12.7 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialAlegeri pentru șefia Partidului Democrat din Italia. Fostul premier Matteo Renzi pleacă...

Alegeri pentru șefia Partidului Democrat din Italia. Fostul premier Matteo Renzi pleacă din pole position. Și românii din Peninsulă pot vota

Fostul premier italian Matteo Renzi este favorit pentru a prelua conducerea Partidului Democrat (PD, centru-stânga) cu prilejul unui scrutin popular organizat duminică.

În vârstă de 42 de ani, Matteo Renzi a demisionat în decembrie din funcția de șef al Guvernului de la Roma, după respingerea masivă de către italieni, prin referendum, a reformei constituționale din care își făcuse principalul cal de bătaie.

Pe acest fond și în fața contestării din partea aripii de stânga a PD, el s-a retras la jumătatea lunii februarie de la conducerea partidului, cu obiectivul de a obține o nouă legitimitate într-un nou scrutin.

Pentru aceasta el înfruntă alți doi candidați considerați mai la stânga decât el: Andrea Orlando, actualul ministru al Justiției, și Michele Emiliano, guvernatorul regiunii Apulia (sud). Birourile de vot, în principal standuri pe stradă, vor fi deschise de la orele 08,00 la 20,00. Toți italienii cu vârsta peste 16 ani, cetățenii din Uniunea Europeană domiciliați în Italia și străinii din afara UE care dispun de un document de ședere în regulă pot vota, cu simpla condiție de a achita o contribuție de minimum doi euro.

În acest context, recentele sondaje trebuie luate cu precauție, dar într-o primă fază internă a scrutinului, Matteo Renzi a obținut 66,7% din voturile membrilor de partid, față de 25,3% pentru Andrea Orlando și 8% pentru Michele Emiliano. "Mai mult decât o competiție, suntem în fața unei legitimări, un fel de încoronare pentru Renzi ca lider al PD. Ne putem aștepta la un mare succes al lui Renzi, dar cu o participare redusă a alegătorilor. Oameni de stânga nu par mobilizați", a explicat Lorenzo De Sio, profesor de sociologie politică la Universitatea LUISS din Roma. "Dacă participarea este în jur de un milion de persoane sau mai mică, legitimarea lui Renzi nu va fi puternică, dar dacă este între 1,5 și 2 milioane, el va ieși mai puternic", a adăugat el.

Învingătorul va conduce PD la viitoarele alegeri legislative, prevăzute pentru primăvara lui 2018, numai dacă parlamentarii nu ajung mai devreme la un acord în privința unei reforme electorale în vederea alegerilor anticipate.

Cele mai citite

Ozzy Osbourne şi Mary J. Blige, printre artiștii ce vor fi incluși în Rock & Roll Hall of Fame în 2024

Anul acesta, Rock & Roll Hall of Fame își deschide porțile pentru o nouă serie de legende din lumea muzicală, printre care se numără...

Se deschide cel mai mare mall din Capitală. Se fac angajări

Se pregătește deschiderea celui mai mare mall din Capitală și vor fi angajați sute de oameni. Militari Shopping se va transforma în cel mai...

Masa de Paște, mai scumpă, chiar cu plafonarea alimentelor de bază

Bugetul alocat cumpărăturilor pentru masa de Paște de anul acesta poate depăși suma de 1.000 de lei, față de anul trecut când vorbeam despre suma...
Ultima oră
Pe aceeași temă