13.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialAn negru pentru comunitatea artistică. David Bowie, Prince, Leonard Cohen, George Michael...

An negru pentru comunitatea artistică. David Bowie, Prince, Leonard Cohen, George Michael și Carrie Fisher, printre artiștii care au plecat dintre noi în 2016 | FOTO + VIDEO

​Anul 2016 a luat prin suprindere comunitatea internațională, dat fiind numărul mare al artiștilor care au încetat din viață. Cele mai recente vești au venit de Crăciun, când a fost anunțată moartea cântărețului George Michael, cât și două zile mai târziu, când familia a anunțat decesul actriței Carrie Fisher, cunoscută pentru emblematicul rol al Prințesei Leia, în „Războiul Stelelor”. Anterior, anul 2016 fusese marcat de pierderea unor cântăreți precum David Bowie, Leonard Cohen, Prince, precum și a actorului Alan Rickman.

27 decembrie – Carrie Fisher

Actrița Carrie Fisher, cunoscută pentru rolul său în „Războiul Stelelor”, unde a interpretat-o pe prințesa Leia, a murit, marți, la vârsta de 60 de ani, în urma unui atac de cord, informează People.

Potrivit purtătorului de cuvânt al familiei, Simon Halls, Fisher a murit la ora locală 08.55. „Vă anunț cu tristețe că Billie Lourd confirmă moartea iubitei sale mame, Carrie Fishher. A fost iubită de întreaga lume și i se va simți lipsa. Familia mulțumește tuturor pentru gândurile bune și pentru rugăciuni”, precizează Halls.


Citește continurea aici: Actrița Carrie Fisher, figură emblematică în saga „Războiul Stelelor”, a murit la vârsta de 60 de ani | FOTO + VIDEO


 

25 decembrie – George Michael

Cântărețul și compozitorul George Michael, care a avut numeroase hit-uri cu grupul Wham în anii 1980 și mai târziu ca artist solo, a murit la vârsta de 53 de ani. Motivul ar fi fost insuficiența cardiacă. Impresarul său a declarat că artistulm „a murit în pace, acasă”, în Goring-on-Thames, Anglia. Poliția nu a raportat suspiciuni legate de moartea acestuia, notează BBC. 


Citește mai multe detalii aici: Veste șocantă. Cântărețul George Michael a murit la 53 de ani de insuficiență cardiacă: ”A murit în pace, acasă” | FOTO + VIDEO

Încă de la vârsta de 12 ani, a înfiinţat cu un coleg de şcoală, Andrew Ridgeley, un grup de ska, denumit The Executive. Acel proiect experimental le-a permis celor doi adolescenţi să compună primele cântece. Însă abia după ce au adoptat numele Wham! au devenit cunoscuţi, în 1982, cu single-ul ”Young Guns (Go for It!)”. Foarte repede, succesele s-au multiplicat. 


Citește și: Cine a fost George Michael. De la “Wake Me Up Before You Go-Go” la piesa “Last Christmas”

Superstarul pop George Michael, pe numele său real Georgios Kyriacos Panayiotou, s-a născut pe 25 iunie 1963. Deşi a ajuns cunoscut în întreaga lume drept jumătatea duo-ului Wham!, George Michael şi-a asigurat faima odată cu apariţia primului sau album solo, intitulat “Faith”, lansat în 1987. Discul s-a vândut până în prezent în peste 20 milioane de copii în întreaga lume.


18 decembrie – Zsa Zsa Gabor

Actriţa Zsa Zsa Gabor a încetat din viaţă la vârsta de 99 de ani. Gabor era o adevărată legendă a Hollywood-ului, cunoscută pentru frumuseţe, eleganţă, dar şi pentru cele nouă căsnicii, fiind la un moment dat căsătorită cu fondatorul lanţului hotelier Hilton.

Deşi talentul ei actoricesc era rareori lăudat de critici, Zsa Zsa Gabor a reuşit să-şi lanseze o carieră de lungă durată la Hollywood. Aceasta a jucat în 41 de filme de-a lungul unei cariere de 44 de ani şi în multe alte seriale realizate în studiourile din Los Angeles. Cele mai bune roluri jucate de actriţa maghiară au fost în „Moulin Rouge” şi „Lili”.


