11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO LIVE. Bătălia pentru Mosul este în plină derulare. Liderul ISIS a...

VIDEO LIVE. Bătălia pentru Mosul este în plină derulare. Liderul ISIS a reuşit să scape din oraşul aflat sub asediu. SUA sprijină operaţiunea care va redesena total harta regiunii. Rusia își construiește propria enclavă în Siria

UPDATE 19,00: 54.000 de militari din armata Irakului participă la ofensiva de la Mosul, informează agențiile internaționale de presă. Analiștii susțin că operațiunea de cucerire a orașului ar putea dura câteva luni de zile.

Mosul este al doilea oraş ca mărime din Irak și se află sub controlul grupării Stat Islamic din iunie 2014. Orașul Mosul este ultimul bastion important al grupării jihadiste, iar pierderea acestuia ar însemna, practic, eliminarea ISIS din Irak.

———————————————-

UPDATE: Al Jazeera English şi RT News transmit live din Mosul:

UPDATE 14:00: Preşedintele turc, Recep Erdogan a declarat că ţara sa va lua parte la ofensiva militară care se desfăşoară, în aceste momente, în Mosul. 

“Avem fraţi în Mosul. Fraţi arabi, turci şi kurzi. Dacă mergi mai spre nord, avem chiar şi rude de sânge”, a declarat şeful de stat.

UPDATE 13:20: Liderul ISIS, Abu Bakr Baghdadi a reuşit să scape din Mosul chiar înainte ca oraşul să fie lovit de bombele aliaţilor, transmite Sputnik.com.

Operaţiunea militară de preluare a oraşului Mosul din Irak din mâinile teroriştilor ISIS a început luni dimineaţă, scrie BBC. La asalt participă forţele kurde Peshmerga, armata guvernamentală irakiană şi forţele aliate, care sunt susţinute de coaliţia SUA anti-ISIS.

Premierul irakian Haider al-Abadi a anunţat startul misiunii de eliberare a oraşului Mosul, aflat de mai bine de doi ani sub ocupaţia jihadiştilor.

“Clipa victoriei a sosit, operaţiunea de eliberare a Mosulului a început”, a declarat al-Abadi, într-un discurs televizat, adăugând că “Astăzi anunţ startul operaţiunilor eroice de eliberare a voastră de Daesh (Stat Islamic, n.red)”, a declarat  Haider al-Abadi.

Potrivit corespondenţilor BBC, artileria a început deja să tragă asupra oraşului, iar numeroase tancuri se apropie de Mosul. Imediat ce operaţiunea a fost lansată, unul dintre comandanţii kurzi a declarant că va muri fericiti, ştiind că a făcut ceva pozitiv pentru poporul său.

“Dacă voi fi ucis azi, voi muri fericit fiindcă am făcut ceva bun pentru poporul meu”, a declarat acesta.

Reprezentantul american în coaliția împotriva SI, Brett McGurk, a declarat că Statele Unite stau cu mândrie alături de aliații lor.

“Succes eroicelor forțe irakiene, peshmerga (n. red. — luptătorilor) kurzi și voluntarilor din Ninive”, a declarat McGurk, citat de Reuters.

Statele Unite și celelalte state ale coaliției internaționale sunt gata să sprijine Irakul în bătălia pentru recucerirea orașului Mosul, începută luni, a declarat secretarul american al apărării, Ashton Carter, citat de Reuters.

“Este un moment decisiv în campania pentru a administra o înfrângere de durată ISIL” (acronim pentru gruparea Stat Islamic). “Suntem încrezători că partenerii noștri irakieni vor învinge în fața inamicului nostru comun și vor elibera Mosulul și restul Irakului de ura și brutalitatea ISIL”, a mai declarat Carter, la numai câteva ore după cepremierul irakian Haider al-Abadi a anunțat începerea ofensivei.

Orașul Mosul din nordul Irakului, cu o populație de peste două milioane de locuitori, este de doi ani capitala de facto a așa-numitului Stat Islamic. Pierderea oraşului ar marca înfrângerea decisivă a SI în această ţară, afirmă oficialii irakieni.

Ce se va întâmpla cu civilii?

Reprezentanţii Organizaţiei Unite au solicitat ca civilii să fie protejaţi şi să li se acorde accesul liber la asistenţă şi servicii medicale. Stephen O’Brien şi-a exprimat îngrijorarea pentru siguranţa celor aproape două milioane de civili prinşi în Mosul.

“Sunt extrem de îngrijorat pentru siguranţa celor 1,5 milioane de persoane care trăiesc în Mosul”, a declarat acesta.

Din cauza ofensivei militare este posibil ca un million de persoane să fie obligate să-şi părăsească locuinţele. 

 


CITEȘTE ȘI: Ofensiva decisivă împotriva ISIS. Bătălia pentru Mosul va genera peste un milion de refugiați și va redesena harta regiunii. În Siria, Rusia își construiește propria enclavă

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Românii Investesc Record în Titlurile de Stat: O Premieră în Guvernarea PSD

Sub guvernarea lui Marcel Ciolacu, investițiile fără precedent devin motorul dezvoltării țării, iar economia României se clasează constant printre cele mai dinamice din Uniunea...

Neuropatie diabetică: Tipuri, simptome și cauze

Neuropatia diabetică este o complicație a diabetului care afectează sistemul nervos. Este o boală progresivă, iar simptomele se agravează în timp. Neuropatia diabetică apare atunci...

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...
Ultima oră
Pe aceeași temă