de Reuters, informează Agerpres.

Rezultatul formațiunii conduse de premierul Dimitri Medvedev este mai slab decât cel din 2011, când obținuse 49% din voturi.

Pe locul al doilea s-a situat Partidul Liberal Democrat al Rusiei (LPDR, naționalist), cu 15,3%, indică sondajul menționat.

Partidele liberale de opoziție, singurele care îl critică deschis pe președintele Vladimir Putin, nu au trecut pragul de 5% necesar pentru reprezentarea în parlament. Unii candidați ar putea obține totuși mandate de parlamentari în votul din circumscripții.

—————————————

Peste 110 milioane de ruși sunt chemați duminică la urne în cadrul unor alegeri legislative pe care partidul pro-Kremlin de la putere ar urma să le câștige fără nici o surpriză, la încheierea unei campanii electorale apatice într-o Rusie confruntată cu recesiune economică, relatează AFP, via Agerpres.

 
Primele secții de votare au fost deschise sâmbătă la ora 20,00 GMT în Peninsula Kamceatka, în Extremul Orient rus, dar, având în vedere imensitatea țării care se întinde pe unsprezece fusuri orare, majoritatea alegătorilor au început să meargă la vot începând cu ora 5,00 GMT duminică dimineața în partea europeană a Rusiei, îndeosebi la Moscova și Sankt Petersburg.
 
După încheierea votului, la ora 18,00 GMT, în Kaliningrad, enclavă rusă în Uniunea Europeană, sunt așteptate primele sondaje la ieșirea de la urne.
 
În cadrul acestui scrutin s-au înscris peste 6.500 de candidați, proveniți de la 14 partide, care vor concura pentru cele 450 de mandate din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal rus).
 
Alegătorii vor trebui, de asemenea, să reînnoiască unele parlamente regionale și să-și aleagă guvernatorii.
 
Vladimir Putin, a cărui popularitate a atins un nivel record de circa 80 %, îndeosebi datorită alipirii Crimeii, salutată în mod larg de către ruși, și partidul său, Rusia Unită, care domină în prezent Duma de Stat, iau în considerare acest scrutin în mod calm, fiind asigurați de o victorie care l-ar putea propulsa pe președinte către un al patrulea mandat, dacă se decide să se prezinte la alegerile prezidențiale din 2018.
 
Alegerile sunt considerate un test înaintea scrutinului prezidenţial din 2018.

 

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Renunțarea la candidatul unic PSD-PNL poate declanșa criza politică. Luptele electorale din interiorul Coaliției pot afecta Guvernul

Președintele Klaus Iohannis, aflat acum în Coreea de Sud, pare să fie îngrijorat de modul cum va evolua relația PSD - PNL după ce...

Vreme rea în toată țara, până joi dimineață

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de precipitaţii însemnate cantitativ şi intensificări de vânt, valabilă până joi dimineaţa în...

Iohannis spune că nu s-a gândit la reintroducerea serviciului militar obligatoriu și nici n-o va cere

Președintele Klaus Iohannis a declarat că nu și-a pus problema de reintroducere a serviciului militar obligatoriu în România și a precizat că nici nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă