Acuzații grave la Bruxelles: dosar „fabricat“ unui comisar european

de Gabriela Anghel , 13 martie 2016 - stire actualizata la ora 12:02, 14 martie 2016
Acuzații grave la Bruxelles: dosar „fabricat“ unui comisar european

Afacerea Dalli intră din nou în discuție şi anunţă un război instituţional la vârful Uniunii Europene, deoarece Oficiul de Luptă Anti-Fraudă intenţionează să aducă Executivul european în faţa Curţii de Justiţie.

Comisia Europeană a decis discreţionar ridicarea imunităţii diplomatice de care beneficia directorul Oficiului de Luptă Anti-Fraudă (OLAF), Giovanni Kessler, potrivit site-ului New Europe. Executivul european a refuzat iniţial să confirme sau să infirme această decizie, „din raţiuni juridice“, astfel că de la început sursele citate de „La Libre“ au afirmat că imunitatea a fost efectiv ridicată. A existat un silenzio stampa şi din partea OLAF, serviciul de presă afirmând că Oficiul nu a fost informat de o astfel de cerere și că nu ar fi fost luată vreo decizie în acest sens.

Totuși, deşi OLAF nu a recunoscut, imunitatea diplomatică a lui Kessler a fost ridicată la 2 martie, aşa cum a confirmat ulterior purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas. Confirmarea a venit şi din partea lui Eric Van der Sypt, purtător de cuvânt al Parchetului Federal: „Imunitatea sa diplomatică a fost ridicată de Comisia Europeană“.

Posibila revocare a imunităţii lui Kessler este menţionată de peste un an şi este urmarea unei cereri introduse de justiţia belgiană, sesizată de o plângere făcută de fostul comisar John Dalli împotriva întreprinderii Swedish Match, aflată la originea căderii sale în dizgraţie. În octombrie 2012, maltezul John Dalli, comisar european pentru Sănătate, a fost silit să demisioneze de către preşedintele Comisiei Europene de atunci, Jose Manuel Barroso, după ce a fost acuzat de către OLAF de trafic de influenţă legat de industria tutunului. Comisarul pentru Sănătate şi-a clamat mereu nevinovăţia, afirmând că este victima unei înscenări, deoarece, în acea perioadă, se pregătea să înăsprească legislaţia europeană în domeniul tutunului. Totul a început după ce „jandarmul“ european a fost sesizat de către Swedish Match, producător suedez de tutun, că un întreprinzător maltez susţinea că are bune relaţii cu comisarul Dalli şi putea obţine dreptul de comercializare pentru „snus“, o pudră de tutun umed fabricată în Suedia şi interzisă la vânzare în alte state ale Uniunii Europene.

Dosar „fabricat“

Afacerea l-a ajuns astăzi din urmă pe Giovanni Kessler, fost procuror anti-mafia în Sicilia, director general al OLAF din 2011, el fiind suspectat că în ancheta Dalli a uzat de metode ilegale în dreptul belgian pentru a alcătui acest dosar.

Parchetul federal doreşte să-l audieze pe fostul magistrat sicilian anti-mafia în cadrul anchetei asupra lui John Dalli. Justiţia belgiană a introdus în urmă cu un an o cerere de ridicare a imunităţii şi Comisia a sfârşit prin a ceda, asigurându-se că aceasta nu va prejudicia cu nimic o eventuală culpabilizare a înaltului funcţionar, care va beneficia de „toată susţinerea juridică necesară şi de consiliere“. Garanţii aparent insuficiente în ochii lui Giovanni Kessler, care a ameninţat cu o plângere împotriva Comisiei, considerând că decizia acesteia pune în pericol independenţa instituţiei pe care o conduce.

Lobbyiştii tutunului

Giovanni Kessler este prins în acest scandal cunoscut drept „afacerea Dalli“, după numele fostului comisar european al Sănătăţii constrâns să demisioneze în 2012 pentru că ar fi avut legături de afaceri dubioase cu unii industriaşi ai tutunului. Eurodeputatul Jose Bove îl suspectează pe şeful OLAF că a jucat un rol „într-o capcană întinsă de industria tutunului pentru a determina căderea lui Dalli, în speranţa că directiva anti-tutun, la vremea aceea în curs de revizuire, va fi slăbită“. Deputatul ecologist, audiat de autorităţile belgiene în 2012, declara că „acesta (Kessler) s-a implicat personal în interogatoriile care l-au acuzat pe Dalli, în afara oricărei legalităţi“. Bove s-a întâlnit cu mai mulţi protagonişti ai afacerii şi deţine de puţin timp o nouă înregistrare din care reiese, în opinia sa, că Giovanni Kessler a încercat să influenţeze un martor care a jucat un rol central în această poveste. Dovezile vor fi trimise Parchetului. Trebuie precizat că, în acea anchetă, chiar Comitetul de supraveghere al OLAF a revelat disfuncţionalităţi.

Bruxelles-ul a încercat să îngroape această afacere stânjenitoare, dar justiţia belgiană continuă investigaţiile. Deputaţi europeni, printre care ecologistul Jose Bove, pun sub semnul întrebării metodele OLAF, acuzând instituția că a participat la un complot al industriei tutunului care viza înlăturarea lui Dalli pentru a întârzia Directiva anti-tutun.

Loading...

Comentarii

 • stefy

  14 martie 2016 8:38

  Bani imediat, din prima luna! 100-285 de euro lunar! Va asteptam urgent in echipa noastra, pentru a colabora cu noi si pentru a castiga 100 de euro lunar part-time sau 285 euro lunar full-time imediat, din prima luna, cu o activitate deosebit de simpla si de viitor. Garantam seriozitate absoluta si cerem seriozitate absoluta! Pentru mai multe detalii, contactati imediat unul dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de emailstefaniailiehotmail.com

  raspunde comentariului
 • JURIST

  13 martie 2016 22:52

  HOTI, MINCINOSI, IMPOSTORI...ETC,.ETC., DE SUS SI PÂNA JOS.

  raspunde comentariului
 • Dadi

  13 martie 2016 18:11

  OPORTUNITATE pentru TIMPUL LIBER ! Trebuie sa ai o ora , doua libere pe zi, calculator sau laptop, conexiune la internet, multa INCREDERE , CURIOZITATE si multa SERIOZITATE. Noi iti oferim restul, adica programul pe care sa-l folosesti cand vrei, in timpul tau liber si sa castigi bani . SUCCESUL este o stare de spirit pe care o inteleg doar cei bine INFORMATI . Acum PROIECTUL s-a extins si international . Vrei mai multe detalii? Solicita-le acum la adresa de email cosdadiyahoo.com

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design