18.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialAdministrația Putin: Valul de agitaţie în legătură cu exerciţiile militare Zapad-2017 reprezintă...

Administrația Putin: Valul de agitaţie în legătură cu exerciţiile militare Zapad-2017 reprezintă o provocare

Valul de agitaţie în legătură cu exerciţiile militare Zapad-2017, la care participă Rusia şi Belarus, reprezintă o provocare, a declarat joi purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, relatează site-ul agenţiei Tass citat de Mediafax.

"Nicio acuzaţie [referitoare la nivelul de transparenţă al exerciţiilor – TASS] nu este acceptabilă. În timpul exerciţiilor militare, ministerul rus al Apărării menţine întotdeauna nivelul de transparenţă cât mai mare posibil. Credem că valul de agitaţie în legătură cu aceste exerciţii este o provocare. Este o practică obişnuită, întrucât orice ţară are dreptul de a efectua astfel de exerciţii. Acestea sunt organizate în strictă conformitate cu legislaţia internaţională şi cu toate regulile relevante", a spus Peskov.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului nu a exclus ca preşedintele rus Vladimir Putin să fie prezent la unele exerciţii militare.

Exerciţiile militare comune Zapad-2017 se desfăşoară în perioada 14-20 septembrie în Rusia şi Belarus, la manevre urmând să participe 12.700 de militari (7.200 din Belarus, 5.500 din Rusia), 70 de aeronave, 680 de echipamente militare (250 de tancuri, 200 de arme, mortiere şi sisteme de rachete).

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat că Alianţa va supraveghea cu atenţie exerciţiile militare şi va trimite trei observatori în regiune. În acelaşi timp, Stoltenberg a solicitat creşterea transparenţei manevrelor.

Preşedintele lituanian Dalia Grybauskaite a declarat că exerciţiile militare Zapad-2017 reprezintă un semn că Rusia se pregăteşte pentru un conflict serios cu NATO.

"Suntem îngrijoraţi de acest exerciţiu … este o pregătire deschisă pentru război cu Occidentul", a spus Grybauskaite.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rishi Sunak își dorește ca Benjamin Netanyahu să aibă „ sânge rece” după atacul Iranului de sâmbătă

Premierul britanic, Rishi Sunak, l-a chemat marţi pe omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, să dea dovadă de "sânge-rece" după atacul Iranului împotriva Israelului din...

Dacă luptătorii împotriva cancerului sunt antrenați, de ce luptătorii împotriva propagandei sunt uciși?

Dacă limfocitele T-Helper pot fi antrenate în laborator pentru a lupta împotriva cancerului, de ce nu ar exista un factor imun și contra propagandei,...

Introducere în lumea lansetelor feeder

Pescuitul la feeder a devenit una dintre cele mai apreciate tehnici de pescuit în rândul pescarilor profesioniști și amatori din România. Atracția pentru această...
Ultima oră
Pe aceeași temă