10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecial12 migranți clandestini care doreau să ajungă în România au urcat din...

12 migranți clandestini care doreau să ajungă în România au urcat din greșeală într-un vas ce navighează spre Ucraina. Refugiații sunt încuiați în cabine

Un grup de 12 migranți, aparent nord-africani, ce au reușit să se strecoare la bordul unui feribot danez la Istanbul, sunt închiși de șapte săptămâni în cabine ale acestei nave, informează joi Reuters citată de Agerpres.

Feribotul face curse tur-retur între Istanbul și Odesa. Atât Turcia cât și Ucraina refuză acum să-i primească pe migranți pe teritoriul lor.

Potrivit unui purtător de cuvânt al poliției de frontieră ucrainene, ei intenționau să ajungă în România, dar nu și-au dat seama că respectivul feribot avea ca destinație Ucraina.

Migranții nu au acte, sunt violenți și au amenințat chiar că se vor sinucide aruncându-se peste bord, prin urmare echipajul feribotului de decis să-i izoleze în cabine încuiate.

Societatea daneză DFDS, care deține feribotul, a chemat poliția turcă și reprezentanți ai ONU să discute la bordul vasului cu cei 12 migranți, despre care se crede că 6 sunt marocani, 4 algerieni, naționalitatea celorlalți doi fiind și mai neclară.

Ministerul de Externe danez a inițiat negocieri pentru soluționarea acestui caz cu Turcia, Ucraina și cu Lituania, întrucât feribotul navighează sub pavilion lituanian.

În opinia responsabilului ucrainean care a declarat că migranții doreau să ajungă în România normal ar fi ca ei să fie debarcați în Turcia, întrucât conform acordurilor bilaterale dintre Kiev și Ankara astfel de persoane trebuie preluate de țara de unde au plecat.

Întrebat de acest caz, un oficial al Ministerului de Externe turc a declarat că de el se ocupă 'toate instituțiile abilitate'.

În opinia operatorului navei, cea mai bună soluție ar fi ca Turcia și Ucraina să se înțeleagă unde vor fi debarcați migranții, sau să clarifice naționalitatea lor și să-i repatrieze. 'Este complet absurd ca noi să ne ocupăm de acest lucru (…) Este o situație pe care trebuie să o gestioneze autoritățile de frontieră, nu o companie de transport', a declarat un reprezentant al companiei DFDS.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă