21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialJohn Kerry: Rusia ar trebui să-şi schimbe ţintele militare în Siria

John Kerry: Rusia ar trebui să-şi schimbe ţintele militare în Siria

Secretarul de stat american John Kerry a afirmat sâmbătă că Rusia ar trebui să-şi schimbe ţintele militare în Siria în contextul în care există perspectiva încheierii unui armistiţiu, informează AFP.

"În prezent majoritatea atacurilor ruse se concentrează pe grupările de opoziţie legitime. Pentru a se ajunge la un acord (privind armistiţiul) este esenţial ca Rusia să-şi schimbe ţintele" în Siria, a spus Kerry la Conferinţa pentru Securitate de la Munchen.

Occidentalii reproşează Rusiei faptul că loviturile sale ariene vizează în special opoziţia moderată şi nu jihadiştii cei mai radicali, cu scopul de a susţine regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad. La rândul lor ruşii susţin că vizează doar grupările teroriste.

"Suntem într-un moment de tranziţie" între război şi pace, a punctat John Kerry. "Deciziile care vor fi luate în următoarele zile, săptămâni sau luni ar putea pune capăt războiului, sau să deschidă posibilitatea unui conflict mult mai amplu", a atenţionat secretarul de stat al SUA.

Statele Unite şi Rusia urmează să se pună de acord asupra unei încetări a ostilităţilor în Siria în termen de o săptămână, cu excepţia ofensivei împotriva jihadiştilor, cu scopul de a relansa procesul de pace şi de a stopa exodul civililor.

SUA sunt pregătite să se aşeze la aceeaşi masă cu Rusia pentru a stabili care grupări pot fi bombardate şi care nu, a adăugat John Kerry, în timp ce Moscova cere o cooperare între militarii ruşi şi americani asupra acestor probleme.

"Nu există o altă soluţie pentru o încetare a ostilităţilor decât aceea de a se aşeza la o masă şi de a lucra împreună asupra tuturor aspectelor problemei, fie ele politic, umanitare, sau militare", a spus Kerry.

Coaliţia internaţională condusă de SUA desfăşoară din vara anului 2014 raiduri aeriene împotriva grupării Statul Islamic în Siria şi Irak

Cele mai citite

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă