Afacere controversată: Cum a ajuns uraniul american în mâinile rușilor pe vremea lui Obama

de Adina Mutar , 19 octombrie 2017 - stire actualizata la ora 08:18, 19 octombrie 2017
Afacere controversată: Cum a ajuns uraniul american în mâinile rușilor pe vremea lui Obama

Deși FBI prezentase dovezi privind ilegalităţile comise de oamenii lui Putin, Administraţia Obama a aprobat în 2010 un acord controversat prin care Rusia primea acces la zăcăminte de uraniu din SUA.

Publicația „The Hill“ arată că FBI adunase dovezi substanţiale și informase că oficiali din industria de profil rusească erau implicaţi în acte de corupţie, extorcare şi spălare de bani menite să dezvolte afacerile lui Vladimir Putin, pe atunci prim-ministru al Rusiei, în domeniul energiei atomice, pe teritoriul Statelor Unite. 

Mită pentru Hillary Clinton

Documentele guvernamentale dezvăluie că Moscova oferise mită administratorilor unei firme americane specializate în transportarea de uraniu. Agenţii FBI au colaborat cu un angajat american din domeniul industriei nucleare rusești, pentru a avea acces la registre contabile, pentru a face înregistrări în secret şi a intercepta e-mailuri. Datele au fost obţinute în anul 2009. Oficiali ruşi au transferat milioane de dolari în Statele Unite, banii ajungând la fundaţia de caritate a fostului preşedinte Bill Clinton în timpul mandatului de secretar de stat al lui Hillary Clinton, care ar fi intervenit, potrivit unor surse citate de publicaţia „The Hill“, pentru obţinerea unei decizii favorabile Moscovei.

„În loc să decidă formularea de acuzaţii în 2010, Departamentul Justiţiei a continuat investigarea cazului încă patru ani, lăsând practic în beznă publicul american şi Congresul în legătură cu acte de corupţie rusești în industria nucleară din SUA, într-o perioadă în care Administraţia Obama a luat două decizii majore în avantajul ambiţiilor comerciale ale lui Vladimir Putin în domeniul nuclear“, scrie „The Hill“.

Aprobare pentru Tenex

Prima decizie a fost luată în octombrie 2010, atunci când Departamentul de Stat şi agenţii guvernamentale americane din cadrul Comisiei pentru investiţii străine au aprobat vânzarea unor acţiuni ale companiei miniere canadiene Uranium One către grupul rus Rosatom, oferind Moscovei controlul a peste 20% din zăcămintele de uraniu din SUA.

În campania electorală din 2016, candidatul la preşedinţie republican Donald Trump, actualul preşedinte al SUA, a folosit acest subiect, dar echipa lui Hillary Clinton a dat asigurări că ea nu a intervenit deloc în acest caz în perioada când era secretar de stat.
În anul 2011, Administraţia Obama a aprobat ca firma Tenex, filiala Rosatom, să vândă uraniu de uz civil centralelor nucleare americane în cadrul unui parteneriat cu grupul United States Enrichment Corp. Până atunci, Tenex putea vinde doar uraniu reprocesat după recuperarea materialului din procesul de distrugere a armamentului atomic sovietic.
„Ruşii au compromis de mai multe ori administratori din industria nucleară americană prin acţiuni de extorcare, iar aceste probleme au generat preocupări legitime în domeniul siguranţei naţionale. Dar niciuna dintre aceste dovezi nu a fost dezvăluită public înainte ca Administraţia Obama să ia aceste decizii“, a declarat, sub protecţia anonimatului, un oficial care a lucrat la acest caz.

Aceste decizii ale Administraţiei Obama au fost surse de controverse politice începând din 2015. Reprezentanţii Administraţiei Obama, precum şi Hillary şi Bill Clinton au justificat acţiunile, insistând că nu au existat dovezi că oficiali ruşi sau donatori de fonduri au comis ilegalităţi şi nici raţiuni de securitate pentru blocarea contractelor.  

Comentarii

 • Joaquin Murieta

  20 octombrie 2017 21:16

  In trecut si Franta putea produce electricitate din desheuri nucleare in reactorul Superphoenix azi inchis. In viitor speram ca si Romania va putea produce energie electrica din desheuri nucleare in reactorul ALFRED care se construieste la Pitesti in colaborare cu Italienii.

  raspunde comentariului
 • Joaquin Murieta

  20 octombrie 2017 21:08

  Din desheurile nucleare mentionate de mine mai jos se pot face arme nucleare. Asa fac Americanii si Rushii dar ei au incheiat un acord de limitare a inarmarii nucleare din care Trump vrea sa se retraga. Acordul prevede ca desheurile in exces care ar putea duce la incalcarea acordului trebue distruse. Doar Rushii pot distruge desheurile nucleare in reactoarele lor BN-600 si BN-800 care produc energie electrica din desheuri nucleare deci conform acordului Americanii, Romanii si toate celelalte tari parti ale acordului de neproliferare nucleara trebue sa trimeata desheurile nucleare in Rusia pentru a fi distruse. In trecut si Franta putea distruge desheuri

  raspunde comentariului
 • Joaquin Murieta

  20 octombrie 2017 18:58

  Sunteti prosti deci va educ eu ca sa nu mai fiti prosti. Asta e situatia Trumpistii si Trump nu prea au fost pe la scoala. Acel uraniu era de fapt desheu nuclear pe care Americanii nu mai aveau unde sa-l depoziteze deci l-au trimis in Rusia pentru a fi reciclat. Doar Rushii pot recicla desheurile nucleare deci toate celellalte tari posesoare de centrale nucleare SUA, Franta, Germania, Japonia, GB, Romania, etc. exporta desheurile nucleare in Rusia pentru a fi reciclate.

  raspunde comentariului
 • eugen raduca

  20 octombrie 2017 1:57

  daca este adevarat ca rusii ar fi facut afaceri cu firme din sua in domeniul nuclear asa cum spune articolul si ca fenomenalii fbi ar fi tras semnale de alarma , este inbucurastor ...in 1965 ******* au furat din sua plutoniu cu ajutorul agentilor mossad . fenomenalul fbi a deschis o ancheta si citiva ani mai tirziu a inchis-o fara tam tam...doi ani mai tirziu israelul ataca uss liberty ucigind 34 de marinari sua si ranind 174...dupa imediat ajutorul sua pentru israel s-a qudruplat....america great country.......

  raspunde comentariului
 • Roman

  19 octombrie 2017 3:52

  De 10 luni de zile acesti super-democrati SUA, v. insasi "The Hill" maninca ca-cat ca rusii ar fi intervenit in alegerile lor, de ca-cat, in favoarea lui Trump. Din cele de mai sus reese insa ca rusii ar fi ajutat clanul Clinton-Obama. Dar reese mai ales faptul ca acest super-man Putin, si nu Obama sau Trump, ar diraja in SUA. Si el este intr-adevar destept in comparatie cu prostii, coruptii si ticalosii, care se afla in fruntea asa ziselor democratii occidentale.

  raspunde comentariului
  • Demo

   19 octombrie 2017 8:46

   Vrei sa spui ca democratia, puterea totala in mana prostilor si coruptilor ar fi de vina, in opozitie cu dictatura nationalista. Bizar, popoarele cu cea mai rapida evolutie sunt dictaturi nationaliste.

   raspunde comentariului
   • Roman

    19 octombrie 2017 19:25

    Dar democratia romaneasca post decembrista nu poarta pecetea unui ultra nationalism protest? Dar asa zisii democrati ai Romaniei pedaleaza pe nationalism pentru binele poporului? Dar SUA? Asta este democratia?

    raspunde comentariului
 • alex

  18 octombrie 2017 22:32

  hai, serios... Rusii sunt vinovati de coruptia si prostia americana... E ca si cind s-ar spune ca Austriecii sunt vinovati ca au pus mina pe sute de mii de hectare de padure in Ro, nu coruptia si prostia din Ro! A incept sa-mi fie sile de manipularile astea gen "rusii cei rai sunt de vine pt. tot"!!!

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design