Acord pentru pace în Siria: Când ar putea intra în vigoare înțelegerea de la Munchen

de Avram Eliza , 12 februarie 2016 - stire actualizata la ora 14:29, 12 februarie 2016
Acord pentru pace în Siria: Când ar putea intra în vigoare înțelegerea de la Munchen

Principalii actori ai dosarului sirian au căzut de acord, în noaptea de joi spre vineri, la München, să pună în aplicare o "încetare a ostilităţilor" parţială în Siria, în termen de o săptămână,conform secretarului de stat american John Kerry, transmit agențiile de presă internaționale, citate de Agepres. Tot în urma discuțiilor s-a stabilit că vor fi trimise mai multe ajutoare populației civile.

"Am convenit asupra unei încetări a ostilităţilor în întreaga ţară într-o săptămână", a declarat şeful diplomaţiei americane într-o conferinţă de presă. 

Accesul la ajutorul umanitar va trebui extins la o serie de oraşe. Negocierile inter-siriene ar trebui de asemenea "reluate cât mai curând posibil", a adăugat Kerry. 

"Încetarea ostilităţilor la nivel naţional" stabilită de puterile mondiale să fie implementată în Siria într-o săptămână nu se va 
aplica la gruparea militantă Statul Islamic, a precizat secretarul de stat american John Kerry mai devreme vineri, notează agenţia germană de presă DPA. 

Reuniunea celor 17 ţări ale Grupului Internaţional de Susţinere a Siriei (ISSG) de la München a avut de asemenea ca rezultat un acord pentru "accelerarea şi extinderea" livrării de ajutor umanitar cât mai curând începând de luni, a mai precizat Kerry. 

Kerry, ministrul rus de externe Serghei Lavrov şi emisarul ONU Staffan de Mistura au purtat negocieri aproape şase ore cu miniştri de externe europeni şi din Orientul Mijlociu înainte de anunţarea încetării ostilităţilor, cu câteva ore înaintea Conferinţei de Securitate de la München, mai notează DPA. 

Reuniunea ISSG a avut loc înaintea discuţiilor de pace programate să fie reluate pe 26 februarie la Geneva. 

Înalţi diplomaţi din Iran şi Arabia Saudită - puteri regionale considerate cheie pentru orice armistiţiu durabil şi tranziţie politică în Siria - au participat la discuţii. A fost prima lor întâlnire după ce aceste ţări au rupt relaţiile diplomatice la începutul lunii ianuarie. 

Ostilităţile pe teren în Siria s-au intensificat în ultimele zile, înaintea discuţiilor, aminteşte DPA.

Comentarii

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design