Citește continuarea aici:  Legenda Hollywoodului, actrița Zsa Zsa Gabor, a murit la vârsta de 99 de ani | VIDEO+FOTO

Zsa Zsa Gabor s-a născut într-o familie bogată de evrei maghiari şi a reuşit să câştige în 1936 concursul de frumuseţe Miss Ungaria. După izbucnirea celui de-al doilea război mondial, Zsa Zsa Gabor a fugit împreună cu surorile ei, Magda şi Eva, în Statele Unite. La scurt timp după ce surorile au ajuns la Hollywood, Eva a început să lucreze ca actriţă, în vreme ce Zsa Zsa s-a căsătorit cu antreprenorul Conrad Hilton.


 7 noiembrie – ​Leonard Cohen

Muzicianul canadian Leonard Cohen, care a fost de asemenea un poet apreciat și romancier, a murit la vârsta de 82 de ani. „Cu profundă tristețe vă informăm de decesul poetului, compozitorului și artistului legendar Leonard Cohen”, a scris agentul său pe pagina de Facebook a muzicianului.

Primul său volum de poezii a apărut la Montréal în 1956, iar romanul lui de debut a fost publicat în 1963. Primele cântece semnate de Leonard Cohen sunt ancorate în muzica folk. Începând din anii 1970, sursele din care se inspiră s-au multiplicat: muzică pop, de cabaret şi varietăţi. Din anii 1980, Leonard Cohen a cântat acompaniat de sintetizatoare şi corişti.


Citește continuarea aici: BREAKING NEWS. Leonard Cohen a murit la vârsta de 82 de ani | VIDEO


 

În toate operele sale, Leonard Cohen a reluat teme ca iubirea, pasiunea, religia, singurătatea, sexualitatea şi complexitatea relaţiilor umane. Artistul canadian şi-a asumat, de asemenea, depresia cronică de care suferă de multă vreme, pe care nu a ascuns-o niciodată, ajungând să vorbească despre ea inclusiv în faţa jurnaliştilor prezenţi la conferinţa de presă organizată cu ocazia lansării albumului său „Old Ideas”. Poeziile şi cântecele lui Leonard Cohen au influenţat numeroşi scriitori, compozitori şi cântăreţi, iar piesele sale au fost generat peste 1.500 de coveruri pe plan mondial.

29 august – Gene Wilder

Actorul american Gene Wilder, neuitatul interpret al lui „Willy Wonka” şi un pilon al comediilor lui Mel Brooks, a murit la vârsta de 83 de ani, din cauza unor complicaţii ale bolii Alzheimer.


Citește continuarea aici: VIDEO+FOTO. Actorul Gene Wilder a murit în urma unor complicaţii ale bolii Alzheimer


19 iunie – Anton Yelchin

Anton Yelchin, un actor din distribuţia filmelor din seria „Star Trek”, a murit la vârsta de 27 de ani, după ce a fost strivit de propriul automobil. Născut în Rusia, la Sankt Petersbug, Anton Yelchin a ajuns în Statele Unite la vârsta de şase luni cu părinţii lui, patinatori-vedetă ai Baletului pe gheaţă din Leningrad. 

Şi-a început cariera la vârsta de nouă ani şi a obţinut câteva roluri în seriale de televiziune în anii 1990. S-a făcut remarcat în filme precum „Mascul necruţător/ Alpha Dog” (2006), „Charlie Bartlett” (2007), „Terminator – Salvarea” (2009) şi „Green Room” – un film din 2015, salutat de criticii de specialitate. Rolul care i-a adus celebritatea a fost Pavel Chekov din cele mai recente filme ale francizei cinematografice „Star Trek” – „Star Trek: Un nou început” (2009), „Star Trek În întuneric 3D” (2013) şi „Star Trek. Dincolo de infinit!” – ce a fost lansat pe 22 iulie. 

 

3 iunie – Muhammad Ali

Legenda boxului Muhammad Ali a încetat din viaţă la vârsta de 74 de ani, în Phoenix (statul american Arizona), a anunţat familia sa într-un comunicat. „După o luptă de 32 de ani împotriva maladiei Parkinson, Muhammad Ali s-a stins din viaţă la vârsta de 74 de ani”, a afirmat purtătorul său de cuvânt Bob Gunnell. 

