13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecial68 de copii morţi în atacul ce a vizat un convoi de...

68 de copii morţi în atacul ce a vizat un convoi de evacuaţi sirieni

Cel puţin 68 de copii se numără printre cei 126 de oameni ucişi în atacul cu bombă care a vizat autocare cu refugiaţi din oraşe siriene aflate sub asediu, au declarat activişti citaţi de BBC News, via Digi24.

Sâmbătă, un vehicul plin cu explozibili a fost detonat într-un convoi din apropiere de Alep. Bilanţul acestui atentat, care nu a fost revendicat, riscă să crească, având în vedere starea gravă a unor răniţi, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, care se sprijină pe o vastă reţea de activişti şi de surse.

Separat, mai multe persoane, majoritatea copii, au fost rănite în bombardamente care au vizat capitala ţării, Damasc. Atacul avut loc la Rashidin, la vest de Alep, în jurul orei locale şi a României 12.30, la un punct de control unde urma să aibă loc schimbul de refugiaţi.

Un kamikaze care conducea maşina-capcană s-a aruncat în aer în apropiere de autocare, a anunţat organizaţia Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, cu sediul la Londra. Cel care s-a aruncat în aer ar fi spus că transportă provizii pentru oameni.

Mii de persoane evacuate atât din zone controlate de rebeli, cât şi din zone controlate de Guvern sunt blocate în teritoriul inamic de vineri, precizează News.ro. Un corespondent AFP a declarat, înainte de explozie, că autocarele care transportau persoane evacuate din zonele controlate de Guvern nu se mai mişcaseră de 30 de ore.

Semiluna Roşie siriană distribuia mâncare şi apă pasagerilor. Guvernul sirian şi forţele rebele au început joi o operaţiune de a evacua oamenii din patru oraşe asediate. Este vorba despre locuitorii din Foah şi Kefraya, două oraşe controlate de nord-vestul ţării, şi despre cei din oraşele controlate de rebeli, Madaya şi Zabadani, din apropiere de Damasc.

Potrivit estimărilor, peste 30.000 de oameni urmau să fie evacuaţi. Luna trecută, ONU a descris situaţia din cele patru oraşe drept „catastrofală”, peste 64.000 de civili fiind „prinşi în ciclul violenţei zilnice”.

Mulţi oameni ar fi murit în cele patru localităţi din lipsă de mâncare şi medicamente. Rebelii acuză Damascul că a încălcat termenii acordului, încercând să scoată mai mulţi combatanţi care îi sunt loiali decât au convenit părţile.

Un acord similar precedent a eşuat în luna decembrie, când rebelii au incendiat autocarele care urmau să fie trimise să preia oameni. Foah şi Kefraya, unde majoritatea populaţiei este şiită, au fost încercuite de rebeli şi de jihadişti sunniţi cu legături cu al-Qaida din martie 2015.

Madaya şi Zabadani, majoritar sunnite, erau asediate din iunie 2015 de armata siriană şi de combatanţi ai mişcării şiite libaneze Hezbollah. Aproximativ 4,7 milioane de oameni locuiesc în zone asediate din Siria, unde accesul este dificil.

Cele mai citite

GALERIE FOTO. Iubita lui Kevin Trapp a făcut duș în aer liber

Modelul brazilian Izabel Goulart, una dintre cele mai cunoscute iubite de fotbalist din lume, și-a înebunit milioanele de urmăritori de pe Instagram după ce...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...
Ultima oră
Pe aceeași temă