19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecial21 iunie, ziua internaţională a soarelui, yoga şi hidrografiei

21 iunie, ziua internaţională a soarelui, yoga şi hidrografiei

Premierul indian Narendra Modi a inițiat cererea de stabilire a unei zile pentru celebrarea acestei practici străvechi, în septembrie 2014, și a fost aprobată de 177 de membri ai Adunării Generale a ONU.

Data propusă de oficialul indian, respectiv 21 iunie, reprezintă data solstițiului de vară, o sărbătoare cu o semnificație deosebită în multe culturi.

Premierul indian a subliniat, cu acest prilej, că ''Yoga (..) reprezintă unitatea dintre minte și trup, gândire și acțiune, cumpătare și abundență, armonia dintre om și natură, o abordare holistică a sănătății și a bunăstării'', potrivit Agerpres.

Ziua Mondială a Soarelui este aniversată tot la 21 iunie, cea mai lungă zi din an, ziua solstițiului de vară, ce marchează începutul verii astronomice.

Este o sărbătoare anuală instituită de Societatea Internațională pentru Energie Solară și are drept scop popularizarea posibilităților de utilizare a energiei solare.

Protecția mediului și nevoia asigurării unei dezvoltări durabile au fost argumentele reconsiderării și utilizării energiilor noi și a tehnologiilor care folosesc energia soarelui pentru a produce căldură, lumină, apă caldă și chiar aer condiționat pentru locuințe și zone industriale. Panourile solare sunt una dintre cele mai populare surse de energie alternativă folosite pentru sistemele electrice private și industriale, energia solară putând fi folosită și ca energie de propulsie.

La 21 iunie se celebrează în întreaga lume şi Ziua mondială a hidrografiei, un prilej pentru a crește conștientizarea publicului cu privire la rolul vital pe care îl joacă în hidrografie viața fiecăruia. Cu prilejul celebrării acestei zile în 2015, Organizația Hidrografică Internațională marchează 94 de ani de la înființare.

Cele mai citite

Casa Albă a reprogramat întâlnirea anulată de Netanyahu de la Washington

Decizia vine în contextul în care Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe, a anunţat că premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a revenit asupra...

Burse de reziliență pentru elevi. Condițiile în care se acordă

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024 – 2025. Principalele noutăți sunt: Bursele de merit și...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...
Ultima oră
Pe aceeași temă