Muhammad Ali (Cassius Marcellus Clay Jr.) s-a născut la 17 ianuarie 1942 la Louisville. A început să i-a primele lecţii de box când avea 12 ani, la îndemnul unui poliţist din localitate. Ca pugilist amator a câştigat de şase ori titlul de campion „Mănuşile de Aur” (categoria greutate mijlocie) la nivel statal, cât şi naţional, în anii 1959 şi 1960. Muhammad Ali a câştigat aurul la Jocurile Olimpice de la Roma, din 1960, la categoria greutate mijlocie şi, ca profesionist, a fost de trei ori campion mondial al greilor. 


Citește mai multe detalii aici:  FOTO: Muhammad Ali, legenda unui sport de excepţie

Muhammad Ali (Cassius Marcellus Clay Jr.) s-a născut la 17 ianuarie 1942 la Louisville. A început să i-a primele lecţii de box când avea 12 ani, la îndemnul unui poliţist din localitate. Ca pugilist amator a câştigat de şase ori titlul de campion ”Mănuşile de Aur” (categoria greutate mijlocie) la nivel statal, cât şi naţional, în anii 1959 şi 1960. Muhammad Ali a câştigat aurul la Jocurile Olimpice de la Roma, din 1960, la categoria greutate mijlocie şi, ca profesionist, a fost de trei ori campion mondial al greilor.


 Reacţii la anunţul decesului legendei boxului mondial, Muhammad Ali

Donald Trump, candidatul republican pentru Casa Albă, s-a alăturat celor care deplâng dispariţia fostului mare campion mondial al greilor, Muhammad Ali, decedat vineri la vârsta de 74 de ani. „Muhammad Ali a murit la 74 de ani! Un veritabil campion şi un om minunat. El ne va lipsi”, se arată în mesajul magnatului american.


 

21 aprilie – Prince

Cântăreţul american Prince, a decedat la 57 de ani în apropiere de Minneapolis. El a fost găsit în stare de inconştienţă într-un lift al studiourilor de înregistrare situate în reşedinţa sa.

Prince s-a făcut remarcat în Minneapolis (statul Minnesota), la sfârşitul anilor 1970, abordând un stil original care combină influenţele funk, rock şi pop. Albumul său din 1980, „Dirty Mind”, i-a adus aprecierea din partea publicului, iar albumul „1999″, lansat doi ani mai târziu, a avut un succes răsunător.

Albumul „Purple Rain” şi filmul cu acelaşi titlu, lansate în 1984, i-au adus celebritatea pe plan mondial. Acest disc s-a menţinut 24 de săptămâni în fruntea topurilor americane şi conţine, în afara piesei care îi dă titlul, alte două mari hituri – „Let’s Go Crazy” şi „When Doves Cry”.

„Purple Rain” a fost recompensat cu două premii Grammy, iar filmul omonim, regizat de Albert Magnoli, a primit Oscarul pentru cea mai bună coloană sonoră originală.


Citește și: FOTO. Cinci povești bizare despre cântărețul Prince

Viața cântărețului Prince a reprezentat un mister pentru fanii săi. Întrucât a dat foarte puține interviuri, pe seama sa au fost puse mai multe povești, pe care artistul le-a și confirmat jurnaliștilor, ca să îi tachineze, însă tot ce urmărea el era să se concentreze asupra muzicii, notează BBC.


Citește și: FOTO: Cum îl omagiază artiștii din jurul lumii pe Prince

Moartea cântărețului Prince a luat prin surprindere comunitatea internațională. O mulțime de artiști, personalități și publicații i-au transmis un ultim omagiu cântărețului, prin intermediul rețelelor de socializare.


Citește și: VIDEO: Prince, omagiat în orașul natal. Clopotele primăriei din Minneapolis au interpretat cele mai cunoscute piese ale artistului

Primăria orașului natal al lui Prince, Minneapolis, i-a adus un omagiu inedit artistului care a decedat joia trecută. Astfel, clopotele instituției au interpretat, duminică, cele mai renumite piese ale cântărețului.


