Ca să facă pasul următor în negocierile pentru Brexit, Theresa May are de trecut o mare „cumpănă“: drepturile cetățenilor europeni în Marea Britanie.La întrunirea liderilor țărilor membre UE, de la 22 iunie, premierul britanic a prezentat „o ofertă generoasă“ privind statutul cetățenilor europeni în Marea Britanie, după Brexit, fără să dea detalii. Acestea urmează a fi publicate într-un document de 15 pagini.
„Perioadele de grație“ ale șederii în Marea Britanie
Important a fost anunțul că cetățenii europeni, care muncesc și trăiesc în Marea Britanie, pot să rămână și după Brexit și că noua legislație nu se va opune ca aceștia să-și aducă familiile. Însă, va exista un mecanism prin care acești „migranți“ vor putea să se stabilească în Marea Britanie, dreptul la liberă circulație, garantat de UE, nemaiputând fi aplicat în mod automat.
Majoritatea cetățenilor europeni vor putea să se stabilească în Marea Britanie odată ce au o vechime de cinci ani cu condiția să nu fi fost certați cu legea.
Cei care vor intra sub incidența acestei oferte sunt cetățenii care se află deja în Marea Britanie și cei care se vor duce până la ieșirea faptică a țării din Uniunea Europeană, adică în următorii doi ani, data exactă urmând să fie anunțată.
Teoretic, data de ieșire, conform programului stabilit, este de 29 mai 2019, dar aceasta se poate extinde, în funcție de cum merg negocierile.
Cetățenii UE care stau în Marea Britanie vor beneficia de aceleași drepturi ca cetățenii britanici, la sănătate, educație, ajutor social și pensii.
Cetățenilor europeni care au stat o perioadă mai scurtă de cinci ani li se va oferi posibilitatea să-și completeze „perioada de grație“.
Toți cei care se vor duce în Marea Britanie după termenul-limită de ieșire a țării din Uniunea Europeană vor avea altă „perioadă de grație“, de doi ani, care le va permite să intre în faza de completare pentru stabilirea definitivă.
Comisia Europeană vrea puteri depline asupra cetățenilor europeni
Uniunea Europeană pre-sează Marea Britanie să accepte Curtea Europeană pentru garantarea acestor drepturi și rămânerea cetățenilor europeni sub jurisdicție UE și după Brexit. Comisia Europeană vrea puteri depline pentru a proteja drepturile cetățenilor săi, ceea ce este stipulat și în acordul de retragere. Theresa May a promis că va simplifica aplicația de rezidență permanentă în Marea Britanie, care acum este un dosar cu 85 de pagini de formulare, pentru care și-a atras numeroase critici.
Marea Britanie își rezervă dreptul de a tăia din drepturile de rezidență, în cazul în care va avea de întâmpinat un val de migranți, oferind totuși posibilitatea ca aceștia să stea „câțiva ani“.
Sub noua legislație britanică pentru rezidență permanentă, cetățenii europeni vor intra în verificări amănunțite privind cazierul, deși legislația europeană este foarte dură, prevenind migrația celor certați cu legea.
Cardul de Asigurare Medicală Europeană, un obiectiv britanic
Marea Britanie cere UE drepturi similare pentru cetățenii britanici ce lucrează și locuiesc în alte țări europene, peste un milion și jumătate, și dorește să păstreze Cardul de Asigurare Medicală Europeană (EHIC) și după Brexit, pentru turiștii britanici.
Secretarul britanic David Davis, care negociază pentru Brexit, a declarat că ministerele în cauză încearcă să păstreze EHIC în actuala formă, în care cetățenii europeni au dreptul la tratament de urgență când se află pe teritoriul țărilor membre UE. În cazurile de urgență, tratamentul este gratis, nota de plată urmând să fie trimisă națiunii al cărui cetățean este. Schema EHIC cuprinde doar medicamente de bază în situații de urgență și nu ține loc de asigurare de călătorie.
Theresa May încearcă să găsească soluţii acceptabile pentru Angela Merkel şi Emmanuel Macron. Foto: AP