15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialAlegeri parlamentare anticipate în Bulgaria. Boiko Borisov anunţă că va forma următoarea...

Alegeri parlamentare anticipate în Bulgaria. Boiko Borisov anunţă că va forma următoarea coaliţie de guvernare după victoria GERB

UPDATE: Liderul GERB, Boiko Borisov, a anunţat duminică seara că va forma următoarea coaliţie de guvernare, după ce formaţiunea sa a câştigat prima poziţie în alegerile anticipate bulgare, înlăturând pericolul reprezentant de Partidul Socialist, transmite Reuters.

”Acest rezultat confirmă în mod categoric faptul că partidul de guvernământ ar trebui să fie GERB”, a declarat Borisov.

Cetăţenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB) au obţinut între 32,2% şi 32,8% din voturile exprimate în alegerile anticipate, prin comparaţie cu cele 28% până la 28,4% din sufragii strânse de către Partidul Socialist, potrivit primelor exit-poll-uri realizate de Alpha Research şi Gallup International Balkan (GIB).

Aproximativ 6,8 milioane de bulgari au avut drept să voteze duminică în alegerile anticipate, organizate la patru luni de la demisia premierului Boiko Borisov. 

Socialiştii au încercat să valorifice victoria lui Rumen Radev, în speranţa că noul preşedinte le va aduce voturi importante în alegerile legislative, dar aceştia nu au reuşit să-i învingă pe centriştii lui Boiko Borisov.

Aproximativ 6,8 milioane de bulgari sunt aşteptaţi duminică să voteze în alegerile parlamentare anticipate, organizate la patru luni de la demisia premierului Boiko Borisov. Scrutinul ar putea să ducă la crearea unui nou blocaj politic, întrucât nicio formaţiune nu are şanse să câştige o majoritate clară.

Acesta este al treilea scrutin legislativ organizat în ultimii patru ani, fapt ce atrage atenţia asupra instabilităţii politice la sud de Dunăre.

Alegerile anticipate au loc la patru luni de la demisia Guvernului de centru-dreapta al premierului Boiko Borisov, care a decis să se retragă de la putere după eşecul înregistrat în alegerile prezidenţiale de candidata GERB, Ţeţka Ţatceva. În ultimele luni, socialiştii au încercat să valorifice victoria președintelui pro-rus Rumen Radev, în speranţa că noul șef al statului le va aduce voturi importante în alegerile legislative, dar sondajele arată doar un avans uşor de partea GERB.

Scurta campanie electorală s-a concentrat pe probleme interne, precum ameninţarea reprezentată de creşterea fluxului migratoriu şi ”catastrofa demografică”, dar şi pe viitorul Uniunii Europene. Liderii principalelor formaţiuni s-au implicat în dezbateri aprinse cu privire la influenţa Rusiei şi Turciei.

Campania electorală a fost dominată în principal de o retorică populistă şi radical-naţionalistă, care a culminat cu blocajul temporar instituit de naţionaliştii bulgari la vama cu Turcia. Sondajele au arătat inclusiv o creştere importantă pentru formaţiunile populiste şi naţionaliste.

Potrivit sondajelor, cel puţin şase partide ar urma să treacă pragul electoral, iar scena politică ar putea să fie dominată de o nouă coaliţie fragilă, care să agraveze instabilitatea.

GERB conduce cu un avans fragil sondajele electorale, dar principalul jucător al acestor alegeri rămâne fostul premier Boiko Borisov (57 de ani). Acest rebel al politicii a reuşit să-şi asigure o susţinere puternică atât în ţară, cât şi la nivel european, combinând o retorică populistă cu o obedienţă strictă faţă de Bruxelles.

Această retorică l-a ajutat să câştige aproape toate alegerile după ce a pus, în urmă cu 11 ani, bazele formaţiunii de centru-dreapta GERB. Însă marele său eşec rămâne înfrângerea usturătoare pe care a suferit-o în alegerile prezidenţiale Ţeţka Ţatceva. Borisov a transformat de unul singur GERB în cel mai puternic partid politic de după căderea regimului comunist din Bulgaria. 

Cele mai citite

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...

Maestrul Victor Rebengiuc și actrița Mariana Mihuț au primit titlul de „ Cetățean de Onoare” al Ploieștiului

Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au primit, miercuri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului...

Administratora unui bloc din Sectorul 2, înjunghiată mortal de un vecin

O femeie de 56 de ani, administratora unui bloc din Sectorul 2 al Capitalei, a fost înjunghiată mortal de un vecin, joi seară. Individul...
Ultima oră
Pe aceeași temă