 

19 februarie –  Harper Lee

Scriitoarea americană Harper Lee, laureată a Premiului Pulitzer pentru celebrul său roman „To Kill a Mockingbird” („Să ucizi o pasăre cântătoare”), a murit la vârsta de 89 de ani. Ea s-a stins din viaţă în micul oraş Monroeville, din statul american Alabama, în care şi-a trăit aproape întreaga existenţă. 


Citește continuarea aici: Harper Lee, autoarea cărții “Să ucizi o pasăre cântătoare”, a murit la 89 de ani


14 ianuarie – Alan Rickman

Actorul Alan Rickman, care l-a interpretat, printre altele, pe profesorul Severus Snape din franciza „Harry Potter”, a murit la vârsta de 69 de ani, la Londra, din cauza cancerului.

Starul britanic a fost cunoscut pentru că a intrepretat o mulțime de personaje negative: judecătorul Turpin în „Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street”, în care a lucrat alături de Johnny Depp, dar și profesorul Severus Snape, precum și Hans Gruber. Între rolurile sale romantice, se numără „Truly, Madly,Deeply”, din 1990, „Rațiune și simțire, în 1995, în care a jucat alături de Emma Thompson și Kate Winslet, și „Love Actually”, în 2003.


Citește și: Actorul Alan Rickman, care l-a interpretat pe profesorul Snape în filmele Harry Potter, a murit

Actorul Daniel Radcliffe, mesaj emoționant despre Alan RickmanActorul Daniel Radcliffe, renumit pentru interpretarea personajului Harry Potter, a postat, duminică, pe contul său de Google+, un mesaj de comemorare a actorului Alan Rickman.


 

​10 ianuarie – David Bowie

Cântăreţul David Bowie a murit după ce a luptat, un an şi jumătate, cu cancerul, au anunţat paginile oficiale de Facebook şi Twitter ale cântăreţului. Familia cântăreţului a făcut apel pentru respectarea intimităţii, în perioada de doliu. Fiul cântăreţului, Duncan Jones, a confirmat, luni, pe contul de Twitter, moartea tatălui său. „Cu regrete şi părere de rău, precizez că este adevărat”, a transmis el, adăugând că fi absent pe reţelele de socializare, pentru o perioadă.

Cântăreţul David Bowie a avut o carieră de aproape 50 de ani. El a debutat cu melodia  „Liza Jane/Louie Louie Go Home”, în iunie 1964, sub numele de Davie Jones with The King-Bees şi şi-a încheiat cariera cu videoclipul melodiei „Lazarus”, de pe albumul „Blackstar”, lansat vineri, în ziua în care a împlinit 69 de ani.

Pe parcursul carierei sale, el a adoptat diverse alte-ego-uri şi şi-a schimbat stilul de numeroase ori. Mai mult, el a colaborat cu mulţi artişti, printre care John Lennon, pentru melodia „Fame”, lansată în 1975, dar şi cu Mick Jagger, cu care a făcut un cover al melodiei „Dancin’ in the Street”, în 1985, cât şi cu mulţi alţii.

 


 Citește și: 18 luni de suferință mută: Cântecul de lebădă al lui David Bowie

Deşi, pe plan personal, cântăreţul David Bowie a pierdut lupta cu cancerul, cei care l-au cunoscut în ultimele 18 luni ale vieţii sale povestesc că, pe plan profesional, forţa creatoare a artistului a reuşit să învingă impedimentele ridicate de cancer.


 Citește și: FOTO: Cariera în imagini a cântăreţului David Bowie

Cântăreţul David Bowie a avut o carieră de aproape 50 de ani. El a debutat cu melodia “Liza Jane/Louie Louie Go Home”, în iunie 1964, sub numele de Davie Jones with The King-Bees şi şi-a încheiat cariera cu videoclipul melodiei “Lazarus”, de pe albumul “Blackstar”, lansat vineri, în ziua în care a împlinit 69 de ani.


 Citește și: FOTO + VIDEO: 40 de lucruri necunoscute despre legendarul artist David Bowie

Cântăreţul David Bowie, care a murit duminică, la vârsta de 69 de ani, a fost în atenţia publicului pentru aproape 50 de ani. Cu toate acestea, multe detalii despre viaţa lui rămân necunoscute fanilor, potrivit unui top cu informaţii mai puţin cunoscute despre David Bowie.


 


De ce mor tot mai multe celebrități

În luna aprilie, editorul Nick Serpell, care scrie necrologuri pentru televiziunea, radio-ul și site-ul BBC, preciza că anul 2016 a fost marcat de un număr „extraordinar” de decese. Analizând o serie de statistici, jurnalistul a descoperit că numărul celebrităților care încetează din viață este în creștere. Dacă în perioada ianuarie – martie 2012 au fost înregistrate doar cinci decese, numărul celebrităților care au murit a crescut la 24, anul acesta. 

Nick Serpell a observat această creștere analizând necrologurile scrise pentru BBC, dar și analizând informațiile apărute în alte publicații. De exemplu, publicația britanică Daily Telegraph deține o galerie foto a personalităților care au încetat din viață, pe care o actualizează periodic. Astfel, datele analizate arată că, în 2014, numărul celebrităților care au murit era de 38, în 2015 – 30, iar în primele patru luni ale lui 2016, numărul a ajuns la 75.

Totodată, site-ul deathlist.net listează, la începutul fiecărui an, o listă care cuprinde numele a 50 de persoane celebre care ar putea muri în anul respectiv. În șase din ultimii 10 ani, doar două sau mai puține predicții s-au adeverit. 

Jurnalistul BBC Nick Serpell încerca, la acel moment, să găsească o explicație privind acest fenomen. Potrivit acestuia, oamenii care au început să devină celebri în anii ’60 au, în prezent, peste 70 de ani, astfel că morțile celebrităților mai în vârstă nu ar trebui să ia mapamondul prin surprindere.

Multe dintre personalitățile care încetează din viață, în ultimii ani, fac parte din generația născută imediat după Al Doilea Război Mondial, între 1946 și 1964, când s-a înregistrat un „boom” al populației. Ținând cont că în această perioadă s-au născut foarte mulți copii, numărul persoanelor care au devenit faimoase a crescut. Aceasta ar putea fi o explicație pentru care numărul de decese ale personalităților cu vârste între 52 și 70 este în creștere.

De exemplu, în Marea Britanie, procentul persoanelor cu o vârstă de peste 65 de ani a crescut, în ultimii 40 de ani, de la 18% din populație la 47%. Totodată, Serpell preciza că, în prezent, sunt mult mai multe persoane celebre, în comparație cu generația tatălui sau bunicului său, când singurele personalități celebre erau cele din lumea cinematografiei: „Pe vremea aceea, dacă cineva nu era la tv, nu era considerat o persoană faimoasă”, mai spune el.

Apariția rețelelor de socializare a redefinit, însă, noțiunea de „celebritate”, mai argumenta el. Astfel, avem impresia că tot mai multe personalități își pierd viața, din cauză că „este mult mai ușor să afli vești despre moartea unei persoane, decât era în trecut”, mai preciza Nick Serpell.

Totodată, el susținea că acest fenomen va căptăta și mai multă amploare în următorii 10 ani, întrucât celebritățile născute după Al Doilea Război Mondial vor avea peste 80 de ani.

 

 

 

 

Cele mai citite

Schimbări importante în noul update Apple. iOS 18 va redefini experiența utilizatorilor

Cu lansarea iminentă a iOS 18, Apple se pregătește să redefinească complet experiența utilizatorilor iPhone, oferindu-le o libertate neegalată în personalizarea ecranului de pornire....

VIDEO. Fermierii britanici protestează față de normele și acordurile comerciale post-Brexit

Londra a negociat "cele mai proaste acorduri comerciale din lume" după ieșirea Marii Britanii din UE, susține fondatorul organizației Save British Farming, potrivit Euronews. Fermierii...

Coliban, tun la final de mandat. Primăria Brașov, disperată să dea peste un mil. euro pe un imobil în litigiu

Primarul municipiului Brașov, Allen Coliban (USR), se grăbește să încheie o afacere imobiliară profitabilă pentru controversata femeie de afaceri Carmen Palade, ale căror firme...
Ultima oră
Pe aceeași temă